Suunnitteluvaihe
- Talotekniikkasuunnittelu

5. Suunnitteluvaihe


Pääsuunnittelijan valinnan jälkeen on hankittava muut suunnittelijat. Lämmitys, vesi, viemäröinti ja ilmanvaihto kytkeytyvät hyvin läheisesti toisiinsa. Talotekniikka on varsin kuvaava nimi tälle kokonaisuudelle. Suunnittelijoista on samanaikaisesti valittava sekä LVI- että sähkösuunnittelija. Nämä kaksi suunnittelijaa luovat rakennukselle sen lopullisen teknisen viihtyvyyden ja toimivuuden eli asumisen viihtyvyyden. Arkkitehti luo kauniit ja toimivat puitteet, rakennesuunnittelija varmistaa lujuuden ja LVIS -suunnittelijat luovat kauniisti valaistun, lämpimän sekä hyvän sisäilman omaavan talon, joka on perheelle hyvä. Tämä on arkkitehdin sekä muiden suunnittelijoiden yhteistyötä parhaimmillaan.

5.3 Talotekniikkasuunnittelu
Korjausrakentamisessa LVI- ja sähkösuunnitelmia tehtäessä, perheen tottumukset ja tuleva toiminta ratkaisevat paljon. Vanha rakennus saattaa kuitenkin asettaa rajoitteita. Vesipisteiden tarve on eri aikoina erilainen. Kun lapset ovat pieniä, omatoiminen suihkussa käynti on vähäistä. Teini-iän alkaessa lapsen suihkussa seisominen on vähintäänkin päivittäistä ja saattaa kestää pitkään. Sähköpisteiden kanssa käy samoin. Ennen riitti kaksi pistoketta huoneessa. Nyt erilaisissa "kotistudioissa" on samanaikaisesti mikro lisälaitteineen sekä stereot ja TV. Tämä arsenaali saattaa tarvita toistakymmentä pistoketta: puhelimen, ATK-verkon tai kaksi, antennin ja mitä tulevaisuus vielä tuokaan tullessaan. Nämä on käyty ainakin alustavasti läpi hankesuunnitteluvaiheessa. Tämä on se suunnittelun alue, joka on asiaa tuntemattomalle hankalaa, mutta suunnittelijoiden kanssa siihen on helppo paneutua. Mitään tulevaisuuden mahdollisuuksia ei saisi sulkea pois suunnitteluilla ja korjauksilla.
5.3.1 Suunnittelijoiden asiantuntemus ja omat ajatukset
Suunnittelijaa valittaessa pitää selvittää hänen aiemmat työnsä ja varmistaa hänen tietonsa nykyajasta. Perussuunnittelua tekee kuka tahansa suunnittelija, mutta uudenaikaisten laitteiden tuntemus pitää olla hallussa niin LVI- kuin sähkötekniikassakin. Suunnittelijan pitää pystyä toteuttamaan asiakkaan tavoitteet, neuvoa asiakasta tekemään oikeat valinnat ja tuomaan siihen tekninen osaaminen mukaan. Suunnittelijan pitää osata tehdä korjaussuunnittelua.
Hyvin valittu suunnittelija on tekniikan onnistumisen kannalta ratkaisevaa. Liitetiedostossa on rekisteröityneille asiakkaillemme suunnittelijan tehtäväluettelo. Luettelosta on pyritty saamaan lyhyt, sillä suunnittelijan pääasiallinen tehtävä on suunnitella toimiva talo tekniikan osalta. Luettelo on yhteinen kaiken talotekniikan suunnittelun osalta. Siitä pitää erottaa eri talotekniikan suunnittelijoille kuuluvat tehtävät. Lämmitystekniikan valinta ja suunnittelu ei ole mikään merkittävä ylivoiminen tehtävä. Vääriä valintoja silti voi tulla helppoudesta huolimatta. Mitään järisyttävään uutta tekniikkaa ei pidä ryhtyä ottamaan käyttöön, mutta kuitenkin uusinta hyväksi havaittua tekniikkaa pitää käyttää. Näin vältetään tekniikan uudistamistarve pitkäksi aikaa. Tavoitteena on, että tekniikka ei rakentamisen aikana vanhenisi. Luottakaa siis suunnittelijaan. Korjauksessa pitää myös huomioida rakennuksen jäljellä oleva elinkaari. Kovin mittaviin muutoksiin ei kannata investoida, jos rakennus korjataan vain parin kymmenen vuoden tähtäimellä.
5.3.2 Suunnittelulla toteutukseen Taas kerran tulee esiin hankesuunnitteluvaiheessa tehty työ. Merkittävä osa perheen tarpeista on jo tuolloin pistetty paperille. Suunnittelija osaa hyödyntää nämä tiedot. Hänellä on myös taito täydentää tietoja. Korjattavan rakennuksen omistajalle on tärkeää, mitä on seinäpinnan päällä eli miten tekniikka palvelee. Suunnittelijat osaavat kertoa uusimmat vaihtoehdot. Suunnittelija osaa suunnitella sen, mitä tekniikka tarvitsee. Silti korjaustoiminnassa pitää tilaajankin tietää, mitä haluaa. Vesitekniikkaan on tullut tuotekehityksen myötä "ajattelevia" vesihanoja. Omakotitaloihin on tulossa automaattinen valvonta- ja säätötekniikka. Tähän kaikkeen on syytä tutustua ennen sen lopullista valintaa.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana tapahtunut tekniikan kehitys on ollut huimaa. Miten tekniikka kehittyy seuraavan kymmenen vuoden aikana? Sitä ei pystytä tarkasti ennustamaan, mutta siihen voi ja tulee varautua suunnittelemalla taloon varaputkia riittävästi sekä tähtimäisesti että renkaaksi. Mikä on se normaalikodin informaatiokeskus, josta saamme kaiken tiedon talon sisältä ja ulkomaailmasta? Tietenkään kaikkeen ei voida varautua, mutta hyvin pienellä lisäkustannuksella varautumisen tasoa voidaan nostaa. Korjaus asettaa suunnittelijan ammattitaidon koetukselle. Suunnittelussa ei ole yhtä helppoa suunnitella putkien ja johtojen reittejä kuin uudessa talossa. Kovin paljon ei ole tarkoituksenmukaista repiä rakenteita auki vain tekniikan asennusten vuoksi. Suunnittelijoiden pitää tehdä yhteistyötä, jolloin putket ja johdot voidaan viedä samoja reittejä myöden kohteisiinsa. Toisaalta ei myöskään voi jättää normaaliin asumiseen kuulumattomia teknisiä laitteista näkyviin vain siksi, että niitä ei voida piilottaa. Kompromisseja on kuitenkin tehtävä.

5.3.3 Lämmitystavan arviointi Merkittävä päätös korjattavan talon lämmittämisessä on energialäh...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Päivitetty
22.3.2013