• Etusivu
  • Talo

Tutkimus paljastaa: Kotitalousvähennys ei lisää työllisyyttä eikä kitke harmaata taloutta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.01.2021
20211_68313.jpg

Budjettiriihessä esillä oleva kotitalousvähennyksen laajentaminen ei ole tutkimusryhmän mukaan järkevä tapa lisätä työllisyyttä.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) tekemän tutkimuksen mukaan kotitalousvähennys ei ole tehokas tapa parantaa työllisyyttä tai kitkeä harmaata taloutta. Tutkimus osoittaa, että tuki kohdistuu etupäässä hyvätuloisille.

Kotitalousvähennystä myönnetään Suomessa vuosittain yli 400 miljoonalla eurolla. Tuki on ollut kansalaisten suosiossa ja sitä on pidetty hyvänä keinona työpaikkojen lisäämiseksi palvelualoille.

Tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin rekisteriaineistojen avulla, miten kotitalousvähennysjärjestelmän muutokset vaikuttavat palveluiden kysyntään Suomessa ja Ruotsissa.

– Tutkimuksen perusteella kotitalousvähennys näyttää lähinnä hyödyttävän kuluttajia, jotka olisivat joka tapauksessa kuluttaneet palveluita. Koska palveluita ei kuluteta enemmän, palvelualoilla ei myöskään synny uusia työpaikkoja kotitalousvähennyksen vaikutuksesta, VATTin tutkimusprofessori Jarkko Harju sanoo.

Olematon vaikutus veronkiertoon yllätti

Tutkimustulosten mukaan kotitalousvähennystä saavat ovat selvästi parempituloisia muihin veronmaksajiin verrattuna. Tätä selittää osittain se, että kotitalousvähennystä voi hyödyntää sitä enemmän, mitä suuremmat kotitalouden tuloverot ovat.

Kotitalousvähennyksen yhtenä tavoitteena on ollut, että kun kuluttajat ilmoittavat palveluostoja verottajalle, yritykset siirtyisivät harmaan talouden piiristä raportoimaan myynnit verottajalle. Näin ei ole käynyt ainakaan siivousalalla.

– Yritysten verottajalle ilmoittamat myynnit eivät kasvaneet, kun kotitalousvähennys otettiin käyttöön. Yllätyimme, ettei kotitalousvähennyksellä havaittu veronkiertoa vähentävää vaikutusta, VATTin tutkija Aliisa Koivisto kertoo.

Tulosten perusteella kotitalousvähennykseen oikeuttavia palveluita kuluttaa noin viidennes veronmaksajista. Vähennyksen säännöt ovat varsin huonosti suomalaisten tiedossa. Hakijat tekevät myös virheitä ilmoittaessaan tietoja. Aineiston perusteella hakijat jättävät hakematta osan kotitalousvähennykseen oikeuttavan työn kokonaissummasta. Tämä tuo hakijalle pienemmän kokonaisvähennyksen.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20156_43686.jpg
Loma-asunnon sähköistys
Loma-asunnon rakentamisvaiheessa ei aina haluta sijoittaa älykkääseen talotekniikkaan, vaan sähköt tehdään ns. perinteisesti. Perinteiset sähköasennukset eivät kuitenkaan estä varustamasta loma-asuntoa tai kotia tavallista paremmin.
201310_36683.jpg
Katseet kattoon
Hanki nyt Suomen suosituin Ormax-tiilikatto vielä ennen lumia!Ormax on klassinen läpivärjätty betonikattotiili, joka on helppo asentaa ja josta löytyy lukuisia värivaihtoehtoja. Suomessa kehitetty ja valmistettu Ormax kattotiili siveltuu vaativiin sääoloihin ja siinä on läpivärjäyksen ohella kestävä pintamaalaus.
20206_65251.jpg
Minkälaisen Oras-hanan sinä valitsisit keittiöösi?
Koska keittiö on perinteisesti tunnettu kodin sydämenä, ruoanlaiton ja seurustelun keskuksena. Tämän päivän keittiöissä viihdytään niin yksin, perheen voimin kuin ystävienkin kesken. Tällaisen kehityksen myötä myös keittiön toiminnallisuuteen kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota. Kun työvälineet ja olosuhteet ovat oikeanlaiset, on kokkaus mukavaa ja mielekästä.
20073_3774.jpg
Deko 3/07 on ilmestynyt
Maaliskuun numerossamessuterveisetTukholmasta ja Kölnistä. Tukholman helmikuisilla sisustusmessuilla pyöreys oli out ja kantikkuus in.Pihistä ja panosta: trenditapetit. Tapetit ovat nyt tyylikkään mustavalkoisia tai metallinhohtoisia. Teepieniä ihmeitä tapetilla ja maalilla, esittelyssä ihanimmat tapetit ja maalit sekä kätevimmät tuunausniksit.Kodin muutos-sarjassa aiheena kaupan takahuoneen muutostyöt kaksioksi.
isover-tiilihormi-paloeriste
Eristä piippu oikein ja oikeilla tuotteilla
ISOVER-mineraalivillaeristys edistää rakennuksessa henkilöturvallisuutta ja rakenteiden paloturvallisuutta. Rakennustarvikkeet jaetaan europaloluokkiin sen perusteella, miten ne vaikuttavat palon syttymiseen, leviämiseen sekä savun tuottoon. Pinnoittamattomat ja lasikuituhuovalla pinnoitetut ISOVER-mineraalivillaeristeet kuuluvat parhaisiin paloluokkiin A1 ja A2-s1, d0.Lasivilla on palamaton lämmöneriste, joten sitä voidaan käyttää kaikissa rakennuksissa.
20204_64338.jpg
Säväytä kylpyhuoneen sisustusta suosituilla metallisävyillä
Metallisävyt ovat löytäneet tiensä kylpyhuoneiden sisustukseen esimerkiksi pesualtaiden hanoissa. Nyt särmikkäitä metallisävyjä on saatavana muihinkin yksityiskohtiin, kuten seinä-wc:n huuhtelupainikkeisiin ja suihkukouruihin.Kevään uutuuksia ovat myös kokomustat ja -valkoiset huuhtelupainikkeet, joissa on sormenjälkiä hylkivä pinnoitus.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton