• Etusivu
  • Piha

Persoonallisuutta pihalle

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Päivitetty 10.07.2023
20213_69365.jpg

Kun jokavuotinen kuraralli jälleen pihalla alkaa, kannattaa pysähtyä miettimään, että jos tekisikin pihasta helppohoitoisen, persoonallisen sekä mukavan käyttää. Miten olisi pihakiveys?

Perinteistä vai jotain erilaista

Ruduksen valikoimasta löytyy jokaiseen makuun jotakin. Perinteisen pihakiveyksen ystäville löytyy betonikiviä sekä erilaisia betonilaattoja pihan kulkuteiden kiveämiseen. Vielä perinteisemmän kivimallin ystävälle löytyvät luonnonkivipäällysteet sekä erilaiset noppakivet. Mutta jos haluat pihaasi jotain tasaista harmaata perus-betonikiveystä kiinnostavampaa, se onnistuu kyllä.

Löytyisikö sinun pihaasi sopiva kiveys näiden ehdokkaiden joukosta:

Rustiikkista ja luonnonmukaista

Luotokivi luo illuusion perinteisestä liuskekivestä. Se hakee muotonsa suomalaisesta maisemasta ja luonnosta. Kivi on helppo asentaa ja se soveltuu erinomaisesti maaseutupihalle kuin myös kaupungin humuun asuinalueelle. Tämän kiven muotokielen avulla on helppo pehmentää ehkä muuten kovin teräviä sekä graafisia linjoja.

Omistatko vanhemman pihan, joka kaipaisi hellää ja ympäristöön sulautuvaa uudistamista? Luonnollista rosoisuutta tarjoaa Luotokiveä pienemmässä mittakaavassa myös Louhikivi. Tämä kivi sulautuu helposti niin mökkimaisemaan kuin myös kaupunkikotien seinustoille, luiskiin ja niin edelleen. Louhikivin toteutettu kiveys koostuu L-mallisista betonikivistä. Tiesitkö, että myös Luotokivi soveltuu hulevesiratkaisuihin?

Luonnonläheisyyttä Luotokivellä. Asuntomessukohde vuodelta 2020: Honka Huomen.
Luonnonläheisyyttä Luotokivellä. Asuntomessukohde vuodelta 2020: Honka Huomen.

Geometristä ja särmikästä

Mikä herättäisikään paremmin huomiota, kuin pihalla kiemurteleva ja mielenkiintoa herättävä geometrinen tai luonnosta lainattu orgaaninen kuvio. Ilmeikäs sekä ladontamahdollisuuksiltaan monipuolinen Riimukivi on mitä parhain valinta silloin, kun suunnittelet aluetta, jossa huleveden tarvitsee päästä maaperään tai haluat myös nurmikkoa näkyviin. Kivi ei suotta ole nimeltään Riimukivi, vaan se kuvastaa kiven luomaa kuviota täydellisesti.

Vinoneliön muotoinen Romba-kivi sallii hauskojen geometristen kuvioiden kanssa leikkimisen. Luo hiutalemaisia kuvioita, muodosta pihallesi "kuutioita", vain mielikuvitus on rajana ladontojen käytössä. Voit korostaa kolmiulotteista vaikutelmaa valitsemalla useita sävyjä.

Roomalaisin kivin toteutettu roomalainen ladonta antaa mielenkiintoisen vaikutelman epäsäännöllisestä ladonnasta. Kivisarjaan kuuluvien kuuden eri kokoisen kiven avulla saa tasaisesta ja kulmikkaasta piha-alueestakin huomiota herättävän sekä näyttävän. Kivimallista on saatavilla joko sileä, hiekkapuhallettu tai profiloitu vaihtoehto.

Rombakivien avulla voi luoda aivan uusia ulottuvuuksia. Asuntomessukohde vuodelta 2020: Jämerä Salmiakki.
Rombakivien avulla voi luoda aivan uusia ulottuvuuksia. Asuntomessukohde vuodelta 2020: Jämerä Salmiakki.
Luo oma kuviosi: Riimukivellä.
Luo oma kuviosi: Riimukivellä.

Huolehdi sadevedet pihalta helposti

Oletko kuullut vettä läpäisevästä betonista? Hule-Kartanokivi on nimittäin valmistettu kyseisestä materiaalista. Kivi on suunniteltu käytettäväksi kohteissa, joissa halutaan imeyttää sadevesiä.

On kuitenkin huomioitava, että myös alusrakenne kyseisen kiven alla on oltava myös läpäisevää.

Läpäisevä pihakiveys soveltuu oikeastaan mihin tahansa kotipihalle. Erityisen hyvänä kohteena ovat pienet tontit sekä tiiviisti rakennetut alueet. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että talon rakenteisiin on pidettävä ainakin viiden metrin etäisyys, jotta läpi imeytyvä vesi ei pääse kostuttamaan talon pohjarakenteita.

Hule-kartanokivi läpäisee vettä.
Hule-kartanokivi läpäisee vettä.

Hassuttele halutessasi

Luo pihallesi vaikka räsymattokuvio käyttäen Kartanolankkua.
Luo pihallesi vaikka räsymattokuvio käyttäen Kartanolankkua.

Ruduksen pihakiviuutuus, Kartanolankku, antaa aivan uuden mahdollisuuden pihan kiveämiseen. Hetki sitten oli muodikasta maalata pihalleen räsymatto, mitäpä jos tekisit sen tällä kertaa pihallesi huomattavasti paremmin säätä kestävästä kivestä. Kartanolankku täydentää jo olemassa olevaa Kartanokivi-sarjaa antaen mahdollisuuden muodostaa erilaisia ladontoja hyödyntäen kivien eri kokoja. Varastoväreissä Kartanolankkua löytyy sekä sileänä mustana että harmaana, mutta sitä on mahdollista saada tilauksesta myös hiekkapuhallettuna väreissä kulo, autere ja kuru.

Kurkista Kartanolankun ladontamalleja täältä!

20237_82557.jpg
https://kauppa.rakentaja.fi/rudus-pihakivet/
Rudus Oy (Maisematuotteet)
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
Betonilattian valu
Betonin valinta
Ammattilaisten roolia pienrakentamisessa ei voi koskaan kyllin korostaa. Pientalon työmaasta vastaavan pitää ymmärtää rakentamisesta ja materiaaleista laaja-alaisemmin kuin suurilla työmailla. Siksi vastaavaa valittaessa kannattaa aina kysyä hänen aikaisempia kohteitaan.Rakennesuunnittelijan tehtävänä on määritellä käytettävä betonilaatu ja rasitusluokat rakennepiirustuksiin sekä rakennuksen käyttöikätavoite. Betonia tilattaessa ilmoitetaan rakennesuunnittelijan määrittelemät tiedot valmisbetonin toimittajalle. Toimittajalta voi myös kysyä neuvoa mihin tahansa betonin valintaan ja valamiseen liittyvistä asioista.Lisätietoa betonista...
20222_3545.jpg
Onnistunut pihakivetys
Betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme: ne ovat helppoja asentaa, käytössä vaivattomia, viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Niiden hankkiminen suoraan kotipihalle on myös helppoa, sillä kivi- ja betonituotteita voi ostaa muun muassa Rudus Oy:n verkkokaupasta. Kaunis ja kestävä pihakivetys on helppo toteuttaa, jos se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin.
20071_2870.jpg
ParmaParel-perustuksilla...
Radon on radioaktiivinen jalokaasu, joka on todettu ihmisen terveydelle haitalliseksi. Radon lisää keuhkosyövän syntymahdollisuutta. Suomalaisten pientalojen merkittävin radonlähde on maaperä ja täytesora, joista radon pääsee virtaamaan perustusten kautta asuntoon. Läpäiseville soramaille tehdyissä asunnoissa on keskimäärin selvästi korkeammat radonpitoisuudet kuin esimerkiksi savelle tai kalliolle tehdyissä taloissa. Rakennettaessa alueelle, jossa epäillään tai tiedetään esiintyvän radonia, on asia huomioitava jo suunnitteluvaiheessa. Yksinkertainen ratkaisu on oikeaoppisesti toteutettu tuulettuva alapohja. Lisätietoa radonista löytyy säteilyturvakeskuksen sivuilta, http://www.stuk.fi
20218_72219.jpg
Ilmanvaihto, joka joustaa asukkaiden elämänrytmin mukaan
Lohjan Asuntomessualueelle Talo Sensu-kotinsa rakentaneelle pariskunnalle tärkeä suunnittelun lähtökohta oli raikas ja puhdas sisäilma. Lohjan Saarennan rakennuttanut Hannu Ahokas puolestaan tavoitteli A-energialuokkaa, ja päätyi Vallox-ilmanvaihtoon, jonka avulla käytönaikainen energian kulutus pysyy minimissään.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Älä anna tuhopolttajalle tilaisuutta
Noin kolmannes, paikoitellen jopa puolet tulipaloista on tahallaan sytytettyjä. Tuhopolttaja valitsee sytyttämiseen sopivan paikan melko sattumanvaraisesti. Tuhopolttoja voidaan estää tekemällä olosuhteet sytyttäjälle epäsuotuisiksi. Valaise, lukitse ja muista turvallinen välimatka – näin estät tuhopoltot. Elokuun loppuun mennessä sattuneista 59 palokuolemasta ainakin kuudessa paloa epäillään tahallaan sytytetyksi.Tahallaan sytytetyt tulipalot ovat usein ulkoa sytytettyjä. Siksi on hyvä välttää säilyttämästä mitään syttyvää rakennusten seinustoilla. Palamattomankin seinämateriaalin vierellä tuli saattaa helposti ylettyä räystäiden tasolle ja päästä sitä kautta rakenteisiin. Ulkona olevat roska-astiat, myös jätekatokset sijoitetaan vähintään kahdeksan metrin päähän rakennuksesta.Kerrostalossa on tärkeää, että porraskäytävässä ei säilytetä mitään. Esimerkiksi pohjakerroksessa palavat yhdet lastenvaunut saattavat täyttää koko rappukäytävän hyvin myrkyllisellä savulla. Vintti- ja kellaritilat pidetään lukittuina, ja niissä ei säilytetä helposti syttyviä materiaaleja.Sytyttämiset ovat usein hämärän tai pimeän ajan hommia. Hyvä pihavalaistus ehkäisee tehokkaasti tulipalojen sytyttämistä. Valaisemisella ehkäistään tehokkaasti myös kompastumisia ja kaatumisia.Siisteys ehkäisee tuhopolttoja. Epämääräiset pahvi-, puu- ja jätekasat houkuttelevat sytyttäjiä.Tuhopolttajia on monenlaisia: sytyttämällä kostetaan, peitellään muita rikoksia tai havitellaan vakuutusrahoja. Varsin harvoin sytyttäjä on pyromaani. Nykyisillä tutkimusmenetelmillä palon syy saadaan hyvin usein selville.Tahallaan sytytetyt palot ovat usein lasten tekosia. Vanhempien on hyvä kertoa lapsille, miten helposti tuli pääsee irti tulitikkuleikeissä. Vaikka alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa sytyttämästään tulipalosta, korvausvelvollisuus ei tunne ikärajaa.Suomessa on elokuun loppuun mennessä tänä vuonna kuollut tulipaloissa 59 ihmistä. Näistä paloista kuutta epäillään tahallaan sytytetyiksi, sytyttäjänä on joko palossa menehtynyt tai joku muu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton