Korjausvaihtoehtojen muodostaminen
- Korjaustoimenpiteiden kuvaaminen

3. Korjausvaihtoehtojen muodostaminen

Omakotitaloa pitää ylläpitää pitkällä aikajänteellä. Korjaus- ja kunnossapitotoimenpiteillekin pitää luoda aikataulutus. Ei varmasti liikaa tule painotettua, että teemme töitä myös huoltokirjaa sekä kunnossapidon jaksotusta varten, ennen ja jälkeen korjaustoimenpiteiden. Korjaustoimenpiteiden tarpeellisuudelle löytyy vähintäänkin kolme erilaista syytä:
- perheen tarpeiden vuoksi pitää ryhtyä toimenpiteeseen
- rakenne on elänyt aikansa ja se pitää vanhuuttaan uusia
- rakennusaikana on syntynyt suunnittelu- tai rakennusvirhe ja virhe on nyt korjattava.

Kun lukee kaupasta ostettavan tuotteen takuupaperin huomaa, mitkä asiat on rajattu takuun ulkopuolelle. Käyttövirhe on aina ensimmäinen vaikka mukana seuraisikin käyttöohje. Meidän pitää saada talolle, myös vanhalle, kunnon käyttöohje ja huolto-ohje, jotta talo säilyy pidempään.

3.2 Korjaustoimenpiteiden kuvaaminen
Kunnossapitojaksolla tarkoitetaan aikaväliä, jonka jälkeen tietty korjaustoimenpide toistetaan tai rakennusosa tai laite on tarkoituksenmukaista korvata uudella. Kunnossapitojaksojen pituudet vaihtelevat suuresti esimerkiksi rasitusolosuhteista riippuen. Korjaukset tulevat joskus nopeammin.
3.2.1 Korjaustoimenpiteiden läpikäynnin tarkoitus
Korjaustoimenpiteitä läpikäytäessä pitää osata arvioida, miksi korjaus on tehtävä. Maallikkokin osaa melko pitkälle tehdä määritelmiä. Eräiden rakennusosien kohdalla kunnossapidon ja korjauksen tarve voi johtua suunnittelu- tai rakennusvaiheissa tehdyistä virheistä. Vaurioiden syyt voidaan jaotella seuraavasti:

- ulko- tai sisäpuolinen korroosio
- mekaaninen syy (esim. kuluminen, jäätyminen, auringonpaiste)
- tekninen syy (esim. rakenne-, valmistus- tai materiaalivirhe)
- suunnitteluvirhe
- rakennus- tai asennusvirhe
- käyttö- tai hoitovirhe.

Noilla kohdilla pystyy jo riittävän tarkkaan kuvaamaan korjaustarpeen. Rakennuksen vaippaan kohdistuvat erityisesti sää-, kosteus- ja lämpötilavaihteluiden, auringon säteilyn ja ilman epäpuhtauksien aiheuttamat rasitukset. Sisätiloissa rasitukset syntyvät tilan käyttötarkoituksen mukaan. Korjaamattomuus on pahin ja valitettavan yleinen vaurion syy.

3.2.2 Kuvaamisen lähestymistavat Mikä on välttämätöntä ja mikä on tarpeellista, mikä on muuten vain ...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Päivitetty
22.3.2013