Rautakaupan vinkki: Millä tiivistän kiukaan hormiliitoksen?

Kesämökkibuumi on laittanut vauhtia myös saunojen ehostamiselle. Hommataan uusi kiuas tai vaihdetaan kiuasmallia kokonaan. Kiuas asentuu paikoilleen muitta mutkitta, mutta millä puilla lämpiävän kiukaan hormi pitäisi tiivistää niin, että se on tehty oikein?

hormiliitoksen tiivistäminen-750x422

Kittiä, villaa, nauhaa vai kuitua?

Rautakaupoista tullaan pyytämään milloin mitäkin materiaalia kiukaan hormiliitoksen tiivistykseen: kovaa palovillalevyä, keraamista tiivistettä tai palokittiä. Palovillalevyä revityillä paloilla ei aina saa tiivistettyä hormiliitosta kunnolla. Palokitti taas ei ole tarkoitettu tähän touhuun laisinkaan. Se kovettuu kivikovaksi, eikä jousta samaa tahtia metallisen putken kanssa.

Kaikilla näillä tuotteilla on kuitenkin oma paikkansa ja käyttötarkoituksensa. Se millä helpoimmalla ja varmimmalla tavalla tiivistät kiukaan hormin juuren, on palokuitu.

Tytan B1 Palokuitu on joustava erikoismateriaali, joka soveltuu erinomaisesti takkaluukkujen ja uunien sekä hormiliitosten tiivistykseen. Palokuitunauha on riittävän paksua, että se tiivistää suuremmatkin raot ja on lisäksi helppo asettaa paikoilleen. Palokuitu kestää myös kivivillaa enemmän lämpöä (+1250°C ). Pakkauksen palokuitunauhan leveys on 25 x 48 mm ja pituutta 600 mm, joten sillä tiivistää helposti yhden hormiliitoksen.

Palokuidun asennus

Täytä hormiliitos palokuidulla työntämällä palokuitua hormiliitoksen rakoon. Palokuidusta voidaan helposti tarvittaessa irrottaa ohuita kerroksia esim. takkaluukkujen tiivistämiseen. Tuotetta voidaan leikata tavallisilla saksilla.

Jos paloluokitus edellyttää palokuidun käyttöä, materiaalia ei voida korvata esim. kivivillalla ilman paloluokituksen alentumista

tytan-b1-palokuitu-422x422

Tytan B1 Palokuidun edut

  • Valkoinen ja joustava peittomainen materiaali
  • Ei reagoi muiden materiaalien kanssa
  • Päästötön
  • Tiheys 128 kg/m³
  • Rajaton säilyvyys (säilytyslämpötila > +5°C
  • Palonkesto max 1250°C

 
Julkaistu
17.3.2021