• Etusivu
  • Rakentaminen

Hirsimökkien kysyntä kasvaa – nostalgiset piilopirtit ovat taas arvossa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Honkarakenne Oyj
Päivitetty 23.11.2023
20213_69086.jpg

Honka Saimin 60-neliön mökkimallissa on kaksi hyvänkokoista makuuhuonetta ja 80-neliön versiossa lisäksi parvitila. Reilu katettu terassi tarjoaa suojaisaa oleskelutilaa sateisinakin päivinä.

Kiinnostus vapaa-ajan asuntoihin ja mökkirakentamiseen on kasvanut voimakkaasti koronapandemian myötä. Suomalaiset kaipaavat nyt mökille, ja monet tutut arvot ovat palanneet. Vapaa-ajan asunnon tarjoamaa pesämäistä rauhaa ja yhteyttä luontoon pidetään tärkeinä. Hongan vuoden 2021 huvilauutuudet tarjoavat ylellisten hirsihuviloiden lisäksi niin moderneja vapaa-ajan hirsitaloja, klassisia hirsimökkejä kuin perinteisiä piilopirttejäkin.

Vastauksena mökkien nälkään Honkarakenne palautti huvilamallistoonsa kolme nostalgista ikisuosikkia uudistettuina. Perinteisten pyöröhirsien tilalla on raikas ulkoasu, ja suuret ikkunat yhdistävät sisätilan luontoon. Tallella ovat pyöröhirsimökkien lämminhenkisyys ja tehokas tilankäyttö.

Honkarakenteen pääarkkitehti Anne Mäkisen mukaan vapaa-ajan rakentajat etsivät tällä hetkellä ennen kaikkea luontoyhteyttä.

− Sisätilat avataan luontoon isojen ikkunoiden kautta ja huoneisiin luodaan näkymiä myös maiseman mielenkiintoisiin pienempiin yksityiskohtiin. Terasseille suunnitellaan muun muassa kesäkeittiöitä, paljuja ja uima-altaita. Välitiloihin ja toimintoihin sisä- ja ulkotilan rajalla kiinnitetään nyt huomiota, Mäkinen kuvailee.

Honka Saimi on uudistunut mökkiklassikko, jonka keskiössä on korkea olohuone, keittiö ja ruokailutila.
Honka Saimi on uudistunut mökkiklassikko, jonka keskiössä on korkea olohuone, keittiö ja ruokailutila.
Honka Aarnin ikonisen designin salaisuus on tilavassa tupakeittiössä, tehokkaassa tilankäytössä ja korkeissa ikkunoissa.
Honka Aarnin ikonisen designin salaisuus on tilavassa tupakeittiössä, tehokkaassa tilankäytössä ja korkeissa ikkunoissa.

Hongan uutuushuviloiden juuret ovat takavuosien suosituissa Tähti-malleissa. Saimi, Aarni ja Naava on suunniteltu rakentajien toiveiden pohjalta, ja niissä yhdistyvät suomalaisten toiveet vapaa-ajan asumiselle. Mallit ovat pesämäisiä ja suojaisia, joten uuden ajan piilopirteissä muistuu mieleen lapsuuden mökkitunnelma.

Avaran tupakeittiön ja toimivien makuuneliöiden lisäksi nyt arvostetaan katon suojissa olevia reiluja terasseja, jotka avautuvat mökin kauneimpaan maisemaan.

Pulpettikattoisen Honka Naavan tehokas pohja yhdistyy moderniin arkkitehtuuriin. Kiitos maisemaikkunan, ympäröivästä luonnosta pääsee nauttimaan myös makuuhuoneessa.
Pulpettikattoisen Honka Naavan tehokas pohja yhdistyy moderniin arkkitehtuuriin. Kiitos maisemaikkunan, ympäröivästä luonnosta pääsee nauttimaan myös makuuhuoneessa.

Honka Halla on modernin rakentajan valinta

Arkkitehtuurin pesämäisyys näkyy myös moderneissa hirsihuviloissa. Honkarakenteen uusi Halla mukailee kansainvälisesti suosittua kuorirakennetta. Talon virtaviivaisen kuoren sisään ja loivan katon alle jää suojaisa tila kulkureiteille ja terasseille.

Honka Hallan ulkoarkkitehtuuri noudattaa kansainvälisesti suosittua kuorimaista rakennetta, jossa katetut terassit suojaavat rakennusta.
Honka Hallan ulkoarkkitehtuuri noudattaa kansainvälisesti suosittua kuorimaista rakennetta, jossa katetut terassit suojaavat rakennusta.

− Hallassa yhdistyvät selkeälinjaisen arkkitehtuurin ja ekologisen hirsitalon parhaat puolet. Yksitasoinen matala kuorimainen rakenne antaa poikkeuksellisen komeat raamit sisustussuunnittelulle, sanoo Laura Seppänen, joka on luonut Hallaan ajattoman sisustuksen moodboardin.

20213_69084.jpg

Pintojen ja kalusteiden materiaalien tuntu, värit ja kuviot luovat sisätiloihin rauhaa ja tasapainoa, jotta ikkunapinnoista välittyvä maisema pysyy pääroolissa. Puun pariksi suunnittelija on valinnut eläväpintaista kiveä ja lämpimiä maan sävyjä.

− Suunnittelufilosofiassani painotan ekologisuutta, suosin kotimaista osaamista ja arvostan materiaaleja, jotka kestävät aikaa niin teknisesti kuin visuaalisestikin. Ajattomuudessa on kyse kokonaisuudesta. Siitä että rakennus, sen ympäristö ja kaikki kodin tilat pelaavat sisustuksellisesti hyvin yhteen, Laura Seppänen sanoo.

Halla ja tammikuussa lanseerattu Honka Lux -huvilamallisto tarjoavat rakentajille kokonaisvaltaisempia näkökulmia sekä inspiraatiota ja tukea sisustamiseen. Honka Lux -mallistoon on suunniteltu kolme sisustuskonseptia niin, että sisätilat, rakennus ja luonto ovat eheästi yhtä.

Lue myös: Uusi Honka Lux -huvilamallisto yllättää erilaisella suunnittelukonseptilla

Hallan olohuoneessa pääroolissa on kaunis ympäröivä maisema, joka pääsee harmonisen sisutuksen ansiosta oikeuksiinsa.
Hallan olohuoneessa pääroolissa on kaunis ympäröivä maisema, joka pääsee harmonisen sisutuksen ansiosta oikeuksiinsa.

Hirsi kasvattaa suosiotaan rakennusmateriaalina

Unelma suomalaisesta puusta rakennetusta hirsihuvilasta tai hirsiomakotitalosta näkyy Honkarakenteen viime vuoden tuloksessa. Pörssiin listautuneen perheyhtiön liikevaihto kasvoi kokonaisuudessaan 11 prosenttia.

Kiinnostus hirteen rakennusmateriaalina on edelleen kasvanut. Tilauskanta oli vuoden 2020 lopussa 44 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuotta aikaisemmin.

Hirsiosaamista maailmalle vievän yhtiön liikevaihdosta noin kaksi kolmannesta tulee Suomesta. Reilun 60-vuotisen historiansa aikana Honkarakenne on toimittanut Suomeen ja yli 50 muuhun maahan 85 000 hirsirakennusta.

Tutustu myös suomalaisesta rannikkomaisemasta inspiraationsa saaneeseen Honka Tyrsky -huvilaan! >>>

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Honkarakenne Oyj
Rakentaminen
rakennukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20161_45162.jpg
Millaisen hirsitalon sinä rakentaisit?
Hirsitalo on lämminhenkinen ja ekologinen valinta kodiksi. Honka hirsitalon Muuttovalmis -mallistosta löydät itsellesi sopivan vaihtoehdon, joka istuu niin perinteiseen metsämaisemaan kuin myös tiiviiseen kaupunkirakentamiseen.
20211_68110.jpg
Löydä oma hirsinen suosikkitalosi - tutustu uutuusmalleihin
Hongan hirsisten omakotitalojen mallisto on laajentunut uuden vuoden alkajaisiksi. Uutuusmallit Honka Touko, Honka Riekko ja Honka Huomen tarjoavat ekologista, energiatehokasta ja terveellistä asumista suomalaisesta puusta valmistettujen jykevien hirsiseinien sisällä. Hirsikodin ainutlaatuinen tunnelma pääsee oikeuksiinsa niin modernissa kuin perinteisemmässäkin talossa.
202211_80349.jpg
Suunnitteletko hirsi­kodin rakentamista? Rakenna ainutlaa­tui­selle hirsitalo­alueelle
Haaveiletko asumisesta kauniin luonnon ja hirsisen naapuruston ympäröimänä? Jos vastaat kyllä, sinulla on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus toteuttaa unelmasi. Hongalla on myynnissä tontteja uudelle hirsitalojen omakotitaloalueelle Mäntsälään ja merelliselle hirsihuvila-alueelle Paraisille.
20225_78268.jpg
Terästä ja puuta yhdistävä Longhouse - "Rohkea talo, jossa on hieman teollinen teema"
SSAB:n maalipinnoitettu GreenCoat®-teräs on valittu ainutlaatuisten ominaisuuksiensa ansiosta rakennusmateriaaliksi moniin erityislaatuisiin rakennusprojekteihin, kuten Paraisille tänä vuonna valmistuvaan ekokylään. Myös muualta maailmalta löytyy lukuisia mielenkiintoisia, erilaisilla arkkitehtuuripalkinnoillakin palkittuja kohteita, joiden rakennusmateriaalina on käytetty GreenCoat®-terästä. Yksi tällainen kohde on Hollannissa sijaitseva Longhouse, jonka "moderni talonpoikaistyyli" luotiin teräksen ja puun yhdistelmällä.
Laituri järven rannalla
Mökin ilmanvaihto kesäksi kuntoon
Onko kesämökillä ummehtunut, kostea sisäilma? Kuluuko ensimmäinen tunti mökille saavuttua aina tuuletushommissa? Silloin voi olla aika päivittää rakennuksen ilmanvaihto.
Tulikiven Lamu 18 Grafia-pinnalla
Energia
Vinkki: takkavaihtoehtoja myös mökkiolosuhteisiin
Talvisessa skenaariossa myrsky ulvoo ulkona ja pakkanen paukkuu. Sähköt ovat poikki ja kylmä alkaa hitaasti tehdä tietään sisälle mökkiin. Paksun peiton alla palelee ja ainoana valona on kynttilän heikko liekki.Tilanteen ei tarvitse olla näin synkkä. Kunhan muistaa ennakoida. Hyvänä varmuutena onkin pitää mökillä vähintään juurikin niitä kynttilöitä valoa tuomaan ja peittoja, joiden alle kääriytyä, mutta ihanteellisessa tilanteessa niihin ei tarvitse turvautua kuin tunnelmaa hakiessa.Toinen, mikä kannattaa huoltovarmuuden näkökulmasta miettiä on se lämmönlähde. Toimiva ratkaisu suuriin ja myös pienempiin mökkeihin löytyy nopeista lämmittäjistä, kuten kiertoilmatakoista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton