Muista nämä asiat, kun mietit kannattaako tiivisteitä vaihtaa

Ikkunatiivisteitä saattaa joutua vaihtamaan jopa kymmeniä kertoja ikkunan elinkaaren aikana. Tämä johtuu erityisesti tiivisteiden laadusta ja kestävyydestä. Vedontunne on varmasti se ensimmäinen mieleen tuleva syy ikkuna- ja ovitiivisteiden vaihtamiselle. Vetoisassa huoneessa asumismukavuus kärsii. Kun tiivistät ikkunat ja ovet oikein, huoneen lämpötilaa voidaan laskea 20-21 asteeseen asumismukavuuden siitä kärsimättä. Tiivisteet on hyvä tarkastaa vuosittain.

ikkunatiivisteet-rakennuskemia-750x422

Uudet ja toimivat tiivisteet estävät melun, kosteuden ja lian pääsyn sisätiloihin. Oikealla tiivistämisellä pienennät energiankulutusta ja samalla vähennät omia lämmityksestä johtuvia hiilidioksidipäästöjäsi. Huolellisella tehty, ehjät ja asianmukaiset tiivisteet voivat säästää jopa 5-20 % vuotuisissa lämmityskustannuksissa.

Muita tiivisteiden heikosta kunnosta kertovia merkkejä ovat, jos tiivisteistä löytyy nokea tai pölyä. Tämä kertoo tiivisteiden olevan liian ohuet tai tiivisteet vuotavat. Sama syy on, jos ikkunapuitteiden välitilassa on vettä tai lunta. Jos taas ulkolasin sisäpuolella on jäätä tai höyryä, sisäikkunan tiiviste on liian ohut tai vanhentunut.

Kun sisälasi höyrystyy, ulkoikkunasta puuttuu tiiviste. Sisälasit höyrystyvät myös, jos huoneessa on liian korkea kosteusprosentti, ikkunan edessä on verho tai runsaasti kukkia. Tilassa saattaa olla myös heikko ilmanpoisto tai korvausilmaventtiili puuttuu kokonaan.

Tiivisteiden kestävyys vaihtelee:

 • PU-tiiviste (ns. pölytiiviste/vaahtomuovitiiviste) 0,5-2 vuotta
 • EPDM-tiiviste (yleisin kuluttajatiiviste) 4-8 vuotta
 • Silikonitiiviste (ura- tai putkitiiviste) noin 15-20 vuotta
 • TPE-tiiviste (ympäristöystävällinen uratiiviste) 12-15 vuotta

Tuuletusraolla vai ilman?

Ota aina selvää huoneiston korvausilman lähteestä, ettet mene tukkimaan korvausilman reittiä ikkunan karmien ja puitteiden välistä. Kysy ohjeet tiivistämiseen ikkuna- ja ovivalmistajalta.
 

 • Ilmanvaihto ei ole ikkunoiden kautta = sisäpuitteet tiivistetään ilman tuuletusrakoja
 • Ilmanvaihto ikkunoiden kautta = jätä raot tiivisteisiin
 • Toisiinsa kytketyt sisä-ja keskipuitteet (MSK-ikkunat) = jätä väliin tuuletusraot
 • Ulkopuitteeseen jätetään tuuletusrako


Ilman korvausilmaventtiileitä olevissa koneellisella poistoilmanvaihdolla varustetuissa huoneistoissa on liian tiiviit ikkunat, jotka aiheuttavat ongelmia ja sen voi havaita alipaineena ja esim. postiluukun viheltämisenä. Korvausilman tarve voi aiheuttaa ilmavuotoja muissa rakenteissa, joten näissä kohteissa korvausilmaa varten poistetaan tiivistettä puitteen yläosasta riittävästi (tee testi ensin 10 cm pätkän poistolla).

Vältä yleisimmät virheet tivistämisessä

 • Asennus liian kylmällä ilmalla alle +5 astetta, poislukien uratiivisteet.
 • Heikot pohjatyöt kuten: vanhat liimajäänteet, pöly ja lika, rasvajäämät
 • Epätasainen pinta karmissa
 • Asennuksen aikana sormin liimapintaan koskeminen
 • Asennettavalla pinnalla oleva maali/lakka ei ole täysin kuivunut
 • Asennettavalla pinnalla on käytetty puunsuojatyyppistä käsittelyä, josta tiiviste voi irrota helposti

Uratiivisteen asennus

Asennettaessa tiiviste tulee katkaista jokaisessa kulmassa – ei taittaa!
 

1. Joskus vanhat uratiivisteet on niitattu kiinni oveen tai ikkunaan. Poistettaessa uratiivistettä on syytä poistaa myös vanhat nastat ennen uuden tiivisteen kiinnittämistä.1. Joskus vanhat uratiivisteet on niitattu kiinni oveen tai ikkunaan. Poistettaessa uratiivistettä on syytä poistaa myös vanhat nastat ennen uuden tiivisteen kiinnittämistä.
2. Esimerkkikuvissa vanha tiiviste oli niitattu paikoilleen. Uuden tiivisteen laitossa niittejä ei enää tarvittu koska lopputulos oli huomattavasti jäykempi.2. Esimerkkikuvissa vanha tiiviste oli niitattu paikoilleen. Uuden tiivisteen laitossa niittejä ei enää tarvittu koska lopputulos oli huomattavasti jäykempi.
3. Kun niitit on poistettu, imuroi uraväli ja puhdista ikkuna / ovi liasta esimerkiksi vedellä tai peruspuhdistusaineella.3. Kun niitit on poistettu, imuroi uraväli ja puhdista ikkuna / ovi liasta esimerkiksi vedellä tai peruspuhdistusaineella.
4. Uuden uratiivisteen asennus kannattaa aloittaa ylhäältä alaspäin, jolloin uratiiviste on helpompi painella sormilla uriin sisään. Uran väljyys saattaa vaihdella eri ikkunoiden / ovien välillä, kapeampi ura ei haittaa tiivistyksessä.4. Uuden uratiivisteen asennus kannattaa aloittaa ylhäältä alaspäin, jolloin uratiiviste on helpompi painella sormilla uriin sisään. Uran väljyys saattaa vaihdella eri ikkunoiden / ovien välillä, kapeampi ura ei haittaa tiivistyksessä.

Laadukas RK Uratiiviste

Laadukkaat RK Uratiivisteet on valmistettu ympäristöystävällisestä TPE-kumista. TPE-kumi on materiaalina hieman kalliimpi vaihtoehto, mutta kestävyydeltään moninkertaisesti parempi kuin esimerkiksi EPDM- tai PU-tiiviste. TPE-materiaalista valmistetut tiivisteet kestävät jopa 15 vuotta.

RK Uratiiviste on valmistettu termoplastisesta elastomeeristä (TPE) ja soveltuu hyvin silikonitiivisteen tilalle. TPE on korkealaatuinen ja täysin kierrätettävä tiivistemateriaali. Tiiviste on veden- ja pesunkestävä ja kestää hyvin äärimmäisiä ilmasto-olosuhteita, kuten kylmää (-50C) ja kuumaa (+130C). Tiiviste kestää hyvin kemikaaleja, mutta ei liuottimia kuten lakkabensiiniä tai öljyä. Tiiviste on syytä puhdistaa siis vedellä ja saippualiukosella.

rk-uratiiviste-750x422
 
Julkaistu
25.2.2021