Varsinainen korjaustoiminta ja rakentaminen
- Runkorakenteet ja vesikatto

7. Varsinainen korjaustoiminta ja rakentaminen


Työt liittyvät toisiin. Korjaustyö edistyy ja sekamelska lisääntyy. Tuntuu kuin aina vain purettaisi. Koska rakennetaan? Purkutöiden yhteydessä pitää lajitella purkujätteet kunnolla. Siinä säästää kaatopaikkamaksuissa melkoisesti. Lajittelematon rakennusjäte maksaa kaatopaikalle vietynä moninkertaisesti verrattuna lajiteltujen jakeiden viemiseen. Lajiteltuja jakeita voi monella paikkakunnalla viedä peräkärryllä ilman käsittelymaksuja. Kaikessa purkamisessa kannattaa miettiä, mitä heittää pois. Lattialistat, kattolistat, karmilistat ovat tyypillisimmillään niitä, jotka revitään innostuksessa pois paikoiltaan repimällä ja vasta jälkikäteen huomataan, että niitä olisi voinut hyödyntää. Tämä on vain yksi esimerkki ja siksi, että listat otetaan aina ensimmäiseksi pois.

7.3.Runkorakenteet ja vesikatto
Kun rakennuksen runko on säilynyt hyvänä, korjauksissa runkoon ei tarvitse oleellisesti puuttua. Rungon hyvänä pysymisen tae on kunnollinen vesikate. Jos vesikatto vuotaa tai se on muuten tarkoitus uusia, rakennuksen runko voidaan suojella kunnolla turhalta kostumiselta vain saamalla vesikatto mahdollisimman nopeasti uusittua. Vain silloin, kun talon kantavaa runkoa joudutaan nostamaan tai oikaisemaan niin, että katto saattaa vaurioitua, on syytä katon korjausta siirtää. Talon yli voidaan nostaa väliaikaisia pressuja, mutta ne ovat hankalia eivätkä täydellisesti pidä sateella ja tuulella. Liiankin helposti ”unohdetaan” peittäminen ja Suomen kesään kuuluu joskus pitkätkin sadejaksot.

7.3.1 Runkorakenteet (ks. Talopaketit ja rungot) Ulkoseinät käsitellään vasta kohdassa 7.5 ulkoseinät, ikkunat ja ovet...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Päivitetty
22.3.2013