Kumpi sopii sinulle parhaiten: maalämpö- vai ilma-vesilämpöpumppu? Katso vertailu!

Monesti uutta lämmitysjärjestelmää mietittäessä vaihtoehtoina on maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumppu. Lämpöpumpun valintaan vaikuttaa moni asia, mutta tärkeintä on kokonaisuus. Ammattilaisen apu lämmitysjärjestelmän valinnassa on tärkeä, koska silloin saadaan oikein mitoitettu ja asennettu lämpöpumppu.

Lämpöpumpun hankinnassa kannattaa käyttää ammattilaista apuna. Näin saat juuri sinun kotiisi sopivan lämmitysjärjestelmän oikein mitoitettuna ja asennettuna.Lämpöpumpun hankinnassa kannattaa käyttää ammattilaista apuna. Näin saat juuri sinun kotiisi sopivan lämmitysjärjestelmän oikein mitoitettuna ja asennettuna.

Valintaa tehdessä kannattaa ottaa huomioon varsinkin investointimäärä, saatavat säästöt sekä asennusaikataulu. Tärkeää on valita lämpöpumpuksi laadukas, Suomen olosuhteisiin suunniteltu ja valmistettu tuote. Silloin se antaa parhaimmat säästöt ja palvelee vuosia eteenpäin. Näin saadaan myös investointikustannuksille erinomaisen takaisinmaksuaika.


Maalämmön alkuinvestointi on suurempi kuin ilma-vesilämpöpumpun, mutta maalämmöllä saadaan parhaimmillaan jopa 80 prosentin säästö lämmityskuluissa. Sillä lämmitetään myös talvella edullisesti, kun hyödynnetään maasta ympäri vuoden saatavaa lämpöenergiaa. Talon koolla, sijainnilla tai iällä ei ole merkitystä, sillä jokaiseen taloon löytyy sopivin ja tehokkain maalämpöratkaisu. Ainoina vaatimuksina ovat talon vesikiertoinen lämmönjako sekä että maalämpöpumpun vaatima keruupiiri saadaan asennettua.


Tutustu maalämpöön >>

Boschin Compress 7001i LW/M on inverter-maalämpöpumppu, jonka kierroslukuohjattu kompressori optimoi saatavat säästöt säätäen tehoaan portaattomasti eikä näin käy koskaan suuremmalla teholla kuin on tarpeen.Boschin Compress 7001i LW/M on inverter-maalämpöpumppu, jonka kierroslukuohjattu kompressori optimoi saatavat säästöt säätäen tehoaan portaattomasti eikä näin käy koskaan suuremmalla teholla kuin on tarpeen.

Ilma-vesilämpöpumppu voidaan asentaa öljykattilan tai sähkövaraajan tilalle niin uusiin kuin vanhoikin taloihin. Ilma-vesilämpöpumpulla voit saavuttaa jopa 60 prosentin säästöt. Asennuskustannukset ovat pienemmät kuin maalämmössä, sillä maahan porattavaa energiakaivoa tai muutakaan erillistä keruupiiriä ei tarvita vaan laitteen ulkoyksikkö hoitaa lämmön keräämisen. Ilma-vesilämpöpumppu soveltuu erinomaisesti kohteisiin, joissa poraus ei ole mahdollista tai tontin ala on rajallinen.

Tutustu ilma-vesilämpöön >>

Jos nykyinen lämmitysjärjestelmä hajoaa ja uuden hankkimisella on kiire, on silloin asennusaikataululla merkitystä. Ilma-vesilämpöpumppu saadaan asennettua nopeasti eli heti, kun urakoitsijalla on vain aikaa. Maalämpöpumpun porauksia varten voidaan tarvita lupa paikallisesta rakennusvalvonnasta, jolloin asennus voidaan suorittaa vasta, kun päätökset on saatu.

Markkinoiden hiljaisin ilma-vesilämpöpumppu Bosch Compress 7000i AW tekee energian säästämisestä helppoa. Kierroslukuohjattu invertterikompressori säätää tehoa tarpeen mukaan, jolloin säästetään entistä enemmän energiaa ja lämpöpumppu optimoi vuosihyötysuhteen erityisesti keväällä ja syksyllä, kun täyttä lämmitystehoa ei tarvita.Markkinoiden hiljaisin ilma-vesilämpöpumppu Bosch Compress 7000i AW tekee energian säästämisestä helppoa. Kierroslukuohjattu invertterikompressori säätää tehoa tarpeen mukaan, jolloin säästetään entistä enemmän energiaa ja lämpöpumppu optimoi vuosihyötysuhteen erityisesti keväällä ja syksyllä, kun täyttä lämmitystehoa ei tarvita.

Ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö sijoitetaan talon ulkoseinälle, jolloin se joutuu säiden armoille. Tämä vaikuttaa tietenkin lämpöpumpun elinkaareen. Maalämpöpumpulla kaikki tekniikka sijaitsee sisätiloissa suojassa, jolloin elinkaari on pidempi.

Kesää kohti mentäessä yksi mietinnän aiheista on viilennys. Maalämpöpumpulla saadaan hyödynnettyä maakylmä, joka viilentää edullisesti. Tämä on kuitenkin pienitehoinen yleisviilennys. Jos viilennystä tarvitaan runsaasti, niin silloin ilmalämpöpumppu auttaa siinä.

Älä unohda! Ammattimainen asennus ja takuu ovat tärkeitä, sillä ongelmatilanteissa huoltokustannukset syövät helposti ison osan lämpöpumpun tuomista säästöistä. Ammattimaisen asennuksen sekä pitkän kuuden vuoden täystakuun ja 10 vuoden kompressoritakuun saat Boschin maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumpulle ostamalla sertifioidulta Bosch Lämpömestarilta.


Tutustu lämpöpumppuihin
ja kysy lisää!

Ilma-vesilämpöpumppu vai maalämpöpumppu? Katso videolta lisää vinkkejä valintaan

Katso videolta ammattilaisten vertailua maalämmön ja ilma-vesilämmön välillä.

Muista erilaiset avustukset!

Lämmitysjärjestelmää hankittaessa kannattaa selvittää myös mahdollisuus erilaisiin avustuksiin. Viime syyskuun alusta alkaen pientalojen omistajat ovat voineet hakea 2500–4000 euroa suuruista hankintatukea öljylämmityksen vaihtamiseen ekologisempaan lämmitysmuotoon. 4000 euron tukea voi saada, kun vaihtaa öljylämmityksen ilma-vesilämpö- tai maalämpöpumppuun. Pienempää 2500 euron tukea voi saada vaihtaessa öljylämmityksen muuhun lämpöpumppuun. Tutustu hankintatukeen tästä.

Toinen vaihtoehto lämmitysjärjestelmän vaihtajalle on ARA:n energia-avustus, jossa energialuvun parannuksesta saa jopa 6000 euroa. Avustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että rakennuksen energiatehokkuutta parannetaan tarvittava määrä. Tutustu ehtoihin tästä.

Kotitalousvähennys sopii niin rakentajalle kuin remontoijallekin. Vähennyksen voi saada kotona teetetyistä töistä, kuten kunnossapitotöistä tai perusparannustöistä. Kotitalousvähennystä maksimisumma tänä vuonna on 2 250 euroa, jonka saa silloin, kun työn osuus on ollut vähintään 5875 euroa. Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa. Kotitalousvähennys on aina henkilökohtainen. Tämä tarkoittaa toisin sanoen sitä, että puolison kanssa yhdessä voi kotitalousvähennystä saada vuonna 2021 maksimissaan 4500 euroa. Lue lisää kotitalousvähennyksestä täältä.

Pyydä lisätietoa Bosch-lämpöpumpuista!

Kiinnostaako lämpöpumppu tai tarvitsetko apua sen hankinnassa? Jätä yhteydenottopyyntö ja Boschin asiantuntijat tai koulutetut jälleenmyyjät auttavat sinua parhaan lämmitysratkaisun valinnassa!

 
Julkaistu
6.4.2021