• Etusivu
  • Varusteet

Metallijätteen kierrätys – tuubista toimeen!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 31.01.2022
20211_68191.jpg

Metallin kierrätyksen voisi ajatella olevan hyvin suoraviivaista hommaa. Mutta kuten kaikessa kierrätyksessä, on metallissakin omat sudenkuoppansa ja niksinsä. Metallin kierrätykseen taloyhtiöissä vaikuttaa 1.7.2021 voimaan tullut jätelaki. Tähän mennessä alle 20 asunnon taloyhtiöissä, joista syntyi alle 50 kg metallijätettä viikossa, metallin kierrättäminen on ollut vapaaehtoista. Nyt pienmetallin keräysastiat tulevat myös jo viiden asunnon taloyhtiöihin.

Kotitaloudet, joilla ei ole omaa metallinkeräyspistettä voivat viedä omat metallijätteensä metallinkeräyspiteille, joita löytyy jokaisen kunnan alueelta. Kiinteiden keräyspaikkojen lisäksi metallia keräävät monilla paikkakunnilla kiertävät keräysautot.

Vapaa-ajan kiinteistöstä maksettavalla ekomaksulla asukkaat saavat viedä metallijätteet hyötyjätepisteille. Moni kunta tiedottaakin keväällä mökkiläisille jätehuollosta esimerkiksi kuntatiedotteella.

Info

Info

Mikä on kierrätettävää metallijätettä?

  • Arvioi silmämääräisesti, onko yli puolet jätteestä metallia. Jos on, se kuuluu metallinkeräykseen.
  • Varmista, ettei jäte ole sähkölaite tai sisällä vaarallista jätettä.
  • Tee ohuelle materiaalille rypistystesti: Jos jäte repeää helposti ja sen voi rutistaa palloksi niin ettei se avaudu itsestään takaisin auki, se on todennäköisesti pääosin metallia.
  • Katso mahtuuko jäte taloyhtiösi metallinkeräysastiaan suuaukosta (noin 20 cm)? Jos ei mahdu, se on metalliromua. (lähde: HSY)

Kaikki metalli ei ota kiinni magneettiin, joten magneettisuus ei ole metallin tae. Kierrätettäviin metalleihin lasketaan alumiini, kupari, rauta, messinki ja ruostumaton teräs. Kierrätysastiaan ei pidä laittaa tinaa, joka kuuluu vaarallisten jätteiden kategoriaan.

Keräysmetalliromut voidaan luokitella syntytapansa perusteella ns. omaksi romuksi, tuotteen valmistusromuksi ja lopputuoteromuksi. Lopputuoteromu on näistä vaikein ryhmä kierrätyksen suhteen, koska se on sekakoosteinen. Tuoteromun talteen saanti vaihtelee suuresti - lähes nollasta 100 prosenttiin. Tämän ryhmän osalta talteenotossa on tehostamisen tarvetta.

Kerää pientä metallijätettä keittiössä kauniiseen astiaan. Helppo tyhjentää kierrätyspisteelle.
Kerää pientä metallijätettä keittiössä kauniiseen astiaan. Helppo tyhjentää kierrätyspisteelle.

Mikä on pienmetallijätettä?

Pienmetallin kierrätyspisteelle saa periaatteessa laitta sellaiset pakkaukset ja metalliesineet, jotka mahtuvat metallinkeräysastiaan. Säilyketölkit kannattaa huuhdella ja esimerkiksi metallituubeista irrotetaan muovikorkit. Metallinkierrätys kestää paremmin epäpuhtauksia kuin muut kierrätettävät, kuten kartonki. Pienmetallijätteeseen kuuluvat jopa kuivuneet maalipurkit. isoja yhdeksän litran maalipurkkeja ei kannata yrittää survoa pienmetallin kierrätysastiaan.

Info

Info

Pienmetallinkeräykseen saa laittaa:

  • säilyke- ja juomatölkit
  • alumiinivuoat ja -foliot
  • metallikannet ja -korkit
  • tuikkukynttilöiden metallikuoret
  • tyhjät ja kuivat maalipurkit
  • tyhjät aerosolipurkit (jotka eivät hölsky tai pihise)
  • pienet metalliesineet, jotka mahtuvat keräysastiaan.
  • paistinpannut, ruokailuvälineet
  • ruuvit, naulat ja pienrautatavara
Huomio

Huomio

Ei saa laittaa:

  • muovi- ja kahvipusseja
  • alumiinivuoratut mehutölkit
  • vaarallisia jätteitä kuten akkuja ja paristoja
  • aerosoli- ja maalipurkkeja, jos ne eivät ole täysin tyhjiä
  • pieniä sähkölaitteita kuten leivänpaahtimia ja silitysrautoja
  • sähkö- ja elektroniikkaromua
  • pesukoneita, sähköliesiä ja kylmälaitteita
  • televisioita ja atk-laitteita.
  • hanaviinipakkausten sisäpussit

Metalliromu ja suuremmat määrät

Suuremmat metalliromut ja määrät voi viedä miehitettyihin keräyspisteisiin, kuten kaatopaikoille. Niitä noudetaan myös pihoilta. Monet yritykset noutavat ilmaiseksi muun muassa:

  • polkupyörät, jopa autonromut
  • sähköjohdot, jatkojohdot ja kaapelit
  • polttomoottorit ilman nesteitä
  • kattopelti, rautapalkit, harjateräkset
  • kiukaat, lämmityskattilat, öljysäiliöt
  • tyhjät ja kuivat maalipurkit
  • tyhjät hiilidioksidipatruunat
  • tyhjät sammuttimet ja retkikeittimien patruunat (ilman venttiiliä)
  • katalysaattorit
  • avatut tyhjät ja puhtaat tynnyrit
  • rakentamisen alumiinifolio ja metallirangat
  • auton vanteet, pakoputket ja maatalouskoneet
  • työkalut, rappurallit ja pallogrillit

Jotkut yksityiset metallinkierrätykset ottavat vastaan myös ammuksien ja patruunoiden hylsyt. Hylsyjä ei saa laittaa muun metalliromun sekaan, vaan ne on tuotava erillisessä astiassa. Hylsyjä tuotaessa on aina ilmoitettava keräyspisteelle asiasta. Käyttämättömät ammukset tulee viedä poliisin osoittamaan paikkaan.

Tee ympäristöteko ja kierrätä kaikki metalli!

Tyhjät ja ponnekaasuttomat purkit kelpaavat kierrätykseen.
Tyhjät ja ponnekaasuttomat purkit kelpaavat kierrätykseen.
Jos tuotteessa on yli puolet metallia, se kuuluu metallijätteisiin.
Jos tuotteessa on yli puolet metallia, se kuuluu metallijätteisiin.

Metallin myyminen

Metallilla kauppaa käyvät yleensä yritykset keskenään. Metallin myymiseen sovelletaan verokäytännöissä käänteistä arvonlisäverotusta. Tämä tarkoittaa, että verovelvollinen metalliromun myynnistä on ostaja eikä myyjä. Myyntilasku ei sisällä arvonlisäveroa. Ostaja laskee ja maksaa arvonlisäveron. Verokanta on yleinen (24 %). Käännettyä arvonlisäverovelvollisuutta sovelletaan aina, kun AVL 8 d §:ssä tarkoitettua metalliromua tai -jätettä myydään sellaisten elinkeinonharjoittajien välillä, jotka ovat arvonlisäverovelvollisten rekisterissä Suomessa. Ostajan tai myyjän toimialalla ei ole merkitystä.

Käännettyä verovelvollisuutta ei sovelleta, jos myyjää ei ole merkitty arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Arvonlisäverotus ei tällaisessa tilanteessa muutu. Myyntilasku on veroton, eikä ostava yritys suorita ostosta veroa.

Lähteet: Vero.fi, L&T, kierrätys.info, Kiertokapula, HSY, Stena Recycling, Ympäristöosaava.

Ohje

Ohje

Lue myös:

Varusteet
jätehuolto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202111_73400.jpg
Saako taloyhtiön roskalavaa tonkia aarteiden toivossa?
Roskalavaryhmässä käy kuhina. Nyt on hyvää tavaraa tarjolla, kannattaa käydä tarkistamassa.Toisen roska on toisen aarre, niinhän se menee, mutta saako roskalavalta ottaa mitä haluaa kuka tahansa? Entä voiko taloyhtiö joutua vastuuseen, jos dyykkari teloo itsensä lavalle kömpiessä tai saa kauniin nojatuolin mukana kutsumattomia vieraita? Lakimies Markus Talvio Jurinetistä tietää vastaukset.
202212_80495.jpg
Miksi viemäriin ei saa laittaa mitä vain?
Viemäriverkoston toimivuus on tärkeää jokaisen kodin asumismukavuuden kannalta. Viemäriin ei kuitenkaan saa laittaa mitä vaan, tai ongelmia voi ilmaantua. Esimerkiksi viemäriin laskettu kinkkurasva voi jähmettyessään viemärin seinämiin muodostaa putkitukoksen, joka pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vesivahingon.Jos viemäriin laittaa mitään sinne kuulumattomia aineita tai esineitä, voi se olla haitaksi sekä viemärille ja ympäristölle. Tässä artikkelissa käydään läpi mitä viemäriin voidaan laittaa ja miksi tiettyjä asioita, kuten kinkkurasvaa, ei voi ja kannata laittaa viemäriin.
20222_76838.jpg
Rakennustyömailta päätyy jätelavoille miljoonia euroja vuosittain
Jätelavoille kulkeutuu Suomessa vuosittain miljoonien eurojen arvosta täysin käyttämätöntä rakennustarviketta ja -materiaalia. Tavaran saaminen kiertoon säästää ympäristöä ja alentaa rakennuskustannuksia. Tähän on viimein herätty myös Suomessa.
20227_79033.jpg
Varo valvomattomia SER-talkookeräyksiä
Kuluttajan voi olla vaikea tunnistaa, toimiiko esimerkiksi taloyhtiössä yleistyneiden sähkö- ja elektroniikkalaitteiden avolavakeräysten järjestäjä laillisesti. Lähimmän virallisen, maksuttoman vastaanottopisteen voi etsiä verkkopalvelussa kierrätys.info.
20216_71356.jpg
Miten jätteiden litistäminen säästää taloyhtiölle selvää rahaa?
Taas ovat talon roska-astiat sekaisin! Miten ihmeessä naapuri ei taaskaan ole osannut pistää muoveja oikeaan astiaan! Pahvinkeräysastiakin pursuaa yli laitojen. Ei ihme, sehän on täynnä ilmaa.Ei ole yhdentekevää, miten taloyhtiön roskikset täytetään. Oikea jäte oikeassa roskiksessa ja esimerkiksi pahvien litistäminen niin, ettei astia pursua yli äyräiden, säästää rahaa taloyhtiöltä ja näkyy myös osakkaiden kukkarossa. Jäteyhtiöt nimittäin perivät lisämaksua, jos astiat pursuavat yli.
20208_66288.jpg
Rakennusmateriaali kiertoon: verkkokauppa rakennus- ja purkujätteelle
Digitaalista markkinapaikkaa suunnittelemaan ja toteuttamaan ryhtyy Metatavu Oy Mikkelin seudulla syntyvälle rakennus- ja purkujätteelle, sekä purettavista rakennuksista tarpeettomaksi jäävälle irtaimistolle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton