Tätä suomalaiset haluavat keittiöön – aamiaiskaappi tuo luksusta arkeen

Suomalaiset toivovat keittiöihinsä lisää toiminnallisuutta, mutta myös keittiön ulkonäöllä on merkitystä. Keittiön tulee sopia juuri omaan arkeen ja miellyttää omaa silmää. Avokeittiö jakaa suomalaisten mielipiteitä. Aamiaiskaapista puolestaan povataan kuivauskaapin tapaista suosikkia keittiöissä.

01_alacarte-keittio-cc-88t-neve-vaaleanharmaa_inkku

Kotimaiset A la Carte- ja Petra-keittiöt valmistava Novart teetätti Kantar TNS:llä kyselytutkimuksen, jossa selvitettiin, miten keittiö vaikuttaa suomalaisten kodin valintaan ja millaisia keittiöitä suomalaiset toivovat. Tuloksista nousi esille neljä kokonaisuutta

Käytännöllisyydellä tärkeä rooli

Suomalaiset haaveilevat käytännöllisyyttä lisäävistä asioista ja arvostavat toimivaa keittiötä. Omaan keittiöön toivotaan muun muassa kätevämpää jätekaappia tai lajittelupistettä (37 %), laatikoita tai mekanismeja toimivaan säilytykseen (36 %), enemmän lasku- tai työtasoja (33 %), parempaa valaistusta (24 %), integroituja kodinkoneita (19 %) sekä tilaa ruokapöydälle (18 %).

Jätteiden lajittelu lisääntyy ja siitä halutaan helppoa ja tehokasta.Jätteiden lajittelu lisääntyy ja siitä halutaan helppoa ja tehokasta.

– Toimivasta keittiöstä rakentuu hyvä arki. Kierrätys on nykyisin entistä suuremmassa roolissa, ja sille kannattaa varata riittävästi tilaa myös pienemmässä keittiössä. Arkeen pientä luksusta tuovasta aamiaiskaapista puolestaan povataan kuivauskaapin tapaista suosikkia keittiöissä, sillä siinä yhdistyvät käytännöllisyys ja monipuoliset säilytysratkaisut, jotka ovat suomalaisille tärkeitä, kertoo Novartin myynti- ja markkinointijohtaja Anu Tola.

Lue myös: Aamiaiskaappi tuli jäädäkseen

Perinteisesti aamiaiskaapin alaosassa ovat leveät tai kapeat vetolaatikot.Perinteisesti aamiaiskaapin alaosassa ovat leveät tai kapeat vetolaatikot.

Etätyö näkyy myös keittiössä

16 prosenttia suomalaisista kertoo tekevänsä töitä keittiössä. Etätyöskentelyn lisääntyminen tuo keittiölle uudenlaisia odotuksia. Keittiössä töitä tekevistä moni toivoo keittiöönsä parempia tuoleja (20 %), työskentelyyn soveltuvaa saareketta tai niemekettä (17 %), isompaa pöytää (11 %), taittuvaa sivupöytää tai muuta nurkkausta (9 %).

Yhä useampi toivookin keittiöön muunneltavuutta ja monipuolisuutta.

– Hyvin suunnitellussa keittiössä on kaikelle oma paikkansa, jotta keittiön olemusta saa nopeasti vaihdettua ja rauhoitettua arjen eri toimintoja varten. Esimerkiksi A la Carte -mallistomme Vida-keittiö muuntautuu tilanteiden mukaan vaikkapa aamiaispöydästä etätyöpisteeksi, kertoo Novartin kaupallisen tuotevalikoiman johtaja, sisustusarkkitehti SIO Eeva Kokkonen.

A la Carten Vida-keittiö muuntautuu tilanteiden mukaan vaikkapa aamiaispöydästä etätyöpisteeksi.A la Carten Vida-keittiö muuntautuu tilanteiden mukaan vaikkapa aamiaispöydästä etätyöpisteeksi.

Avokeittiö jakaa mielipiteitä

Yksi jo pitempään näkynyt keittiötrendi jakaa edelleen suomalaisten mielipiteitä. Avokeittiö on yllättäen vain hieman suositumpi kuin erillinen keittiö. 40 prosenttia suomalaisista pitää avokeittiötä parempana vaihtoehtona, 36 prosenttia pitäisi keittiön mieluummin erillään muista tiloista.

– Avokeittiö tuo kotiin tilan tuntua, mutta toisaalta erillinen keittiö tai keittiön osittainen sulkeminen voi tuntua rauhallisemmalta etenkin nyt, kun kotona vietetään enemmän aikaa ja etätyöstä on tullut yhä pysyvämpi työn tekemisen muoto. Nyt mietitään, miten myös keittiössä voisi tehdä paremmin töitä, Tola sanoo.

Keittiössäkin saa olla väriä!

Vaikka suomalaiset suhtautuvat keittiöihinsä käytännöllisesti, keittiön ulkonäöllä on myös suuri merkitys. Jopa 36 prosenttia suomalaisista kokee, etteivät nykyisen keittiön materiaalit tai värit sovi omaan tyyliin. Yhä useampi valitsee keittiöönsä nyt luonnonläheisiä sävyjä, jotka luovat pehmeän ja rauhoittavan ilmeen koko kotiin. Luonto näkyy sävyjen lisäksi vahvasti myös materiaalivalinnoissa. Esimerkiksi työtasoissa suosittuja materiaaleja ovat kivi ja kvartsi, jotka ovat niin ikään pitkäikäisiä ja kestäviä valintoja.

petra-keittiot-eerika-havu-1_inkku

– Omaa keittiötä suunnitellessa ei haluta tehdä kompromisseja. Suosittelenkin valitsemaan juuri sellaisia värejä, josta itse nauttii. Valkoinen on toki ajaton ja varma valinta, mutta värit ovat pikkuhiljaa hiipimässä suomalaiseen keittiöön. Erityisesti luonnonläheiset värit, kuten harmaan, ruskean ja vihreän eri sävyt, ovat meille suomalaisille tuttuja, ja niistä on helppo aloittaa. Ne kestävät myös aikaa ja trendien vaihtumista, Tola kertoo.

Suunnitteletko uuden keittiön hankintaa? Parhaiten pääset mietinnöissäsi eteenpäin ottamalla yhteyttä keittiösuunnittelijaan, joka osaa miettiä tarpeitasi ja toiveitasi palvelevan ratkaisun. Suunnittelutapaaminen onnistuu myös etäyhteydellä.

Varaa aika lähimpään Keittiömaailma-myymälään>>

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön


 
Julkaistu
10.3.2021