• Etusivu
  • Sisustus

Viikon sisustusidea: Näin lasket tapetin menekin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.06.2022
20226_78540.jpg

Muista aina tarkistaa kohdistusväli tapettirullan kyljestä ja huomioi se tapetin menekissä.

Tapettia ei kannata ostaa neliöiden mukaan. Älä siis mene rautakauppaan seinien pinta-alalla varustettuna, vaan mittaa seinien pituus ja korkeus. Ota huomioon ikkunat ja ovet, varsinkin jos huone on kovin rikkonainen, eikä ehjää seinäpintaa juuri ole. Tämä vaikuttaa oleellisesti tapetin menekkiin ja varsinkin, jos valitset suurikuvioiden tapetin.

Tapetin menekkilaskennassa otetaan huomioon myös kuvion korkeus ja kohdistus. Kuviokohdistus lasketaan menekkiin seuraavasti: seinän korkeus + kuvion korkeus = yhden tapettivuodan pituus.
Tapetin menekki lasketaan: huoneen piiri (ympärys) metreinä jaetaan 0,53 = pitkien vuotien lukumäärä. Eli jos huone on 10 m, jaat luvun 0,53:lla. Saatu luku kerrotaan pitkän vuodan pituudella = tarvittava tapettimäärä metreinä. Tämän luvun jaat sillä metrimäärällä, joka rullasta löytyy (esim. 10,05 m) = rullien määrä.

Info

Info

Esimerkki:

Huoneen ympärys 10 m, huonekorkeus 2,5 m ja tapetin kohdistus 61 cm
10 / 0,53 = 18,87 eli 19 täyspitkää vuotaa
Yhdestä rullasta (pit. 10,05 m) saa 3 täyspitkää vuotaa
19 / 3 = 6,333 eli 7 rullaa tapettia
Aina kannattaa kuitenin varata vielä yksi ylimääräinen rulla, varsinkin suurikuvioisissa tapeteissa.

Näppituntumalla

Menekin laskemisen voit perustaa myös vanhoihin tapetteihin. Laske kaikki pitkät vuodat. Jos lyhempiä palasia ei mene montaa, saadaan tapetin menekki arvioitua hyvin myös tästä.

  • Kuviollisista tapeteista saat yleensä 3 vuotaa.
  • Kohdistamattomista tapettimalleista saat rullasta normaalisti 4 vuotaa.
  • Tapettirullissa on yleisimmin 10,05 tai 11 m tapettia.
  • Tapetin leveys on 53 cm.
  • Epävarmoissa tapauksissa varaa yksi ylimääräinen rulla.
Tapetin menekin laskenta ei ole rakettitiedettä tai vaativaa matematiikkaa. Ainakin muutaman erehdyksen kautta oppii.
Tapetin menekin laskenta ei ole rakettitiedettä tai vaativaa matematiikkaa. Ainakin muutaman erehdyksen kautta oppii.

Tapetin kohdistaminen

  • Vapaa kohdistus: tapetissa ei ole kuvion sovitusta.
  • Tasakohdistus: vuodat katkotaan aina samasta kuvion kohdasta.
  • Vuorokohdistus: vuodat leikataan siten, että joka toinen vuota on aina samanlainen.
  • Kuviokorkeus: kuviovälin korkeus kerrotaan senttimetreinä esim. 61.

LUKUVINKKI!

Näin tapetoit >>
Info

Info

Lisää sisustusartikkeleita:

Sisustus
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
201410_41385.jpg
Puukoulu 2- Höylätyt ja hienosahatut puutavarat
Hyvin varustetussa puutavaraliikkeessä on tarjolla runsaasti erilaisia vaihtoehtoja, joista pitäisi osata valita tarkoituksenmukaisin. Asiantunteva puukauppias osaa auttaa oikean tuotteen valitsemisessa, mutta muutama perusasia on hyvä tuntea jo puutavaraliikkeeseen mentäessä. Seuraavassa lyhyesti tuotteiden nimikkeistä ja valmistuksesta.
20076_5386.jpg
Pihakivien asentaminen
Kiveyksen sijainti merkitään maastoon. Työskentelyn helpottamiseksi ja reunakivien liikkumisen estämiseksi työskentelyalueen on hyvä olla valmista kiveystä leveämpi. Pohjatyöt tehdään n. 20 cm laajemmalle alueelle. Ennen kaivutöitä pitää varmistaa myös mahdollisten putkien, routasuojausten, sähkökaapelien yms. sijainti.Kiveyksen alle tulevan soran ja hiekan kerrospaksuus riippuu maalajista, pihan iästä ja kiveyksen käyttötarkoituksesta.
200710_7047.jpg
Ilma paranee vaihtamalla
Nykykäsityksen mukaan huoneilman vaihtuminen ainakin kerran kahdessa tunnissa on välttämätöntä hyvän sisäilman laadun takaamiseksi. Vanhoissa painovoimaisen ilmanvaihdon taloissa, etenkään kerrostaloissa, ei näitä vaatimuksia useinkaan täytetä. Ilmanvaihto ei riitä ja ilma tulee hallitsemattomasti ja suodattamatta sisään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton