Nämä 5 merkkiä viittaavat ongelmiin salaojituksessa

Jos salaojitus ei ole kunnossa, kevät on kodin rakenteille riskialtista aikaa. Kosteus voi jää muhimaan perustusten viereen ja löytää tiensä muihin alapohjarakenteisiin. Pitkään jatkuessaan kosteusrasitus aiheuttaa laho-, home- ym. vaurioita ja voi johtaa sisäilmaongelmiin. Kannattaakin varautua syksyn sateisiin tai keväiseen lumen sulamiseen.

KUVA: Perustusrakenteiden yleisimmät kosteus- ja homevaurioiden syyt (Lähde Sisäilmayhdistys ry)1. Pintavesien valuminen rakennukseen. 2. Puutteellinen sadevesijärjestelmä.3. Pintaveden tunkeutuminen ryömintätilaan ja muihin rakenteisiin.4. Paineellisen veden tunkeutuminen ryömintätilaan ja muihin rakenteisiin.5. Veden kapillaarinen nousu rakennuspohjasta rakenteisiin.Suurin osa näistä ongelmista on estettävissä asianmukaisella salaojituksella!KUVA: Perustusrakenteiden yleisimmät kosteus- ja homevaurioiden syyt (Lähde Sisäilmayhdistys ry)
1. Pintavesien valuminen rakennukseen.
2. Puutteellinen sadevesijärjestelmä.
3. Pintaveden tunkeutuminen ryömintätilaan ja muihin rakenteisiin.
4. Paineellisen veden tunkeutuminen ryömintätilaan ja muihin rakenteisiin.
5. Veden kapillaarinen nousu rakennuspohjasta rakenteisiin.
Suurin osa näistä ongelmista on estettävissä asianmukaisella salaojituksella!

1. Lätäköt ja kosteikot perustusten vieressä

Jos vesi jää seisomaan seinustojen viereen, salaojitus ei todennäköisesti toimi tai se puuttuu kokonaan. Jos sokkelia ja alapohjarakenteita ei ole suojattu ja ne eivät pääse tuulettumaan, on edessä ongelmia ennemmin tai myöhemmin.

2. Kostea, tunkkainen haju sisätiloissa

Kostea, maakellarimainen tai tunkkainen haju saattaa paljastaa kosteusvaurion. Hajun aiheuttajana voi olla sädesieni, bakteeri tai home, joten hajujakin on erilaisia: haju voi olla joko tunkkainen, kellarimainen haju, joskus taas makea tai hapan. Kaikki hajut eivät ole merkkejä homeesta, mutta huonon sisäilman syy on aina hyvä selvittää.

3. Muurahaiset sisätiloissa

Varsinkin jos muurahaiset tulevat sisään aina tietystä kohdasta ja ne ovat kiusana pidemmän aikaa vuoden mittaan, se hyvin usein viittaa rakenteissa olevaan kosteuteen. Muurahaiset eivät nimittäin viihdy kuivissa olosuhteissa, eli jos ne ovat pesiytyneet johonkin tiettyyn kohtaan kivijalassa, siinä oletettavasti on jatkuvaa kosteutta.  

4. Kosteus, halkeamat, kalkkihärmä ym. muutokset sokkelissa


Yllä olevat merkit viittaavat yleensä liialliseen sokkelin kosteusrasitukseen. Sokkelin halkeamat imevät itseensä kosteutta, joka pakkasella jäätyy ja aiheuttaa pakkasrapautumista. Jatkuessaan rapautuminen heikentää sokkelia ja on riski kaikille kodin kantaville rakenteille.

salaojaremontti-422x500

5. Veden valuminen kellariin

Varsinkin vanhojen asuinrakennuksien alun perin kylmiin kellaritiloihin remontoidut asuinhuoneet ovat usein riskialttiita. Kun sisäseinät pinnoitetaan ja eristetään, alkuperäinen rakenteen hengittävyys estyy. Tällöin kosteusongelmat tulevat esille, jos talon ulkopuolista vedeneristystä ja salaojia ei ole päivitetty ajan tasalle.

