• Etusivu
  • Energia

Tiedätkö, paljonko on asumisesi hiilijalanjälki?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.02.2021
20212_68666.jpg

Valtaosa meistä tietää, millaisilla melko helpoilla teoilla voimme itse kukin pienentää omaa hiilijalanjälkeämme. Ne ovat niitä tavallisia ja arkisia, mutta tärkeitä tekoja: kierrätä, pienennä lämpötilaa, älä turhaan juoksuta vettä, vaihda vihreään sähkösopimukseen. Sen sijaan suurelle joukolle on ihan uutta tietoa se, kuinka paljon oman asumisen hiilidioksidipäästöt mahtavatkaan olla ja mitä niille sitten on tehtävissä.

Asumisen hiilijalanjälkeen vaikuttavat asukkaiden määrä, kodin pinta-ala, rakennusvuosi, asumismuoto ja lämmitystapa sekä sijainti, huonelämpötila ja veden käyttö.

Oman kotisi vuotuisen hiilijalanjäljen voit helposti laskea Loisteen Parempi Arki -palvelussa. Näet laskurissa myös, paljonko hiilijalanjälkesi pienenee esimerkiksi silloin, kun tiputat huoneiden lämpötilaa. Usein se säästää myös rahaa.

Tiedosta tekoihin - hiilijalanjälkeä voi hyvittää

Jos tavoitteesi on tehdä asumisesta mahdollisimman hiilineutraalia, asumisen aiheuttamia päästöjä voi hyvittää.

Voit ostaa hyvityksen helposti palvelumme kautta, näin se toimii:

  • Valitse joko yhden vuoden asumisen hiilijalanjäljen hyvitys tai itse valitsemasi määrä hiilijalanjälkeä ja täytä tietosi.
  • Loiste hyvittää valitsemasi määrän hiilijalanjälkeä EU:n päästökaupan kautta yhteistyössä CO2Eston kanssa.
  • EU:n päästökaupan kiintiöstä ostetut päästöoikeudet poistuvat markkinoilta ja päästöt vähenevät.
  • Saat Loisteelta sertifikaatin todisteeksi hyvästä päätöksestäsi.

Suomen valtion tavoite olla hiilineutraali vuonna 2035 ei enää ajallisesti ole kovin kaukana. Muutoksen saavuttamiseksi tarvitaan meistä jokaista. Ilmastotalkoisiin voi osallistua monin eri tavoin – olisiko hiilijalanjäljen hyvitys sinun elämäsi kokoinen ympäristöteko?

Energia
sähkö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20221_74366.jpg
Oletko ostamassa uutta täys­sähkö­autoa? Hae 2 000 euron hankinta­tukea
Tiesitkö, että uuden sähköauton ostaja tai pitkäaikaisvuokraaja voi saada valtiolta 2000 euroa hankintatukea? Aiemmin ostaja sai tuen alennuksena auton myyntihinnasta autoliikkeestä, nyt tuki maksetaan hakijalle tukipäätöksen mukaisesti. Tukea haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.
20207_65862.jpg
Kosteisiin tiloihin
Impressivo-sarjan tuotteet kytkimistä pistorasioihin sopivat niin uudisrakentamiseen kuin saneeraukseen, uppo- ja pinta-asennuksiin sekä kuiviin että kosteisiin tiloihin. Sarja on suunniteltu niin, että lisäämällä tuotteisiin tiivisteosan niistä tulee roiskevesitiiviitä (IP44) ja sopivat asennettaviksi kosteisiin tiloihin.Impressivo-kalusteita käyttämällä voi asentaa samat uppokalusteet yksittäisiksi tuotteiksi tai suuremmiksi yhdistelmiksi niin pintaan kuin uppoonkin. Pinta-asennus tehdään käyttämällä pintakojerasiaa ja pintakoteloita uppopeitelevyjen sijaan. Kytkimet ja pistorasiat saadaan roiskevesitiiviksi ilman tiivistettä huomioimalla johtimien taivutus rasian sisällä ja käyttämällä kytkimien ruuvikiinnitteistä vipurunkoa tai läppäkannellista pistorasian keskiölevyä
20199_60146.jpg
Mikä led-valaisimissa maksaa - mistä laatu muodostuu?
Led-valaisimet kehittyvät jatkuvasti, ja maahantuojia ja myyjiä on useita. Miten selvitä voittajana led-viidakossa?
202211_80360.jpg
Halvimpia sähkötunteja hyödyntäen lämpöpumppu maksimoi energiansäästön
Kun käytössä on pörssisähköohjaus, NIBE-lämpöpumpun toimintaa painotetaan niihin vuorokaudenaikoihin, jolloin sähkön hinta on halvimmillaan. Smart Price Adaption -pörssisähköohjaus on NIBE lämpöpumppujen toiminto, joka löytyy vakiona lähes kaikista uusista lämpöpumpuista.
Talot kadun varrella
Miten kellaritilat on rakennettu?
Kellaritilojen yleistyminenRakennuksen alle sijoitettava kellarikerros yleistyi sotien jälkeisellä jälleenrakennuskaudella, jolloin tarvittiin nopeasti suuri määrä kustannuksiltaan alhaisia ja neliöiltään tehokkaita pientaloja. Koko talon laajuinen tai osittainen kellarikerros yleistyi varsinkin asutuskeskusten tonteilla, joissa tilaa piharakennuksille ei välttämättä ollut.Näitä kellarillisia, puolitoistakerroksisia rintamamiestaloja rakennettiin 1940- ja 1950-luvuilla paljon, samoin vielä 1960-luvun alussakin. Vuosikymmenen loppupuolella ja 1970-luvulla pientalot kuitenkin olivat tavallisimmin yksikerroksisia ja kellarittomia. 1970-luvun lopulla ja 1980-luvulla rakennukset monimuotoistuvat; rakennettiin sekä yksi että useampikerroksisia, kellarillisia ja kellarittomia. Eräs ajalle tyypillinen ratkaisu on rinnetalo, jossa kellarikerros on osittain maan päällä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton