Katupöly ja kuiva sisäilma vaikuttaa terveyteemme

Asiantuntijoiden mukaan kuiva sisäilma aiheuttaa ja lisää hengitysteiden, limakalvojen ja ihon ärsytysoireita. Hengitystiet voivat tuntua kuivilta ja silmät saattavat vuotaa herkästi. Kuiva sisäilma heikentää myös liman poistumista hengitysteistä, mikä puolestaan lisää limakalvojen tulehdusriskiä. Paikallaan pysyvä lima on hyvä kasvualusta bakteereille ja viruksille, jotka pääsevät näin rauhassa lisääntymään ja aiheuttamaan tauteja. Lisäksi allergiaoireet saattavat korostua, sillä kuivassa sisäilmassa on enemmän pölyä kuin kosteassa. Erityisesti kuivasta ilmasta kärsivät astmaatikot ja he, joilla on muutenkin kuiva iho.

Ufox_inkku

Lumien sulettua myös katupöly lisääntyy

Erityisesti katupölystä kärsivät astmaatikot, pienet lapset, vanhukset sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastavat. Herkkiin väestöryhmiin kuuluvien on suositeltavaa välttää altistumista pahimpaan katupölyaikaan ja huolehtia mahdollisen perussairauden asianmukaisesta hoidosta.

Katupölylle altistumista voit vähentää muun muassa

  • välttämällä ulkoilua vilkkaiden teiden läheisyydessä katupölyn ollessa pahimmillaan.
  • pitämällä ikkunat suljettuina.
  • imuroimalla pölyt pois kotoa keskuspölynimurilla tai nihkeällä mikrokuituliinalla.
  • pitämällä huolta asunnon tuloilmasuodattimista.
  • käyttämällä huonekohtaista sisäilman puhdistinta.

Nykykotien sisäilman kosteus on usein alhainen

Sisäilman kosteus vaihtelee vuodenaikojen mukaan ja siihen vaikuttavat ulkoilman kosteus ja lämpötila. Terveellisen sisäilman suhteellisen kosteuden tulisi olla 30-45 prosenttia, mutta useimmissa nykykodeissa sisäilma on huomattavasti kuivempaa. Moderneissa asunnoissa ilmankosteuteen vaikuttavat monet tekijät: erityisesti tehokas ilmanvaihto poistaa kosteutta. Myös koneellistunut pyykinkuivaus ja ruuanlaiton väheneminen asunnoissa alentavat ilmankosteutta.

Apua kuivaan sisäilmaan ja katupölystä aiheutuviin oireisiin

1. Hanki bakteeriton ilmankostutin
Ilmankostutin poistaa kätevästi kuivan sisäilman haitat. Tutkimusten mukaan höyrystävä ilmankostutin on ilmankostutintyypeistä paras, koska siinä vesi kuumennetaan riittävästi eli ilman kostuttaminen on hygieenisintä. Ufox-ilmankostutin kosteuttaa huoneilman höyrystämällä ja se siksi on bakteeriton. Ufox-ilmankostutin on myös äänetön eikä se häiritse yöunta.

2. Hanki apteekista kosteuttava nenäsumuteKuivan sisäilman kiusaamat nenän limakalvot voivat hyötyä kosteuttavasta nenäsumutteesta. Myös nenäkannu voi helpottaa kuivan sisäilman oireita nenän ja poskionteloiden limakalvoilla.

3. Sisäilman lämpötilan alentaminen voi auttaaSisäilman suhteellinen kosteus nousee hieman kun huoneen lämpötilaa lasketaan. Tarpeettoman korkean huonelämpötilan lasku voi helpottaa kuivasta sisäilmasta kärsivän oireita.

4. Kokeile kosteuttavia silmätippojaJos silmät kutisevat ja valuvat herkästi, voivat kosteuttavat silmätipat auttaa oireisiin.

5. Kuivaa pyykkisi sisätiloissa

Pyykkitelineissä kuivuessa pyykeistä haihtuva kosteus kosteuttaa myös huoneilmaa .


Kotimainen Ufox verkkokaupasta

Suosi suomalaista!
Ufox ilmankostuttimet valmistetaan Jyväskylässä, Allawayn tehtaalla. Suosimalla kotimaisia tuotteita, tarjoat myös työtä yrityksille.

Ilmankostuttajan voit hankkia kätevästi verkkokaupasta.


Ilmankostuttajat löytät Rakentaja.fi-verkkokaupasta

55237_p_ver-1_rajattu
 
Julkaistu
27.3.2020