Jos pihassasi on huolestuttavia merkkejä, pyydä paikallinen Vesivekin salaoja-asiantuntija tekemään tilanteesta kuntoraportti.

Lue lisää sivuiltamme

Ilmainen kuntotarkastus


Matalasokkelinen koti korjattiin kreivin aikaan

Seinäjokelaiset Heikki ja Minna Kotamäki ovat asuneet vuonna -78 rakennetussa omakotitalossaan parisenkymmentä vuotta. Yksikerroksisen talon perustukset on tehty ns. valesokkelirakenteella, mikä oli tuohon aikaan yleinen tapa. Salaojitus oli alkuperäinen, ja Heikillä oli hyvin tiedossa, että sille pitäisi jossain vaiheessa tehdä jotain.

– Olen ollut mukana tuttavan salaojatyömaalla, jossa kohteena oli samanikäinen ja -tyylinen talo. Siinä näki, miten salaojitus on aikoinaan tehty ja miten suuren remontin ylös nouseva kosteus voi saada aikaan. Senaikaiset salaojaputket olivat halkaisijaltaan puolet nykyisistä ja hiekan tukkimat. Kun tällaisessa matalasokkelisessa talossa salaojat pettää, niin silloin voi käydä huonosti.

Kotamäen talossa alkuperäiset salaojat eivät kuitenkaan olleet oireilleet millään tavalla, joten remonttia oli vain lykätty. Heikki naurahtaa että Vesivekin paikallinen edustaja, Syrjälän Markus, soitti kyllä kreivin aikaan. Heikillä oli jo sovittuna useammankin myyjän kanssa tapaamiset, joissa oli tarkoitus keskustella kodin lämmitysjärjestelmän uusimisesta. Jos siihen olisi ryhdytty, ei salaojia olisi vieläkään uusittu. Sen verran hintavia projekteja molemmat remontit ovat.

– Minkään hankalan ihmisen kanssa ei varmaan olisi salaojaremontista ryhdytty edes keskustelemaan, mutta Markuksen toimintaan ollaan kaikin puolin tyytyväisiä.
 

Kuntoraportti paljasti huojentavia uutisia

Toisella visiitillään Markus teki salaojituksen tilanteesta kartoituksen ja seuraavassa tapaamisessa raportti katsottiin yhdessä läpi. Raportista kävi ilmi, että salaojat olivat liian ylhäällä ja perustusten alaosassa kosteutta oli liikaa.

Minna ja Heikki olivat huojentuneita Markuksen esitellessä kuntoraportin sisältöä. Kosteus ei ollut vielä tehnyt vahinkoa rakenteisiin.Minna ja Heikki olivat huojentuneita Markuksen esitellessä kuntoraportin sisältöä. Kosteus ei ollut vielä tehnyt vahinkoa rakenteisiin.

Minulle raportissa ei sinällään ollut mitään yllättävää, koska tiesin että korjattavaa on. Melkeinpä olin huojentunut siitä, ettei sen suurempaa vahinkoa paljastunut. Vaikka alhaalla oli märkää, niin kosteus ei ollut vielä onneksi noussut muihin rakenteisiin.

Heikki kertoo, että kuntoraportti on varmasti hyödyllinen dokumentti, jos ei ole selkeää tietoa kodin salaojituksen kunnosta. Heidänkään tapauksessaan kuvat, video ja mittaustulokset sekä Markuksen perusteellinen työ eivät jättäneet mitään epäselväksi.

Itse remontti alkoi maanantaina ja loppui perjantaina, siinä ajassa asennettiin myös uudet sadevesikourut ja syöksyt. Heikki oli yllättynyt siitä, että remontti onnistui niin hyvin talviaikaan.

Uutta lämmitysjärjestelmää saa Kotamäen koti nyt vielä odotella. Mutta kuten Heikki toteaa, ”lämmitellään nyt hetki vielä öljyllä, sillä mitä iloa on uudesta lämmityksestä, jos kodin perusta on märkä ja pilalla”.

Tilaa veloitukseton kuntotarkastus salaojille

Ilmainen kuntotarkastus


 
Päivitetty
22.11.2021