Viikon sisustusidea: Miten vaalennetaan vanha hirsipinta?

KYSYMYS:
Tarkoitus olisi vaalentaa sisäilmettä lähes 50 v. vanhassa saunamökissä. Hirsiseinille ei ole tehty mitään käsittelyä koskaan ja ne ovat tummuneet. Mökki on talvisin kylmillään. Mitä käsittelyä voisi ajatella seinille ja katolle? Onko jotain aineita millä saisi puunsyyt jäämään näkyviin ainakin seinissä ja niin, että lopputulos olisi kaunis eikä tumma seinä paistaisi läpi?

vanhan hirsiseinän vaalentaminen-750x422

VASTAUS:

Sooda- tai kuivajääpuhallus on hellävarainen puhdistus noille pinnoille ja sen jälkeen pinnat voi käsitellä erilaisilla väriliikkeiden markkinoimilla esimerkiksi Nostalgia Puuöljyillä yms. Ota yhteys urakoitsijoihin ja pyydä tarjous.

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit Ry

Toimituksen kommentti:
Vanhan ja kellastuneen hirsi- tai puupinnan ”vaalentaminen” on varmempaa maalaamalla kuin kuultokäsittelyllä. Umpihirsisiä seiniä käsitellessä on otettava huomioon myös ulkomaali. Jos ulkopuoli hirrestä on maalattu, tulisi sisäpinnat käsitellä hengittävällä tuotteella.

Kellastunut pinta vaikuttaa aina lopputuloksen väriin sekä käsittelyn tasaisuuteen. Vaikka pinnan saa vaaleaksi, se saattaa jäädä kirjavaksi. Esimerkiksi jotkut valkoiseksi sävytetyt lakat saattavat vanhalla puupinnalla saada hieman lilan vivahteen.

Vanhaa pintaa käsitellessä on aina hiottava pinta täysin puhtaaksi, oli pinnassa lakkaa tai ei. Ota myös huomioon, että erilaiset kuultavat pintakäsittelyt (lakka, vaha, öljy) käyttäytyvät eri tavalla vanhalla puupinnalla ja niiden peittokyky on erilainen. Jos olet epävarma lopputuloksesta, tee aina koemaalaus ensin.

Jätä oma sisustuskysymyksesi Eevalle

Onko sinulla kysymyksiä sisustukseen liittyen? Jätä kysymyksesi sisustussuunnittelija Eeva Hauta-Heikkilälle Kysy, vastaamme -palvelussa. Eeva vastailee kysymyksiin viikottain.

Jätä sisustuskysymys  


 
Julkaistu
23.2.2021