• Etusivu
  • Talo

Tekikö lumi tepposet katolle?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Päivitetty 28.02.2022
20221_76677.jpg

Vesivekin Pyry-lumieste on turvallinen, kestävä ja tyylikäs vaihtoehto kaikille katoille.

Luminen maisema on tänä talvena ollut kaunis katsella, mutta saanut monet omakotiasujat katselemaan huolestuneena katollensa. Onko lumikuorma vahingoittanut kattoa, kestävätkö lumiesteet, vääntyvätkö rännit, tihkuuko vesi vintille? Tämä talvi oli hyvä muistutus siitä, Suomessa on edelleen neljä vuodenaikaa ja että nykytalvien vaihteleviin sääolosuhteisiin kannattaa varautua.

Lumiesteillä kaksi tehtävää

Painava lumi- ja jäämassa, edestakaisin sahaavat lämpötilat sekä sulamisvedet voivat olla kohtalokas yhdistelmä erityisesti vanhemmille kattorakenteille. Ilmojen lämmetessä plussan puolelle kannattaakin mahdollisuuksien mukaan käydä vintillä kurkkaamassa, näkyykö merkkejä vuodoista. Jos vesi valuu huonetiloihin asti, on jo todella kiire. Joskus vuodot ja ylimääräinen kosteus yläpohjassa voi oirehtia tunkkaisena hajuna huonetiloissa.

Runsaslumisiin talviin kannattaa varautua hankkimalla katolle laadukkaat lumiesteet. Ne tulisi aina asentaa molemmille lappeille ja koko räystään mittaiseksi. Lumiesteillä on kaksi tärkeää tehtävää. Ne estävät lumi- ja jäämassojen hallitsemattoman putoamisen ja suojelevat ihmisiä sekä omaisuutta. Raskas lumimassa voi pudotessaan vaurioittaa myös rännejä, tikkaita ja muita kattovarusteita.

Lisäksi lumiesteet sekä toimiva sadevesijärjestelmä suojaavat kotia keväisiltä sulamisvesiltä. Jos suuret lumimassat pääsevät putoamaan vapaasti pihalle, ne saattavat seinustoja vasten sulaessaan aiheuttaa kosteusvauriota kodin rakenteille. Siksi lumi on hyvä sulattaa katolla ja johdattaa sulamisvedet hallitusti ränneihin ja sadevesikaivoon.

Katso video kodin ulkopuolisesta kosteudenhallinnasta >>

Kiinnitä huomio lämpövuotoihin ja läpivienteihin

Jos räystäillä on jääpuikkoja ja jäätä, se viittaa katon lämpövuotoihin. Asuintiloista nouseva lämpö sulattaa katolla olevaa lunta, ja kylmälle räystäälle valuessaan vesi jäähtyy ja jäätyy. Räystäälle voi kasvaa hyvinkin painava jääpato, joka kerryttää sulamisvettä taakseen. Kun veden paine jään alla muodostuu tarpeeksi suureksi, vesi hakeutuu kapillaarisesti katteessa olevista pienistäkin rei’istä tai saumoista läpi.

Riskialttiimpia kohtia ovat jiirit, antennit, savupiiput ym. läpiviennit sekä kattoikkunat ja -luukut. Samoin kiinnikkeiden kohtia kannattaa tarkkailla, vanhemmissa katteissa ruuvien tai naulojen tiivisteet ovat usein hapertuneet tai kiinnikkeet ovat pompahtaneet ylös.

20221_76678.jpg

Tuulettuvuus ja toimiva aluskate ovat kaiken a ja o

Lämpövuodot nostavat yläpohjaan myös kosteutta, joka voi jäädä muhimaan rakenteisiin. Tätä ns. kondensiokosteutta syntyy muutoinkin keväisin runsaasti, kun vuorokauden lämpötilavaihtelut ovat suurimmillaan. Kondensio ei sinällään ole riski, jos tuulettuvuus on kunnossa ja yläpohjassa on toimiva aluskate. Tällöin kosteus haihtuu ulkoilmaan eikä valu rakenteisiin.

Kondensiosta aiheutuva kosteusriski on suurimmillaan 60-, 70- ja 80-luvuilla rakennetuissa taloissa. Vanhat kattorakenteet on rakennettu senaikaisten rakennusmääräysten mukaan ja niissä alkaa olla jo kulumisenkin aiheuttamaa vuotoriskiä. Käytännössä voisi kärjistää, että vanhat katot vuotavat aina, kysymys kuuluu, kuinka paljon ja onko tuulettuvuus ja aluskate riittävä johtamaan kosteus pois.

Vesivek Oy
Talo
kattoturvatuotteet
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201711_50891.jpg
Toimivaa, kaunista ja kestävää kattoturvaa
Kattoturvatuotteet ovat oleellinen osa yksilöllistä sadevesijärjestelmä- ja kattoturvasuunnitelmaa. Siinä huomioidaan talon tekniset ja toiminnalliset vaatimukset turvallisen, tarkoituksenmukaisen ja esteettisen ratkaisun saavuttamiseksi. Vesivek on kehittänyt eri käyttökohteisiin räätälöitäviä tikasjärjestelmiä, joiden avulla sekä huoltotoiminta että hätäpoistuminen rakennuksesta on mahdollisimman turvallista.Jätä yhteydenottopyyntö kattoturvatuotteista!
punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät
Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleille ja eri runkorakenteille löytyy sopivat ratkaisut, kun hankintoja ei tehdä hätiköidysti.
punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet
Talosi tarvitsee toimivan sadevesijärjestelmänPuutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi suomalaisten kotien homevaurioihin. Katto kerää sadeveden räystäälle ja siitä seinän viereen niin, että esim. 1 m vuotuinen sademäärä kertautuu seinän vieressä viideksi metriksi. Mikäli tämä vesipatsas päästettäisiin vapaasti valumaan räystäsrakenteisiin, seinille ja perustuksiin, seuraisi vakavia kosteusongelmia. Sadevesijärjestelmän tehtävänä onkin kerätä tämä vesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä.
20219_72267.jpg
Toimimaton ränni voi johtaa kosteusongelmiin
Kesän sade- ja ukkoskuurot pistävät katon ja erityisesti sadevesijärjestelmät koville. Ränneissä puutteelliset huollot näkyvät heti − hallitsemattomasti kouruista yli valuva vesi kastelee ulkoseinän ja sokkelin. Ongelman jatkuessa se altistaa rakennuksen kosteusvaurioille. Ennen kesän sateita on hyvä varmistaa, ettei sadevesijärjestelmät ole tukkiutuneet lehdistä, havuista tai muista roskista.
20175_49340.jpg
Kattoturvakatselmus takaa asukkaiden turvallisuuden
Vuosittain sattuu lukuisia vahinkoja, jotka johtuvat kattoturvatuotteiden puutteista tai niiden käytön laiminlyömisestä. Erityisesti putoava lumi aiheuttaa vaaratilanteita, jotka pahimmassa tapauksessa voivat vaatia ihmishenkiä. Vastuu kiinteistön turvallisuudesta on aina kiinteistön omistajalla.
20167_47085.jpg
Peltikouru vaihtui alumiiniin
Tamperelaisen As Oy Atalansalon hallituksen puheenjohtaja Petteri Niemelä vaikuttaa tyytyväiseltä. Vuonna 1986 rakennetun rivitalon alkuperäiset peltiset sadevesikourut on vaihdettu ruostumattomaan ja saumattomaan alumiiniratkaisuun.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton