Korjauksen hallinta
- Maksuliikenteen hallinta

6. Korjauksen hallinta


Korjaustyö ei edisty, ellei raha kulje. Talon korjaamisessa on se hyvä puoli, että kun on valinnut korjaustavan kukkarolleen sopivasti, voi sen mukaan tehdä hankintoja ja töitä. Kun asuu kaiken aikaa korjattavassa talossa, voi kukkaron nyörejä höllentää tai piukentaa, ja sen mukaan korjauksen aikataulu muuttuu. Tärkeintä on, että asumiselle aiheutuva haitta jää mahdollisimman lyhyeksi tai ainakin saavutettuun etuun nähden vähäiseksi. Vanha perusperiaate on, että korjaamiseen kuluu juuri niin paljon rahaa, kuin sitä on käytettävissä.

6.6 Maksuliikenteen hallinta
Rahaliikenteen järkevässä hoitamisessa tienaa yksi henkilö korjauksessa palkkansa tehdyiltä tunneilta. Rahan käyttö kannattaa miettiä tarkkaan. Ei ole tarkoituksenmukaista nostaa koko lainasummaa heti, eikä edes ottaa koko lainaa välttämättä yhtenä lainana. Laskuja ei kannata maksaa välittömästi vaan eräpäivänä. Kannattaa tehdä aina vähintään kuukausi eteenpäin maksusuunnitelmaa, ja lisäksi alustavasti koko hankkeen ajaksi. Sitä voi tarpeen mukaan korjata.

Rahankäsittelytaito on erittäin tärkeää. Suomalaiseenkin kaupankäyntiin kuuluu tinkaaminen. Ei rautakaupan kanssa kannata tehdä rakentajatilisopimusta sillä perusteella, että lupaavat rautanaulat halvalla. Kokonaisuus ratkaisee ja hintoja kannattaa kysellä. Laskuun ostaminen on rakentamisen aikana normaalia, mutta käteiskaupalla saa aika usein ylimääräisiä alennuksia. Nämä kannattaa kaikki hyödyntää. Niillä saa erittäin hyvän koron rahoilleen. Turhan aikaisin tavaraa ei kannata ostaa ja kiinnittää näin pääomaa turhaan. Tämä kaikki on maksuliikenteen hallintaa.
6.6.1 Luottokelpoisuus
Rakennushankkeessa liikutetaan paljon rahaa. Rakentajan tavoitteena on hoitaa virheettömästi maksuvelvoitteet urakoitsijoiden ja tavarantoimittajien suuntaan. Maksuajasta voi aina etukäteen neuvotella. Kun lasku on jäänyt maksamatta, neuvotteluvara on käytetty. Ongelma muuttaa jatkossa alennusten neuvottelua ja maksuaikoja. Siksi pitää olla tarkka ja hoitaa velvoitteensa. Vaikka maksuvaikeudesta ei heti joudukaan listoille, voi silti menettää parhaat tarjoukset.
6.6.2 Maksuista huolehtiminen
Urakkasopimuksessa on jo pitänyt sopia urakoitsijan kanssa maksuposteista ja niiden oletetuista maksuajoista. Urakoitsijoilta on saatu arviot maksupostitaulukon mukaisten erien maksuun tulemisesta. Talonkorjaajan tehtävänä on tarkastaa jokainen urakoitsijan esittämä lasku. Laskuun liittyvän työn hyväksyy valvoja, jos hän on käytettävissä. Laskut maksetaan eräpäivän mukaan, joka riippuu valvojan hyväksymismerkinnästä. Laskua ei siis makseta sen mukaan, koska se on kirjoitettu vaan, koska valvoja tai korjaaja on työvaiheen hyväksynyt valmistuneeksi. Laskun hyväksynnässä ei saa hidastella. Ennakkoon ei saa mitään laskua maksaa, vaikka urakoitsija sitä pyytäisikin. Sitä varten sopimukseen on liitetty maksupostitaulukko, että sitä noudatetaan. Mainitun työn tulee olla tehty ja maksupostitaulukon on oltava niin selväkielinen, että ei jää tulkintaa työvaiheen valmistumisesta.

Korjaajan omista hankinnoista on pääosin tieto, milloin hankinnat tulevat maksettavaksi. Pitää muistaa, että mikäli maksuaikaa ei erikseen sovita, se on kolmekymmentä päivää. Toimittajat herkästi merkkaavat maksuajaksi laskuun 14 pvää netto. Jos siitä ei nimenomaan ole sovittu, siitä pitää huomauttaa. Jos kuitenkin tilauslapussa on pienellä painettu maksuehto ja olet tuon lapun kuitannut, olet myös hyväksynyt maksuehdon. Kannattaa olla tarkka. Maksuliikenteen hoitamiseen kuuluu myös pankkitoiminnan täsmäyttäminen niin, että lainoja ei nosteta liian aikaisin. Jos lainat joutuu nostamaan kerralla, rahat pitää pyrkiä sijoittamaan lyhytaikaisesti pankkiin parempikorkoiselle tilille. Samaan ryhmään kuuluu kustannusten seuranta. Aina kun lasku maksetaan, se on tarkoituksenmukaista merkitä tilikirjaan korjauskustannuksiin. Tämä on erittäin tärkeää. Kustannusten jatkuva seuranta mahdollistaa pientenkin poikkeusten huomaamisen kustannusarviosta. Muutokset eivät saa vaikuttaa budjetin ylittymiseen. Laskujen kirjaamisella saadaan arvokasta tietoa huoltokirjaa varten.

Laina-asioiden hoidossa kannattaa pankkien kilpailu hyödyntää. Voi olla, että on sitouduttu talon ostamisessa johonkin pankkiin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että siinä pankissa pitää pysyä loppu ikänsä. Pankit voi aina kilpailuttaa, ja vanhojen sekä uusien lainojen korot ovat niitä, joilla pankki ratkaistaan. Kilpailuttamisella voi omassakin pankissa saada koron laskemisen aikaan. Kannattaa katsoa yhteistyökumppanimme tarjoamat mahdollisuudet. Mikäli rahoituksesi on vielä järjestämättä, käytä hyväksesi mahdolliset tarjoukset.
6.6.3 Työnantajasuoritusten maksaminen
Kun talonkorjaaja toimii työnantajana, hänen tehtäviinsä kuuluu palkanmaksun lisäksi maksaa verot ja eläkemaksut joka kuukaudelta. Tästä ei ole mitään syytä lipsua. Todellisuudessa tämä ei tarvitse kuin yhden eripuran työntekijän kanssa niin kaikki pimeästi maksetut palkat menevät verollisiksi ja maksut lankeavat maksettavaksi. Maksuista löytyy kotisivumme Tilastot osoitteesta laskentaohje. Työnantaja tilittää maksamistaan palkoista tekemänsä ennakonpidätykset ja maksaa työnantajan sosiaaliturvamaksut viimeistään palkanmaksua seuraavan kuukauden 10. päivänä. Satunnaisesti palkkoja maksava voi hakea tilisiirtolomakkeita posteista ja pankeista. Työnantajan velvoitteista löytyy lisätietoa verottajan sivulta osoitteesta http://www.vero.fi/nc/viewarticle.asp?article=904&language=FIN. Eläkevakuutusmaksut voit kätevästi ilmoittaa ja maksaa netin kautta osoitteessa http://www.lel.fi. Samasta osoitteesta löytyy myös lisätietoa eläkevakuutusmaksuista.

6.6.4 Urakoitsijan maksuvalmius Jos tekee havainnon, että urakoitsijalta alkaa loppua puhti tai tarvikkeet, pitää kysyä syy...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Päivitetty
22.3.2013