Metallin kierrätyksen voisi ajatella olevan hyvin suoraviivaista hommaa. Mutta kuten kaikessa kierrätyksessä, on metallissakin omat sudenkuoppansa ja niksinsä. Metallin kierrätykseen taloyhtiöissä vaikuttaa 1.7.2021 voimaan tullut jätelaki. Tähän mennessä alle 20 asunnon taloyhtiöissä, joista syntyi alle 50 kg metallijätettä viikossa, metallin kierrättäminen on ollut vapaaehtoista. Nyt pienmetallin keräysastiat tulevat myös jo viiden asunnon taloyhtiöihin.
Kotitaloudet, joilla ei ole omaa metallinkeräyspistettä voivat viedä omat metallijätteensä metallinkeräyspiteille, joita löytyy jokaisen kunnan alueelta. Kiinteiden keräyspaikkojen lisäksi metallia keräävät monilla paikkakunnilla kiertävät keräysautot.
Vapaa-ajan kiinteistöstä maksettavalla ekomaksulla asukkaat saavat viedä metallijätteet hyötyjätepisteille. Moni kunta tiedottaakin keväällä mökkiläisille jätehuollosta esimerkiksi kuntatiedotteella.
Tarkista lähin
kierrätyspisteesi
Kaikki metalli ei ota kiinni magneettiin, joten magneettisuus ei ole metallin tae. Kierrätettäviin metalleihin lasketaan alumiini, kupari, rauta, messinki ja ruostumaton teräs. Kierrätysastiaan ei pidä laittaa tinaa, joka kuuluu vaarallisten jätteiden kategoriaan.
Keräysmetalliromut voidaan luokitella syntytapansa perusteella ns. omaksi romuksi, tuotteen valmistusromuksi ja lopputuoteromuksi. Lopputuoteromu on näistä vaikein ryhmä kierrätyksen suhteen, koska se on sekakoosteinen. Tuoteromun talteen saanti vaihtelee suuresti - lähes nollasta 100 prosenttiin. Tämän ryhmän osalta talteenotossa on tehostamisen tarvetta.
Pienmetallin kierrätyspisteelle saa periaatteessa laitta sellaiset pakkaukset ja metalliesineet, jotka mahtuvat metallinkeräysastiaan. Säilyketölkit kannattaa huuhdella ja esimerkiksi metallituubeista irrotetaan muovikorkit. Metallinkierrätys kestää paremmin epäpuhtauksia kuin muut kierrätettävät, kuten kartonki. Pienmetallijätteeseen kuuluvat jopa kuivuneet maalipurkit. isoja yhdeksän litran maalipurkkeja ei kannata yrittää survoa pienmetallin kierrätysastiaan.
Suuremmat metalliromut ja määrät voi viedä miehitettyihin keräyspisteisiin, kuten kaatopaikoille. Niitä noudetaan myös pihoilta. Monet yritykset noutavat ilmaiseksi muun muassa:
Jotkut yksityiset metallinkierrätykset ottavat vastaan myös ammuksien ja patruunoiden hylsyt. Hylsyjä ei saa laittaa muun metalliromun sekaan, vaan ne on tuotava erillisessä astiassa. Hylsyjä tuotaessa on aina ilmoitettava keräyspisteelle asiasta. Käyttämättömät ammukset tulee viedä poliisin osoittamaan paikkaan.
Tee ympäristöteko ja kierrätä kaikki metalli!
Metallilla kauppaa käyvät yleensä yritykset keskenään. Metallin myymiseen sovelletaan verokäytännöissä käänteistä arvonlisäverotusta. Tämä tarkoittaa, että verovelvollinen metalliromun myynnistä on ostaja eikä myyjä. Myyntilasku ei sisällä arvonlisäveroa. Ostaja laskee ja maksaa arvonlisäveron. Verokanta on yleinen (24 %). Käännettyä arvonlisäverovelvollisuutta sovelletaan aina, kun AVL 8 d §:ssä tarkoitettua metalliromua tai -jätettä myydään sellaisten elinkeinonharjoittajien välillä, jotka ovat arvonlisäverovelvollisten rekisterissä Suomessa. Ostajan tai myyjän toimialalla ei ole merkitystä.
Käännettyä verovelvollisuutta ei sovelleta, jos myyjää ei ole merkitty arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Arvonlisäverotus ei tällaisessa tilanteessa muutu. Myyntilasku on veroton, eikä ostava yritys suorita ostosta veroa.
Lähteet: Vero.fi, L&T, kierrätys.info, Kiertokapula, HSY, Stena Recycling, Ympäristöosaava.