Onnistu terassin toteutuksessa - talonrakentaja, ota huomioon nämä

Kevät on pesänrakennuksen aikaa. Aurinko alkaa lämmittää kehoa ja mieltä, ja saa ihmiset innostumaan kodin mukavuuksien kohentamisesta kesää kohden. Monissa kodeissa mietitäänkin nykyisen asunnon remontointia, vapaa-ajan asunnon remontointia, uuden kodin hankkimista tai jopa uuden kodin rakentamista. Terassin rakentaminen omakoti- tai rivitalopihaan tuo monesti kaivattua lisätilaa ja uudenlaista asumismukavuutta. Kattamaton terassi eli patio ei suojaa viileiltä keleiltä, sateelta ja tuulelta, joten oletpa rakentamassa uutta taloa tai remontoimassa vanhaa, pohdi terassilasien hankkimista. Lasitettu terassi lisää terassin käyttöastetta huomattavasti.

Suunnittele oma terassisi mielesi mukaan. Nauti auringosta, vietä aikaa perheen kanssa oleskellen ja viljele erilaisia kasveja. Lasitetulla terassilla nautit olostasi vuoden ympäri.Suunnittele oma terassisi mielesi mukaan. Nauti auringosta, vietä aikaa perheen kanssa oleskellen ja viljele erilaisia kasveja. Lasitetulla terassilla nautit olostasi vuoden ympäri.

Panosta terassin huolelliseen suunnitteluun. Vaikka et heti terassia lasittaisikaan, on hyvä huomioida muutamia seikkoja tulevaisuuden muuttuvia terassihaaveita silmällä pitäen. Terassin rakennusvaiheessa kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi lasiterassin vaatimat kiinnityskohdat sekä terassipohjan riittävä tuki ja routimattomuus. Ennakoi siis terassilasien hankinta. Suunnittelulla voidaan säästää suuriakin summia ja varmistetaan terassilasituksen sujuva asennus.

Tärkeää pohdittavaa ennen terassin naputtelua

  1. Mikä on terassin käyttötarkoitus? Pitääkö terassille mahtua vain sohvaryhmä vai kaipaatteko myös tilaa ruokailulle? Kuinka iso ruokapöytä terassille voisi tulla? Onko ajatuksissa saada terassille upotettua poreallas? Kirjatkaa paperille kaikki, mitä toiveita terassiin kohdistuu, niin on helpompaa lähteä suunnittelemaan unelmaterassia asiantuntijankin kanssa.
  2. Huomioikaa ilmansuunnat: Lämpimin ja valoisin terassi sijoittuu etelä–länsiakselille, kun taas pohjoisen puolella terassi on usein viileä ja hämärä. Idänpuoleinen terassi taas tarjoaa paikan aamukahvin nauttimiseen, mutta päivän mittaan se voi muuttua varjoisaksi. Idästä puhaltavat usein myös koleammat tuulet. Ilmansuuntien merkitystä ei kannata jättää huomiotta, sillä Suomessa jo elokuiset illat alkavat hämärtyä aikaisin.
  3. Turvallisuus: Esimerkiksi terassin pinnan tulee liittyä luontevasti lattiakorkoihin, jotta terassille astuessaan ei ole vaarana horjahtaa tai pudota. Jos terassin korkeus maanpinnasta on yli 50 cm, on terassilla oltava kaiteet.

Parhaimmillaan lasiterassi on ympärivuotisessa käytössä

Lasiterassin rakentaminen on luvanvaraista

Katettu tai lasitettu terassi vaatii luvan. Se voi olla joko toimenpidelupa, ilmoitus tai rakennuslupa. Lupakäytännöissä on paljon kuntakohtaisia eroja, joten yleispätevää ohjetta ei ole. Vaivattomimmin asiassa pääsee eteenpäin, kun pyytää Lumonin edustajan paikan päälle. Asiantuntija tuntee kunnan käytänteet ja osaa avustaa lupatoimien kanssa. Lumon tarjoaa myös lupapakettia, jolloin kaikki lupa-asioihin liittyvät toimet hoidetaan puolestasi.

Lue lisää lupa-asioista oppaasta

Perusta: "hyvin suunniteltu on puoliksi tehty"

Lasiterassi vaatii ehdottomasti routimattoman pohjan. Terassi voidaan turvallisesti rakentaa millaisen maaperän alueelle tahansa ja myös mihin vuodenaikaan tahansa, kunhan routimattomuudesta huolehditaan ja perustukset tehdään huolellisesti. Pohjan tulee olla täysin liikkumaton, eikä se saa joustaa. Jos perustusten pilareiden alla oleva maa routii ja liikuttaa rakenteita, vaikutukset näkyvät terassilasituksen toimivuudessa.

Routiminen johtuu maaperässä olevan veden jäätymisestä. Sen voimakkuuteen vaikuttaa edellisen kesän ja erityisesti syksyn sateiden määrä sekä myös se, millainen maaperä on. Routaeristyksellä estetään maan jäätyminen perustusten kohdalta. Jos pohjaa ei vielä ole, vaihtoehtona on perustaa terassi joko routaeristetyillä pilariharkoilla tai perustaa pohja kokonaan routarajan alapuolelle käyttämällä ruuvipaaluja. Jos perustana käytetään pilariharkkoja, anturan alapuolelle ja ympärille kannattaa ehdottomasti laittaa routaeristykset. Joustamaton pohja varmistetaan riittävällä tiheydellä tukipalkkeja. Routaeristyksen voi tehdä turvallisesti myös itse ja siihen on saatavilla kattavat ohjeistukset.

Lumonin kautta on saatavilla patio lasituksen yhteydessä, jos rakentaminen ei houkuta omin päin. Lumon toteuttaa pation ruuvipaaluperustuksella ja kestopuurungolla. Lumonin valikoimissa on saatavilla pation pintalautamateriaaliksi kolme vaihtoehtoa: ruskea painekyllästetty, siperian lehtikuusi ja bambu.

5 syytä hankkia terassilasitus

Asuntomessut_lumon_kohde_10_talo_valovoima

Terassimateriaalin valinta

Terassirakenteisiin on syytä valita vahvat, kulutusta ja säävaihteluita kestävät materiaalit. Täysin huoltovapaata materiaalia ei olekaan, joten säännöllinen pesu ja öljyäminen joka toinen vuosi pidentävät terassin käyttöikää. Terassi on upea tila kodin ja pihan välimaastossa. Lasitettu terassi tuo mahdollisuuden nauttia luonnonläheisyydestä Suomen vaihtelevalta säältä turvassa.

Terassi nostaa asumisen mukavuutta ja tuo arkeen luksusta. Yksin ei kuitenkaan kannata jäädä luksuksen suunnittelun kanssa, vaan mainio ensiaskel onkin kääntyä Lumonin asiantuntijan puoleen. Lumonin asiantuntijat auttavat mielellään ja osaavat vankan kokemuksensa myötä suunnitella terassin, joka palvelee käyttäjänsä tarpeita parhaalla mahdollisella tavalla. Lumonilla tarjotaan palveluna lasitusten lisäksi myös terassin rakentaminen sekä tarvittaessa Lumon hoitaa myös lupa-asiat puolestasi. Näin pääset suoraan nauttimaan valmiista terassista ja säästyt itse työltä ja vaivalta. Älä jää suunnitelmiesi kanssa yksin, vaan ota yhteyttä asiantuntijaan.

Lumonin asiantuntijat auttavat

Varaa aika ilmaiselle suunnittelukäynnille

Ei kun tuumasta toimeen ja maksa vaikka sopivissa kuukausierissä!

Terassi- tai parvekelasitus on investointi, joka ylläpitää tai jopa kasvattaa talon arvoa ja tuo iloa vuosikymmeniksi. Maksa lasitus Lumon Rahoituksella edullisesti sinulle sopivalla kuukausisummalla. Nyt saat ensimmäiset 6 kk ilman rahoituskorkoa!

Lue lisää rahoitusvaihtoehdoista

Lataa maksuttomia oppaita terassilasien hankintaan
Terassilasituksen hintaan vaikuttavat monet asiat, kuten terassin muoto ja mitat, asennustapa, arkkitehtuuriset vaatimukset. Tarkan hinta-arvion saat veloituksetta Lumonin asiantuntijoilta.Terassilasituksen hintaan vaikuttavat monet asiat, kuten terassin muoto ja mitat, asennustapa, arkkitehtuuriset vaatimukset. Tarkan hinta-arvion saat veloituksetta Lumonin asiantuntijoilta.

Pyydä Lumonin terassiasiantuntija ilmaiselle suunnittelu- ja kustannusarviokäynnille.


 
Julkaistu
3.5.2021