• Etusivu
  • Energia

Rautakaupan vinkki: Millä tiivistän kiukaan hormiliitoksen?

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö Rakennuskemia Oy
Julkaistu 17.03.2021Päivitetty 22.11.2023
202111_73598.jpg

Vanhan saunan kiukaan vaihtaminen sujuu helposti. Hommataan uusi kiuas tai vaihdetaan kiuasmallia kokonaan. Kiuas asentuu paikoilleen muitta mutkitta, mutta millä puilla lämpiävän kiukaan hormi pitäisi tiivistää niin, että se on tehty oikein?

Kittiä, villaa, nauhaa vai kuitua?

Rautakaupoista tullaan pyytämään milloin mitäkin materiaalia kiukaan hormiliitoksen tiivistykseen: kovaa palovillalevyä, keraamista tiivistettä tai palokittiä. Palovillalevyä revityillä paloilla ei aina saa tiivistettyä hormiliitosta kunnolla. Palokitti taas ei ole tarkoitettu tähän touhuun laisinkaan. Se kovettuu kivikovaksi, eikä jousta samaa tahtia metallisen putken kanssa.

Kaikilla näillä tuotteilla on kuitenkin oma paikkansa ja käyttötarkoituksensa, mutta ei välttämättä hormissa. Se millä helpoimmalla ja varmimmalla tavalla tiivistät kiukaan hormin juuren, on palokuitu.

Tytan B1 Palokuitu on joustava erikoismateriaali, joka soveltuu erinomaisesti takkaluukkujen ja uunien sekä hormiliitosten tiivistykseen. Palokuitunauha on riittävän paksua, että se tiivistää suuremmatkin raot ja on lisäksi helppo asettaa paikoilleen.

Palokuitu kestää myös kivivillaa enemmän lämpöä (+1250°C ). Pakkauksen palokuitunauhan leveys on 25 x 48 mm ja pituutta 600 mm, joten sillä tiivistää helposti yhden hormiliitoksen.

Palokuidun asennus

Täytä hormiliitos palokuidulla työntämällä palokuitua hormiliitoksen rakoon. Palokuidusta voidaan helposti tarvittaessa irrottaa ohuita kerroksia esim. takkaluukkujen tiivistämiseen.

Tytan B1 Palokuitu on erittäin helppo käsitellä. Ohuita kerroksia voidaan helposti irrottaa tarvittaviin tarkoituksiin, ja materiaalia on yksinkertaista leikata tavallisilla saksilla. Sen valkoinen ja joustava peittomainen rakenne tekee siitä monipuolisen ja helppokäyttöisen ratkaisun palosuojaustarpeisiin.

20213_69372.jpg
Info

Info

Tytan B1 Palokuidun edut

  • Valkoinen ja joustava peittomainen materiaali
  • Ei reagoi muiden materiaalien kanssa
  • Päästötön
  • Tiheys 128 kg/m³
  • Rajaton säilyvyys (säilytyslämpötila > +5°C
  • Palonkesto max 1250°C
Rakennuskemia Oy
Energia
paloturvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20224_77949.jpg
Osaatko tiivistää ikkunat ja ovet oikein?
Kun ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on hoidettu kunnolla ja oikein, se parantaa asumisviihtyvyyttä vähentämällä vedon tunnetta asunnossa sekä estämällä kosteuden ja likaisen ulkoilman pääsyn sisälle. Vedon hävitessä asunnosta, myös sen lämmitystarve ja näin ollen energiankulutus pienenevät.Ikkunaongelmia?-Lasin sisäpinta kostuu huoneiston puolella: Huoneiston ilmanvaihto on riittämätön ja tila liian tiivis, joten korvausilman saanti on estynyt ja poistoilma ei toimi. Poista tiivistettä pätkä sisäpuitteen yläosasta ja ulkopuitteen alaosasta.- Sisä- ja välipuitteiden väli kostuu: Tiiviste vuotaa tai sitä ei ole asennettu ollenkaan tai ikkunalasi ei ole enää tiivis. Syynä ikkunalasin tiiveyteen on yleensä lasituskitin vanheneminen ja tämä voi ilmetä ns. ikkunalasin elämisenä (lasi irti). Tämä ongelma vaatii lasin uuden kittauksen / tiivistämisen esim. silikonilla.- Ulkolasi jäätyy tai kostuu: Liian tiivis ulkopuite. Poista ulkopuitteen tiivistettä kokeilemalla ensin 3 cm pätkä ylhäältä ja alhaalta, jotta ilma pääsee kiertämään ja kosteus poistuu. Liian suuri tiivisterako aiheuttaa sisälasin jäätymisen, joten tämä selviää kokeilemalla.
kuvassa seinärakoon on vedetty uretaanivaahtoa tiivisteeksi ja vieressä kolme tytan uretaanivaahtopulloa
Tytan polyuretaanivaahdot kaikkeen rakentamiseen
Polyuretaanivaahto soveltuu sekä uudis- että korjausrakentamiseen. Tytan PU-vaahtoja suositellaan moneen käyttöön rakentamisessa: asentamiseen, tiivistämiseen, täyttämiseen ja eristämiseen. Tytan PU-vaahdot ovat homesuojattuja, kestävät kosteutta eikä vaahto modernin kemiallisen koostumuksen ansiosta vaahto pääse valumaan suorilta pinnoilta. Lisäksi PU-vaahdot kestävät kylmää ja kuumaa (-60ºC - +100ºC). Kuivunutta vaahtoa voidaan leikata, hioa, päällystää tai maalata. Korkealuokkaiset Tytan PU -vaahdot on valmistettu ISO 9001: 2000 mukaan. Kovettuneen vaahdon tasalaatuisuus takaa erinomaisen kiinnittyvyyden useimmille rakennusmateriaaleille:tiilibetonilaasitpuulasimetallipolystyreenikova PVCkova PU-vaahto
20207_65817.jpg
Valitse oikea uretaanivaahto käyttötarkoituksen mukaan
Tavallisen pilli- tai pistoolivaahdon lisäksi markkinoilla on liuta erilaisiin tarkoituksiin räätälöityjä PU-vaahtoja. Löytyy matalasti turpoavaa, palosuojaukseen suunniteltuja ja liimaamiseen tarkoitettuja vaahtoja. PU-vaahto täyttää raot, on helppo asentaa ja eristää erinomaisesti. Kovettuneen vaahdon tasalaatuisuus takaa erinomaisen kiinnittyvyyden useimmille rakennusmateriaaleille: tiili, betoni, laasit, puu, lasi, metalli, polystyreeni, kova PVC ja kova PU-vaahto.Löydä ala olevasta listauksesta itsellesi sopiva PU-vaahto.
weber-muuratut-tulisijat-laastit
Tulisijan muuraukseen ei käy mikä tahansa laasti
Tulisijan muuraukseen käytettävät laastit on suunniteltu kestämään tulisijan eri osiin kohdistuvat lämpörasitukset ja lämpötilojen vaihteluista johtuvat liikkeet. Rappauslaastit ja pinnoitteet antavat paljon mahdollisuuksia tulisijan ulkonäön viimeistelyyn. Tulisijalaastit ovat valmiita kuivatuotteita, joihin työmaalla lisätään vaan vesi.Tulisijan muurauslaastitTulisijan runko muurataan joustavalla saviuunilaastilla weber ML Savi Saviuunilaasti. Kuorettoman tulisijan näkyviin jäävät muuraussaumat saumataan weber JSL 5 Jälkisaumalaastilla. Ennen jälkisaumausta tulisijan pitää olla kuivunut ja lämmitetty kerran kunnolla. Saumaus tehdään jäähtyneeseen tulisijaan. Tulipesä ja tulta vasten olevat osat muurataan tulitiilistä weber fire mortar Tulenkestävällä muurauslaastilla. Tulen kanssa kosketuksissa olevat pinnat voidaan myös valaa tulenkestävällä valumassalla weber VM Tuli Valumassa. Valumassan käyttökohteita ovat muun muassa lieden laki, kuristusosa, leivinuunin laki ja ylityspalkit. Tulisijan erillisen kuoren muuraukseen käytetään harmaata tai värillistä weber ML5 Värillinen Muurauslaastia.
20229_60049.jpg
Viimeinen sammuttaa kynttilät!
Kynttilä, tuo herkkä tunnelmanluoja arjessa ja juhlassa. Kynttilät eivät ole vain syksyyn ja talveen tarkoitettuja sesonkijuttuja, vaan niitä käytetään ympäri vuoden luomaan kotoista tai jopa juhlavaa tunnelmaa. Hypnoottisesti tanssahtelevan liekin kanssa tulee kuitenkin muistaa olla erityisen varovainen, poltat sitten kynttilää sisällä tai ulkona.
avoimet takkaluukut
Erinomainen yhdistelmä kylmyyttä vastaan: tiilipiippu ja varaava tulisija
Tiili, tuo satoja vuosia vanha rakennusmateriaali osoittaa hyödyllisyytensä ja erinomaiset ominaisuutensa myös tänä päivänä. Puhtaista luonnonmateriaaleista valmistettu tiili ei sisällä terveydelle haitallisia aineita ja on myös siksi turvallinen valinta.Paitsi selvänä kodin rakennusmateriaalina, on se paikallaan myös tulisijaa sekä piippua rakennettaessa. Lämmitysominaisuudet ovat tiilitulisijassa vertaansa vailla, sillä itse tiilessä lämmönjohtavuus on pieni, mutta lämmönvarauskyky on suuri.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton