Hankeohjelman laatiminen
- Hankkeen toteutustavan määrittäminen

4. Hankeohjelman laatiminen


Mitä hankeen toteutustavan määrittäminen pitää sisällään? On hienoa, kun koko perhe tietää, että kotia aletaan korjata. Vielä hienompaa on, kun mahdollisimman paljon jokaisen mielipiteitä on pystytty huomioimaan. Mutta kuka tekee ja mitä tekee missäkin vaiheessa? Sitten, kun siirrytään varsinaiseen suunnitteluun on jo ehkä niin kiire, että ei ehditä kaikkia enää kuulemaan eikä miettimään. Siksi asioita pitää harkita perheen kesken. Mistä ollaan valmiit asuinympäristössä luopumaan korjaustöiden aikana? Asettaako perheenjäsenten terveys rajoituksia korjaustöiden suorittamiselle? Miten asiat tulee huomioida? Ammattilainen toimii mukana keskusteluttajana ja ohjaa oikeille raiteille keskustelun. Ammattilaisen kanssa päästään tässä vaiheessa aikaisemmin maaliin.

4.4 Hankkeen toteutustavan määrittäminen
Hankkeen varsinainen toteutus lähtee liikkeelle siitä kun, suunnittelijat alkavat tehdä työtään. Kaikki se, mitä on tähän mennessä tehty ja päätetty, vie heidän työtään nopeasti eteenpäin. Olemme pohtineet toteutustapaan liittyviä kysymyksiä jo kirjoituksessa 3.6 Toteutuksen arviointi. Nyt pitää tarkentaa ja päättää lopullisesti, miltä pohjalta hanketta aletaan viedä lopputulokseensa. Tämä antaa myös suunnittelijoille selvän ohjeistuksen asiakirjojen laatimiseen.
4.4.1 Hankemuodon ratkaiseminen
Tässä vaiheessa ratkaistaan kohteen hankemuoto eli korjauksen
- suunnittelutapa,
- järjestämistapa,
- organisointitapa,
- valvontatapa.

Hankkeelle voidaan valita yksi suunnittelija, joka ottaa itse tarvitsemansa lisäsuunnittelijat. Puhutaan kokonaissuunnittelusta. Vaikka olemme pyrkineet tähän mennessä tekemään mahdollisimman tarkkaa työtä, saattaa kuitenkin suunnittelun aikana tulla esiin vielä niin merkittäviä muutoksia, että kokonaissuunnittelussa maksamme ylimääräistä riskiä. Palaamme tähän asiaan suunnittelijoiden valintavaiheessa, mutta nyt kannattaa ottaa lähtökohdaksi erillissuunnittelu. Tarpeen mukaan palkataan eri suunnittelijoita.

Järjestämistavalla tässä tarkoitetaan sitä, miten paljon töitä teetetään ulkopuolisilla urakoitsijoilla ja mitä on tarkoitus tehdä itse. Oman työn osuutta ei pidä ylimitoittaa, jos ei ole ammattilainen. On helpompi työn edetessä päättää tehdä joku työ itse, kuin teettää se ulkopuolisella.

Työn organisointi kannattaa miettiä ensisijaisesti niin, että palkkaa ulkopuolisen valvojan työlle. Silloin kaikki tulee tehtyä oikein. Kun vastaavan mestarin palkkaa itse, se ajaa saman asian. Jos korjauksesta tehdään isompi urakka, silloin valvoja on ehdottoman tärkeä. Valvontaa voi myös itse tehdä, mutta silloinkin on hyvä olla joku, jolta tarvittaessa kysyy. Korjaustoiminnassa tulee aina yllätyksiä vastaan.

4.4.2 Hankemuodon kysymykset Korjaustarpeet on tarkasteltu jo varsin tarkkaan. Korjaustoimenpiteitä voi olla useita, ne liittyvät toisi...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Päivitetty
22.3.2013