• Etusivu
  • Sisustus

Viikon sisustusidea: Miten vaalennetaan vanha hirsipinta?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.03.2021
20212_68783.jpg

KYSYMYS:
Tarkoitus olisi vaalentaa sisäilmettä lähes 50 v. vanhassa saunamökissä. Hirsiseinille ei ole tehty mitään käsittelyä koskaan ja ne ovat tummuneet. Mökki on talvisin kylmillään. Mitä käsittelyä voisi ajatella seinille ja katolle? Onko jotain aineita millä saisi puunsyyt jäämään näkyviin ainakin seinissä ja niin, että lopputulos olisi kaunis eikä tumma seinä paistaisi läpi?

VASTAUS:

Sooda- tai kuivajääpuhallus on hellävarainen puhdistus noille pinnoille ja sen jälkeen pinnat voi käsitellä erilaisilla väriliikkeiden markkinoimilla esimerkiksi Nostalgia Puuöljyillä yms. Ota yhteys urakoitsijoihin ja pyydä tarjous.

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit Ry

Toimituksen kommentti:
Vanhan ja kellastuneen hirsi- tai puupinnan "vaalentaminen" on varmempaa maalaamalla kuin kuultokäsittelyllä. Umpihirsisiä seiniä käsitellessä on otettava huomioon myös ulkomaali. Jos ulkopuoli hirrestä on maalattu, tulisi sisäpinnat käsitellä hengittävällä tuotteella.

Kellastunut pinta vaikuttaa aina lopputuloksen väriin sekä käsittelyn tasaisuuteen. Vaikka pinnan saa vaaleaksi, se saattaa jäädä kirjavaksi. Esimerkiksi jotkut valkoiseksi sävytetyt lakat saattavat vanhalla puupinnalla saada hieman lilan vivahteen.

Vanhaa pintaa käsitellessä on aina hiottava pinta täysin puhtaaksi, oli pinnassa lakkaa tai ei. Ota myös huomioon, että erilaiset kuultavat pintakäsittelyt (lakka, vaha, öljy) käyttäytyvät eri tavalla vanhalla puupinnalla ja niiden peittokyky on erilainen. Jos olet epävarma lopputuloksesta, tee aina koemaalaus ensin.

Huomio

Huomio

Jätä oma sisustuskysymyksesi Eevalle

Onko sinulla kysymyksiä sisustukseen liittyen? Jätä kysymyksesi sisustussuunnittelija Eeva Hauta-Heikkilälle Kysy, vastaamme -palvelussa. Eeva vastailee kysymyksiin viikottain.

Sisustus
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
20152_42291.jpg
Sekottuuko vesi varaajassasi?
Käyttö- ja lämmitysveden lämmitys on varaajan tärkeä tehtäväLämminvesivaraajaon yksi keskeisimmistä elementeistä vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä lämpöä varaamassa. Tehokas varaaja kykenee tarjoamaan lämmitysenergiaa riittävästi ja tasaisesti. Uuden sukupolven lämmönvaraaja kykenee yhdistämään useammankin energialähteen lämmöntuotannon ja säilömään energian pitkiäkin aikoja valmiina käyttöä varten.
20204_63763.jpg
Hiljainen ja tehokas kärynpoisto keittiöön liesikuvun ja huippuimurin avulla
Perinteinen ratkaisu keittiön käryjen poistoon on liesituuletin, jossa on integroitu moottori. Integroidulla moottorilla varustettu liesituuletin on kuitenkin äänekäs. Tämä voi tuntua häiritsevältä varsinkin, jos keittiössä vietetään paljon aikaa. Liesituulettimen sammuttaminen tuokin usein ihanan hiljaisuuden keittiöön.Onneksi keittiön kärynpoistoon on hiljaisempi ja parempi vaihtoehto: liesikupu ja VILPE-huippuimuri. Kun talon katolle asennettava huippuimuri hoitaa kärynpoiston, pysyy keittiö hiljaisena. Samalla kärynpoisto on kuitenkin vähintään yhtä tehokasta kuin liesituulettimessa, jossa on integroitu moottori.
20213_69680.jpg
Höyrynsulkulevyllä huipputiiveys
Kingspan -eristeiden alhaisen lämmönjohtavuuden ja korkean vesihöyrynvastuksen ansiosta niitä käytetään höyrynsulkuna villarakenteisessa seinä- tai yläpohjarakenteessa, jolloin eristeet korvaavat perinteisen höyrynsulkumuovin.Kingspan -eristeiden tuotevalikoimasta käytetään höyrynsulkukerroksena Kingspan Therma -eristelevyjä. Kingspan Therma on noin 8 kertaa höyrytiiviimpää kuin perinteinen muovikalvoinen höyrynsulku. Höyrynsululla tarkoitetaan rakennekerrosta, jonka pääasiallinen tehtävä on estää haitallinen kosteus ja ilmavirta sisätiloista rakenteeseen. Kingspan Therma höyrynsulkuna parantaa lisäksi rakenteen lämmöneristävyyttä ja ohentaa samalla huomattavasti rakenteen kokonaispaksuutta. Kingspan -eristeillä saavutetaan energiatehokas ja kokonaisedullinen toteutus höyrynsulkurakenteissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton