Miten sähkön hintataso on kehittynyt viiden vuoden aikana?

Rakentaja.fi-palvelussa on toteutettu sähkön hintakilpailutusta jo noin 15 vuoden ajan. Tuona aikana on hintataso vaihdellut varsin paljon. Mutta missä mennään tällä hetkellä?

Sähkön hinnankehitys Rakentaja.fi-palvelun kilpailutusten aikana

Sähköenergian hintataso laski merkittävästi viime vuonna, mutta nyt näyttäisi hinnanlasku pysähtyneen ja kääntyneen jopa lievään nousuun. Alimmillaan hinta oli kaksi vuotta sitten. Edelleen hintataso on edullinen ja kaksi vuotta sitten sopimuksensa tehneet saavat nyt selvästi edullisemman sopimuksen tehtyä.
Rakentaja.fi-palvelun sähkönkilpailutusten edullisimmat yleissähkön hinnat 2016 - 2021. Alimmillaan hintataso oli kesällä 2016. Sen jälkeen hintataso on kääntynyt lievään nousuun, kunnes elokuussa 2018 alkoi jyrkempi nousu, joka pysähtyi vasta toukokuussa 2019. Viime vuonna hintataso laski ja etenkin Koronan vaikutus keväällä oli merkittävä. Nyt hintataso on hieman noussut, mutta ollaan reilusti alle kahden vuoden takaisen tason.Rakentaja.fi-palvelun sähkönkilpailutusten edullisimmat yleissähkön hinnat 2016 - 2021. Alimmillaan hintataso oli kesällä 2016. Sen jälkeen hintataso on kääntynyt lievään nousuun, kunnes elokuussa 2018 alkoi jyrkempi nousu, joka pysähtyi vasta toukokuussa 2019. Viime vuonna hintataso laski ja etenkin Koronan vaikutus keväällä oli merkittävä. Nyt hintataso on hieman noussut, mutta ollaan reilusti alle kahden vuoden takaisen tason.
Rakentaja.fi-palvelu on kilpailuttanut sähkön hintoja, neljä kertaa vuodessa, eli jokaisella kvartaalilla on ollut kilpailutus. Tuona aikana on sähkön hinta vaihdellut välillä 3,7 – 6,8 c/kWh. Nyt ollaan hintatasossa 4,8 c/kWh, joten sähköenergian hinta on vertailujakson keskiarvon alapuolella.


Kuvaajan ulkopuolelta voidaan poimia vielä hinta vuoden 2011 elokuulta, jolloin voittanut tarjous oli 6,80 snt/kWh. Sähkön hinnan voidaan siis todeta olevan edelleen edullinen siihen verrattuna. Vuosina 2018-19 hinta näytti yhkaavasti nousevan, mutta kääntyi laskuun tammikuussa 2020 ja edelleen pandemian takia laski jo lähelle 4 snt/kWh:n tasoa. Aika näyttää, mikä on suuntaus, pandemian jälkeen ja palataanko lähitulevaisuudessa yli 6 snt/kWh hintatasoon.

Sähkön hinnat jälleen kilpailutettu


Tarjoukset on tarkoitettu niille, joiden sähkösopimus päättyy viimeistään 1.6.2021. Uudet hinnat astuvat voimaan nykyisen sopimuskauden päätyttyä. Luonnollisesti tarjoukseen voivat tarttua myös ne, joilla on toistaiseksi voimassaoleva sopimus. Tarjousaika päättuu 2.3.2021.

Lisää sähkötarjouksista

 
Julkaistu
25.2.2021