• Etusivu
  • LVI

Tarkan harkinnan tulos – vanha öljykattila kannettiin ulos

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Päivitetty 28.04.2022
20211_68298.jpg

Sami Kalliosalo (vas.) ja Olli Pelander kertovat ilma-vesilämpöpumppujen olevan nykyisin erittäin suosittuja, sillä ne sopivat mainiosti niin uudiskohteisiin kuin esimerkiksi vanhojen öljylaitteistojen korvaajiksi. Pertti Virtasen (oik.) omakotitaloon ilma-vesilämmitys asennettiin joulukuussa 2020.

Nokialla asuva Pertti Virtanen seurasi ilma-vesilämpöpumppujen kehitystä pitkään ennen kuin sellainen asennettiin omaan kotiin. Tarkan taustatyön ansiosta päätös lämmitysjärjestelmän päivittämisestä öljystä ilma-vesilämpöön oli lopulta helppo tehdä.

Pertti Virtasen vuonna 1990 rakennuttama omakotitalo Nokialla ehti lämmetä 30 vuotta öljyllä. Suojaisassa etelärinteessä sijaitsevan talon öljynkulutus oli varsin maltillinen, vain noin 1 000 litraa vuodessa. Virtanen kertoo kuitenkin seuranneensa ilma-vesilämpöpumppujen kehitystä jo vuosia, sillä tiedossa oli, että alkuperäinen lämmitysjärjestelmä pitäisi jossain vaiheessa uusia.

− Öljylämmitys alkoi tulla elinkaarensa päähän, joten jatkuvasti sai olla varpaillaan, että koska tapahtuu jotain. Kun tarjolle tuli energia-avustus, päätin, että nyt on oikea aika vaihtaa, hän taustoittaa.

Tavoitteena oli löytää öljylämmitykselle taloudellinen, siisti, vaivaton ja toimintavarma korvaaja. Virtasen mukaan ilma-vesilämpöpumppu oli hyvin selkeä valinta, kun maalämpö karsiutui vaihtoehtona pois: poraukset olisivat olleet tontilla hankalasti toteuttavissa ja alkuinvestointi noussut ilma-vesilämpöä korkeammaksi.

Lue myös:Öljykattila vaihtui siistiin ja ekologiseen ilma-vesilämmitykseen

Kätevään avaimet käteen -lämmitysremonttiin kuului myös vanhan öljylaitteiston purku ja poisvienti.
Kätevään avaimet käteen -lämmitysremonttiin kuului myös vanhan öljylaitteiston purku ja poisvienti.

Ekologisuus, edullisuus ja etäohjattavuus houkuttavat monia

Öljylämmityksen aikakausi päättyi Pertti Virtasen kodissa joulukuussa 2020, kun öljykattilan ja -säiliön tilalle asennettiin avaimet käteen -periaatteella NIBE Split Box -ilma-vesilämpöpumppujärjestelmä.

NIBEn tuotteisiin Virtanen tutustui lähemmin paikallisen marketin pihalla järjestetyssä esittelytilaisuudessa, jossa hän myös sopi Europutki Oy:n urakoitsija Sami Kalliosalon kanssa katselmusajasta. Pohjatietojen kartoittamisen jälkeen urakoitsija laati uudesta lämmitysjärjestelmästä mitoituksen ja tarjouksen.

Vanhan öljylaitteiston purkaminen ja poisvienti sekä uuden ilma-vesilämpöjärjestelmän kytkennät ja käyttöopastus hoituivat sujuvasti kahdessa päivässä. Vesikiertoiset patterit olivat edelleen hyvässä kunnossa, joten niitä ei tarvinnut vaihtaa.

− Vastaavia ilma-vesilämpöpumppuasennuksia tehdään tällä hetkellä ihan jatkuvasti. Öljylämmitykseen verrattuna ilma-vesilämpöjärjestelmä on hyvin ekologinen, siisti ja huoleton. Laitteistoa on tarvittaessa myös helppo etäohjata ja -valvoa älypuhelimen tai tietokoneen kautta, Kalliosalo kertoo.

Uuden lämmitysjärjestelmän sydämenä toimii S-sarjan sisäyksikkö, jossa on ohjauspaneeli ja lämpimän käyttöveden varaaja.
Uuden lämmitysjärjestelmän sydämenä toimii S-sarjan sisäyksikkö, jossa on ohjauspaneeli ja lämpimän käyttöveden varaaja.

NIBEn aluemyyntipäällikkö Olli Pelander kertoo, että ilma-vesilämpöpumput ovat suosittuja vanhojen öljykattiloiden korvaajina erityisesti siksi, että ne tuottavat ekologista lämpöä, usein puolittavat ostettavan energian kulutuksen ja ovat edullisia ja nopeita asentaa.

NIBEn myydyimpiin laitteistoihin lukeutuvan Split Boxin S-sarjan sisäyksikkö myös mahdollistaa laajan liitettävyyden, minkä ansiosta kehittyvää älyteknologiaa voidaan hyödyntää joustavasti osana kodin lämmitysjärjestelmää sekä nyt että tulevaisuudessa.

Järjestelmää on helppo laajentaa esimerkiksi NIBEn aurinkosähköpaneeleilla, jolloin lämpöpumppu moninkertaistaa auringosta saadun energian. NIBEn ilma-vesilämpöpumpuissa on mukana myös virtavahdit, jotka valvovat talon pääsulakkeiden kuormitusta.

Info

Info

FAKTA

  • Nokialla Kehon alueella sijaitseva vuonna 1990 valmistunut omakotitalo, jossa on 124 asuinneliötä.
  • Öljylämmitys korvattiin joulukuussa 2020 NIBE Split Box -ilma-vesilämpöpumppujärjestelmällä, jossa on 8 kW:n ulkoyksikkö NIBE AMS 10 ja S-sarjan sisäyksikkö VVM S320.
  • Uusi järjestelmä vastaa sekä talon lämmityksestä että lämpimän käyttöveden tuotosta. Integroitu sähkövastus huolehtii lämmöntuotannosta kovimpina pakkashuippuina.
  • Lämmitysremontti maksoi 12 500 euroa, josta valtion energia-avustus hyvitti 4 000 euroa.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
LVI
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
20132_33899.jpg
Mikä lämmitysratkaisu sopii sinulle parhaiten?
Se riippuu luonnollisesti useista eri tekijöistä: kuinka suuri talosi on, missä päin maata se sijaitsee, rakennatko uutta, vaihdatko vanhan kattilan vai säilytätkö sen, jne. Tästä näet hieman yksinkertaistettuna, mikä täyttää parhaiten sinun tarpeesi. Tarkempia neuvoja ja ehdotuksia saat lähimmältä NIBE-jälleenmyyjältä.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20208_66210.jpg
Kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa
Vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa loukkaantunut Mikael Turtiainen toteuttaa isänsä ja yhteistyökumppaneiden kanssa uutta omakotitaloa Tuusulan asuntomessuille. Lähes valmiin talon erikoisuutena on tavoite selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa.
201811_55293.jpg
Veto ei ole ilmanvaihtoa
Ilmanvaihdon rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoonSisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa rakenteiden raoista virtaava ilma kertoo puuttuvasta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Jos korvausilma kulkeutuu asuntoon rakennevuotojen, postiluukun tai viemärin kautta, se tuo sisäilmaan hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Huonoon sisäilmaan tottuu yllättävän nopeasti, joten keinoja sen parantamiseen jaksetaan harvoin selvittää. Useimmissa tapauksissa kodin ilmanvaihdon saisi kuitenkin hoidettua kuntoon muutamalla satasella. Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistön omistajan vastuulla. Taloyhtiöissä asukkailla on oikeus vaatia tarvittavia korjauksia. Ilmanvaihdolla on vaikutusta sekä asunnon kuntoon että asukkaiden hyvinvointiin.Muista suodattimet!Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton