Näin valitset korvausilmaventtiilin

Korvausilmaventtiilin avulla pidät huolta, että asuntoosi virtaa riittävästi raikasta ilmaa eikä sisäilma tunnu tunkkaiselta. Näin valitset sopivan korvausilmaventtiilin asuntoon.

wive-lapset_1200px

Venttiili painovoimaiseen tai koneelliseen ilmanvaihtoon

Oikean venttiilin valitsemiseksi pitää tietää, millainen ilmanvaihto asunnossa on.

Painovoimainen ilmanvaihto -> valitse venttiili termostaatilla
Painovoimainen ilmanvaihto tarkoittaa, että talossa ei ole ilmanvaihtokonetta eikä koneellista poistoilmanvaihtoa. Painovoimainen ilmanvaihto toteutuu lämpötilaerojen avulla: lämmin ilma nousee ylös katolle kanavaa tai hormia pitkin ja korvausilma tulee sisälle korvausilmaventtiilien kautta.

Tosin pahimmissa tapauksessa venttiilit puuttuvat kokonaan, jolloin ilma virtaa seinä- tai lattiarakenteiden kautta tai ikkunan karmeista. Tällöin korvausilmaventtiilien asentaminen tuo suuren parannuksen kodin ilmanvaihtoon.

Painovoimaisen ilmanvaihdon kohteessa käytetään Wive-venttiiliä termostaatilla (tuotenimi VILPE Wive 100 korvausilmaventtiilisarja + termostaatti). Termostaatilla varustettu venttiili mukautuu ulkoilman lämpötilan mukaan, joten sitä ei tarvitse erikseen säätää. Termostaatillisen venttiilin läppä reagoi ulkoilmaan siten, että -5 °C:een kohdalla läppä sulkeutuu jättäen vain pienen ilmaraon. Venttiili on kokonaan auki, kun lämpötila on +20 °C.

Koneellinen poistoilmanvaihto -> valitse venttiili ilman termostaattia
Koneellisessa poistoilmanvaihdossa talon katolla on esimerkiksi huippuimuri, joka poistaa ns. käytetyn, likaisen sisäilman. Myös koneellisessa poistoilmanvaihdossa korvausilmaventtiileillä on tärkeä rooli, koska ilman niitä taloon ei virtaa riittävästi raikasta ilmaa poistetun ilman tilalle.

Näissä kohteissa käytetään Wive-venttiiliä ilman termostaattia (tuotenimi VILPE Wive 100 korvausilmaventtiilisarja), sillä poistetun, käytetyn sisäilman tilalle pitää tasaisesti virrata raikasta ulkoilmaa. Näin kodin sisäilma pysyy raikkaana.

Wive-venttiili kohdistaa ilmavirran huoneen yläosaan, missä se sekoittuu lämpimän huoneilman kanssa vähentäen vedon tunnetta. Siksi esimerkiksi pakkasella ei ole tarpeen sulkea venttiiliä vedon vähentämiseksi. Näin ei edes kannata tehdä, sillä muuten talon ilmanvaihto ei toimi kunnolla.

Huom. Uudemmissa, noin vuoden 2000 jälkeen rakennetuissa taloissa on yleensä ilmanvaihtokone (koneellinen tulo- ja poistoilma lämmöntalteenotolla). Näissä kohteissa ei käytetä korvausilmaventtiileitä.
 

wive-ikkunaluukku_1200px

Venttiili seinälle tai tuuletusluukkuun

Voit valita, asennetaanko Wive-venttiili seinälle vai puiseen tuuletusluukkuun. Wiven voi asentaa joko kokonaan uudeksi korvausilman reitiksi tai vanhan venttiilin tilalle.

  • Seinän paksuus voi olla min 255 mm ja max 440 mm. Paksukaan seinä ei kuitenkaan ole este Wive-venttiilin asentamiselle, sillä Wive 100 jatkoputken avulla putkesta saa pidemmän. Jatkoputki myydään erikseen.
  • Tuuletusluukun paksuus voi olla min. 40 mm ja max. 90 mm.


Voit vaikuttaa Wive-venttiilin ulkonäköön maalaamalla tai tapetoimalla venttiilin kannen. Näin saat tuotteen sopimaan täydellisesti sisustukseen.

Kuvien tapetti on Boråstapeterin Nocturne 6331 ja sinisen maalin sävy on Tikkurilan V490.Kuvien tapetti on Boråstapeterin Nocturne 6331 ja sinisen maalin sävy on Tikkurilan V490.

 

Pikavalintataulukko. Korvausilmaventtiilin valinta.

Kohde

Wive-venttiili

Seinälle asennettava tuote

Tuuletusluukkuun asennettava tuote

Painovoimainen ilmanvaihto

termostaatilla

 

 

VILPE Wive 100 korvausilmaventtiilisarja + termostaatti

VILPE Wive 100 korvausilmaventtiili tuuletusluukkuun + termostaatti

Koneellinen poistoilmanvaihto

ilman termostaattia

VILPE Wive 100 korvausilmaventtiilisarja

VILPE Wive 100 korvausilmaventtiili tuuletusluukkuun

d0c1bbde8da565e36905120788c14733
 
Päivitetty
28.2.2022