Nyt on aika panostaa kodin sähköistyksen korjauksiin ja tason parannukseen!

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajilla oli helmikuussa enemmän asunnonostosuunnitelmia kuin koskaan aiemmin mittaushistoriassa. Moni harkitsi myös kotinsa peruskorjaamista seuraavan vuoden aikana.

Sähköistyksen tason kohottaminen on siis ajankohtaista juuri nyt! Se on yksi vaikuttavimmista keinoista parantaa kodin turvallisuutta, toimivuutta ja asumismukavuutta.

Viikon kysymyksellä halusimme selvittää Rakentaja.fi- ja Puutarha.net-verkkosivustojen kävijöiltä, millaisia sähköistysratkaisuja he haluaisivat, ja mikä asia kotona tarvitsee korjausta tai tason kohotusta.

Kyselyyn vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvottiin 150 euron arvoinen lahjakortti, jolla voi ostaa sähköasennuspalveluja www.loydasahkomies.fi -toiminnassa mukana olevilta sähköurakoitsijoilta. Ja voittaja on...artikkelin lopussa!

Aurinkoenergia_kuva_Petri_Kivinen x

Aurinkopaneelit kiinnostuksen kohteena

Uuden rakentajana tai peruskorjaajana suurin kiinnostus kohdistuisi selkeästi aurinkopaneeleihin oman sähkön tuottamiseksi. Sen valitsi kolmen tärkeimmän joukkoon 25 % vastaajista.

Aurinkosähkön tuottaminen on jatkossa entistäkin kannattavampaa, sillä valtioneuvosto hyväksyi asetuksen tuntinetotuksesta ja hyvityslaskennasta. Muutokset tulevat voimaan viimeistään 1.1.2023, mutta asetuksen tuomiin uusiin etuihin voi päästä kiinni jo tätä aiemmin, omasta sähköverkkoyhtiöstä riippuen.

Seuraaville sijoille kiinnostuksen tasossa pääsivät varsin tasaisina pihan kulkureittien ja julkisivun valaistus (13 %) sekä kosteus- ja vuotovahdit vesivahinkojen välttämiseksi (11 %). Nämä edustavat omilla tavoillaan sähköistyksen tuomaa turvallisuutta, jota suomalaiset asumisessaan arvostavat.  

Kysymys 1.
Mitkä kolme (3) asiaa haluaisit toteuttaa, jos olisit rakentamassa tai remontoimassa?

q1

Suurimmat puutteet pistorasioissa ja valopisteissä

Seuraavaksi kysyimme, mitkä nykyisen kotisi sähköistysasiat kaipaavat parannusta? Vaihtoehdoista sai valita niin monta kuin halusi. Suurimmat puutteet koettiin pistorasioiden ja valopisteiden määrässä ja paikoissa. Näissä olevat viat kuten tummuminen ja särinä ovat nekin herättäneet epäilyksiä.

Huolestuttavaa sähköturvallisuuden kannalta ovat vastaajien mielestä maallikon tekemät asennukset sekä sulakkeiden palaminen. Kun näihin lisätään ”Jokin muu” -vaihtoehto (19 % vastaajista), on koossa tapauksia, joissa on suositeltavaa pyytää kotiin sähköurakoitsija tekemään sähköistyksen kuntokartoitus.

Sähköistyksen kuntokartoitus on helppo tapa saada tieto kiinteistön tai huoneiston kiinteiden sähköasennusten tilasta. Sen tekee oikeudet omaava sähköurakoitsija tietyn mallin mukaan yhdellä käynnillä. Näin selviää, onko kodin sähköistyksessä vaaraa aiheuttavia vikoja tai puutteita. Samalla saa uusia ideoita sähköistyksen tason parantamiseksi.

Kysymys 2.
Mitkä nykyisen kotisi sähköistysasiat kaipaavat parannusta?

q2

Sähköistyksen parantaminen monella suunnitelmissa

Halusimme vielä selvittää, kuinka moni sitten aikoo oikeasti teettää sähköistyksen korjauksia tai parantaa sen tasoa. Valtaosa vastaajista eli 320 (65 %) on päättänyt tehdä niin. Vain yhdellä kymmenestä ei ole tarvetta sähköurakoitsijalle, lähes kolmannes jättää tarpeelliset sähkötyöt sikseen muista syistä.

Jotkut kokevat hinnan suurimmaksi esteeksi (11 %). Tähän tuo helpotusta ymmärrys siitä, että sähköurakointi on jatkuvaa koulutusta vaativaa luvanvaraista ammattityötä eikä poikkea hinnoittelultaan verrokeistaan. Sen kautta saa sähköturvallisuutta hengen ja omaisuuden turvaksi. Lisäksi sähköasennustyö kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.

Kahdelta prosentilta vastaajista työt jäävät tekemättä ensisijaisesti siksi, että sähköasentaja on hankala löytää. Heitä, sekä kaikkia muitakin varten, alan järjestöt pitävät yllä Löydä sähkömies -palvelua. Sieltä klikkailemalla on helppo löytää lähialueen sähköurakoitsijat. He ovat kaikki Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n jäseniä, ja heillä on Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin myöntämät sähköasennusoikeudet.

https://www.loydasahkomies.fi/

Kysymys 3.
Aiotko teettää pikkukorjauksia tai tason parannuksia sähköistykseen?

q3

Ja lahjakortin voittaja on...

Kyselyyn vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvottiin 150 euron arvoinen lahjakortti, jolla voi ostaa sähköasennuspalveluja www.loydasahkomies.fi -toiminnassa mukana olevilta sähköurakoitsijoilta.

Arvonnassa onni suosi riihimäkeläistä Hannu Kiviojaa. Onnittelut voittajalle!

 
Julkaistu
1.3.2021