Tarkan harkinnan tulos – vanha öljykattila kannettiin ulos

Nokialla asuva Pertti Virtanen seurasi ilma-vesilämpöpumppujen kehitystä pitkään ennen kuin sellainen asennettiin omaan kotiin. Tarkan taustatyön ansiosta päätös lämmitysjärjestelmän päivittämisestä öljystä ilma-vesilämpöön oli lopulta helppo tehdä.

Sami Kalliosalo (vas.) ja Olli Pelander kertovat ilma-vesilämpöpumppujen olevan nykyisin erittäin suosittuja, sillä ne sopivat mainiosti niin uudiskohteisiin kuin esimerkiksi vanhojen öljylaitteistojen korvaajiksi. Pertti Virtasen (oik.) omakotitaloon ilma-vesilämmitys asennettiin joulukuussa 2020.Sami Kalliosalo (vas.) ja Olli Pelander kertovat ilma-vesilämpöpumppujen olevan nykyisin erittäin suosittuja, sillä ne sopivat mainiosti niin uudiskohteisiin kuin esimerkiksi vanhojen öljylaitteistojen korvaajiksi. Pertti Virtasen (oik.) omakotitaloon ilma-vesilämmitys asennettiin joulukuussa 2020.

Pertti Virtasen vuonna 1990 rakennuttama omakotitalo Nokialla ehti lämmetä 30 vuotta öljyllä. Suojaisassa etelärinteessä sijaitsevan talon öljynkulutus oli varsin maltillinen, vain noin 1 000 litraa vuodessa. Virtanen kertoo kuitenkin seuranneensa ilma-vesilämpöpumppujen kehitystä jo vuosia, sillä tiedossa oli, että alkuperäinen lämmitysjärjestelmä pitäisi jossain vaiheessa uusia.

− Öljylämmitys alkoi tulla elinkaarensa päähän, joten jatkuvasti sai olla varpaillaan, että koska tapahtuu jotain. Kun tarjolle tuli energia-avustus, päätin, että nyt on oikea aika vaihtaa, hän taustoittaa.

Tavoitteena oli löytää öljylämmitykselle taloudellinen, siisti, vaivaton ja toimintavarma korvaaja. Virtasen mukaan ilma-vesilämpöpumppu oli hyvin selkeä valinta, kun maalämpö karsiutui vaihtoehtona pois: poraukset olisivat olleet tontilla hankalasti toteuttavissa ja alkuinvestointi noussut ilma-vesilämpöä korkeammaksi.

Kätevään avaimet käteen -lämmitysremonttiin kuului myös vanhan öljylaitteiston purku ja poisvienti.Kätevään avaimet käteen -lämmitysremonttiin kuului myös vanhan öljylaitteiston purku ja poisvienti.

Ekologisuus, edullisuus ja etäohjattavuus houkuttavat monia

Öljylämmityksen aikakausi päättyi Pertti Virtasen kodissa joulukuussa 2020, kun öljykattilan ja -säiliön tilalle asennettiin avaimet käteen -periaatteella NIBE Split Box -ilma-vesilämpöpumppujärjestelmä.

NIBEn tuotteisiin Virtanen tutustui lähemmin paikallisen marketin pihalla järjestetyssä esittelytilaisuudessa, jossa hän myös sopi Europutki Oy:n urakoitsija Sami Kalliosalon kanssa katselmusajasta. Pohjatietojen kartoittamisen jälkeen urakoitsija laati uudesta lämmitysjärjestelmästä mitoituksen ja tarjouksen.

Vanhan öljylaitteiston purkaminen ja poisvienti sekä uuden ilma-vesilämpöjärjestelmän kytkennät ja käyttöopastus hoituivat sujuvasti kahdessa päivässä. Vesikiertoiset patterit olivat edelleen hyvässä kunnossa, joten niitä ei tarvinnut vaihtaa.

− Vastaavia ilma-vesilämpöpumppuasennuksia tehdään tällä hetkellä ihan jatkuvasti. Öljylämmitykseen verrattuna ilma-vesilämpöjärjestelmä on hyvin ekologinen, siisti ja huoleton. Laitteistoa on tarvittaessa myös helppo etäohjata ja -valvoa älypuhelimen tai tietokoneen kautta, Kalliosalo kertoo.

Uuden lämmitysjärjestelmän sydämenä toimii S-sarjan sisäyksikkö, jossa on ohjauspaneeli ja lämpimän käyttöveden varaaja.Uuden lämmitysjärjestelmän sydämenä toimii S-sarjan sisäyksikkö, jossa on ohjauspaneeli ja lämpimän käyttöveden varaaja.

NIBEn aluemyyntipäällikkö Olli Pelander arvioi, että ilma-vesilämpöpumput ovat suosittuja vanhojen öljykattiloiden korvaajina erityisesti siksi, että ne tuottavat ekologista lämpöä, usein puolittavat ostettavan energian kulutuksen ja ovat edullisia ja nopeita asentaa.

NIBEn myydyimpiin laitteistoihin lukeutuvan Split Boxin uusi S-sarjan sisäyksikkö myös mahdollistaa laajan liitettävyyden, minkä ansiosta kehittyvää älyteknologiaa voidaan hyödyntää joustavasti osana kodin lämmitysjärjestelmää sekä nyt että tulevaisuudessa. Järjestelmää on helppo laajentaa esimerkiksi NIBEn aurinkosähköpaneeleilla.

FAKTA

  • Nokialla Kehon alueella sijaitseva vuonna 1990 valmistunut omakotitalo, jossa on 124 asuinneliötä.
  • Öljylämmitys korvattiin joulukuussa 2020 NIBE Split Box -ilma-vesilämpöpumppujärjestelmällä, jossa on 8 kW:n ulkoyksikkö NIBE AMS 10 ja S-sarjan sisäyksikkö VVM S320.
  • Uusi järjestelmä vastaa sekä talon lämmityksestä että lämpimän käyttöveden tuotosta. Integroitu sähkövastus huolehtii lämmöntuotannosta kovimpina pakkashuippuina.
  • Lämmitysremontti maksoi 12 500 euroa, josta valtion energia-avustus hyvitti 4 000 euroa. Lämmityskulujen odotetaan laskevan noin neljänneksellä, sillä aiempi öljynkulutus talossa oli vain 900–1 200 litraa vuodessa.

Hyödynnä NIBEn tarjoama kampanjaetu!

Kun hankit* NIBE Polar tai Split Box -ilma-vesilämpöpumppupaketin kampanja-aikana 15.3.−30.6.2021, saat kaupan päälle Samsung Galaxy Tab A7 10.4 LTE 32 GB -tabletin aidossa nahkakotelossa ja myUplink-sovelluksen Premium-tason käyttöösi veloituksetta 3 kuukaudeksi. Etujen arvo on yhteensä noin 350 €. Lue lisää kevätkampanjasta täällä.

(*tilaus ja toimitus kampanja-aikana)

Kevätkampanjabanneri 2021 Facebook 1200x630px

Haluatko lisätietoa? Jätä NIBElle yhteydenottopyyntö!

 
Päivitetty
18.3.2021