Näin toimivat helposti värilämpötilasäädettävät led-valaisimet

Värilämpötilasäädettävät, eli kelvin-säädettävät valaisimet ovat alkaneet yleistyä uusissa kodeissa ja kohteissa, joihin tehdään led-valaistusremontti. Esimerkiksi huonekasvit pitävät kylmän valkoisesta, kirkkaasta valosta, ja kylmän sävyinen valo piristää myös ihmisiä. Iltaisin rentoutumista voi edistää säätämällä sama valaisin lämpimän valkoiselle, ja himmentää sopivalle valotasolle.

floor line blogi kansi

Värilämpötilan vaihtamista ja valkoisen valon sävyn vaikutusta tilan ilmeeseen pääsee helposti kokeilemaan hankkimalla esimerkiksi LedStoren uutuus, Floor Line 1600 -jalkalamppu. Jos värilämpötilasäädettävistä ledeistä innostuu, niin saatavissa on kiinteäasenteisia uppospotteja ja paneelivalaisimia, sekä led-nauhoja. Tuotteissa on saatavissa tunnelman ja tarpeen mukaan säädettävä valkoisen valon värisävy eli värilämpötila sekä kirkkauden säätö.

Mitä tarkoittavat valon värilämpötilan vaihtaminen ja CCT-tuotteet?

Valon väri vaihtuu luonnossa vuorokauden aikojen mukaan auringonnousun ja -laskun lämpimän oranssista keskipäivän kirkkaaseen ja energisoivaan valoon. Kehittyvän led-tekniikan myötä myös valaistuksessa voi nykyään valita, minkä värisessä valkoisen valon sävyssä haluaa olla. 

Näissä CCT-säädettäviksi valaisimiksi kutsutuissa led-valoissa alle 3 000 kelvinin sävyssä korostuvat kellertävät valon sävyt ja yli 5 000 kelvinin valossa korostuvat valon sinertävät sävyt. Valon värilämpötilaa (eng. corrected color temperature) ja kirkkautta säädetään tyypillisesti langattomalla seinäpainikkeella ja/tai kaukosäätimellä.

Kuva 1. Värilämpötilan vaihtaminen vaikuttaa tilan tunnelmaan. Floor Line -jalkalampussa on portaaton värilämpötilan säätö ja korkea värintoistoindeksi, CRI. Mukana säädinpainike. Esimerkit kolmesta eri värilämpötilasta.Kuva 1. Värilämpötilan vaihtaminen vaikuttaa tilan tunnelmaan. Floor Line -jalkalampussa on portaaton värilämpötilan säätö ja korkea värintoistoindeksi, CRI. Mukana säädinpainike. Esimerkit kolmesta eri värilämpötilasta.

Kirkkaana talvipäivänä valon kelvinlukema on ulkona Suomessa noin 5 500 kelviniä. Kelvin-lukemaan vaikuttavat sekä vuodenaika, vuorokaudenaika, pilvisyys, että maantieteellinen sijainti. Valon määrä lukseissa on pilvisenäkin päivänä moninkertainen verrattuna valaisimiin, joten valaistuksella jäädään aina toiseksi ulkona liikkumiseen verrattuna. Luonnonvalon ominaisuuksia saadaan kuitenkin jäljiteltyä led-valoilla, ja monet pitävät tästä uudesta mahdollisuudesta.

floor line toinen kuva

Miten käytän ja säädän Floor Lineä?

Floor Line on värilämpötilasäädettävä ja himmennettävä lattiavalaisin sisätiloihin. Se on muotoilultaan erittäin pelkistetty ja tyylikäs. Se liitetään valaisimen verkkovirtapistokkeella pistorasiaan. Valaisimen voi helposti kääntää joko osoittamaan suoraan kohteeseen, tai antaa valon heijastua epäsuorasti seinän kautta. Floor Line soveltuu erityisen hyvin tunnelmaa kaipaaviin tiloihin, kuten makuuhuoneet ja olohuone.

Kuva 3. Floor Lineä ohjataan langattomalla Zigbee-säätimellä. Painikkeessa on kirkkauden ja värilämpötilan säätö. WW lämpimään ja CW kylmään valoon päin. Lisäksi kaksi tallennuspaikkaa mieluisille asetuksille.Kuva 3. Floor Lineä ohjataan langattomalla Zigbee-säätimellä. Painikkeessa on kirkkauden ja värilämpötilan säätö. WW lämpimään ja CW kylmään valoon päin. Lisäksi kaksi tallennuspaikkaa mieluisille asetuksille.

Valaisimessa on CCT-säätömahdollisuus, joten voit säätää sen portaattomasti 2700K (lämmin valkoinen) - 6500K (kylmä valkoinen) itsellesi sopivaan tunnelmaan ja valon kirkkauteen. Toimitus sisältää langattoman, värilämpötilasäädettäviä valaisimia varten tarkoitetun VaLO Zigbee langattoman ohjainpainikkeen. Painike toimii mukana tulevalla 3V nappiparistolla. Painike on helppokäyttöinen ja toimii luotettavasti useita vuosia. Sen voi sijoittaa haluttuun paikkaan, ja se kiinnitetään ruuvaamalla tai kehysteipillä.

Valaisimen johdossa on myös käynnistyskytkin, joten ilman ohjainta valoa voi käyttää päälle ja pois. Ilman värilämpötilan säätämistä, valaisin antaa 4500 Kelvinin neutraalia valoa, eikä sitä voi himmentää.

Valaisimen käyttäminen Zigbee-ohjaimella

Zigbee langattoman ohjauksen mahdollistava virtalähde on valaisimen jalassa, ja mukana tulee myös langaton ohjain. Paritamme painikkeen valmiiksi toimituksen yhteydessä, joten Floor Linen käyttö on helppoa alusta saakka.

Zigbee-ohjaus antaa myös mahdollisuuden liittää Floor Line osaksi muuta älykodin valaistusta, esimerkiksi jos sinulla on Philips Hue ohjain ja hubi, voit liittää valaisimen osaksi älyvalaistustasi. Floor Line toimii myös Ikea Trådfri järjestelmässä, Google Home laitteilla ja ohjelmilla sekä luonnollisesti millä tahansa muulla Zigbee-tuotteella.

Kuva 4. Zigbee-tuotteita. Ylhäällä vas. langattoman ohjauksen vastaanotin led-nauhan säätämiseen, oikealla Zigbee-virtalähde, jossa sisäänrakennettu vastaanotin langattomalle painikkeelle (alhaalla vas., tai kaukosäädinkäyttöön alhaalla oik).Kuva 4. Zigbee-tuotteita. Ylhäällä vas. langattoman ohjauksen vastaanotin led-nauhan säätämiseen, oikealla Zigbee-virtalähde, jossa sisäänrakennettu vastaanotin langattomalle painikkeelle (alhaalla vas., tai kaukosäädinkäyttöön alhaalla oik).

Tietoa Zigbee-järjestelmästä

LedStoren VaLO Zigbee – valaistuksen langattomalla ohjauksella voit ohjata valaistustasi seinälle kiinnitettävillä, langattomilla painikkeilla, kuten tällä Floor Linen mukana tulevalla ohjaimella, tai kauko-ohjaimella. Android/iOS laitteella, kuten tabletilla tai puhelimella ohjausta varten tarvitset lisäksi hubin. Jokaisella valmistajalla on oma hubinsa, myös LedStorella. Voit hoitaa koko kotisi valaistuksen ohjauksen halutessasi langattomasti, mutta myös yksittäisten valaisimien ohjaus onnistuu mainiosti.

Zigbee on standardisoitu järjestelmä, johon voit liittää minkä tahansa Zigbee-allianssiin kuuluvan laitteen ja sertifioitu tuote keskustelee saumattomasti muiden verkkoon kytkettyjen laitteiden kanssa. Allianssiin kuuluvat mm. Philips, Samsung, Google, Apple, IKEA, Amazon, Panasonic ja Somfy. Zigbee on ainoa täydellinen loT (Internet of Things) ratkaisu, joka sallii älylaitteiden keskustella keskenään. Laitteiden luoman oman mesh-verkon ansiosta viesti kulkee aina perille, sillä jokainen laite on vastaanotin ja lähetin. Zigbee-tuotteita on maailmalla jo miljoonissa kodeissa. LedStoren laitteet ovat uusinta Zigbee 3.0 standardia tukevia ja taaksepäin yhteensopivia.

Lamppukauppa Led Store on jo vuodesta 2010 suunnitellut, valmistuttanut ja maahantuonut oman tuotemerkin mallistoaan, ja palvelee sekä kuluttaja- että yritys- ja jälleenmyyjäasiakkaita kaikissa led-valaistukseen liittyvissä kysymyksissä ammattitaidolla. LedStoren oman malliston valaisimilla saadaan toteutettua valaistus monenlaisiin kohteisiin aina yksittäisistä huoneistoremonteista asunto-osakeyhtiöiden linjasaneerauksiin saakka.

LedStore on luotettava kumppani kaiken kokoisissa projekteissa. Tutustu lisää osoitteessa https://ledstore.fi ja https://ledstore.fi/blog/ammattilaisille/.

Myymälä palvelee Vantaan Koivuhaassa osoitteessa Mesikukantie 16, 01300 Vantaa ma, pe klo 8.30-15.30 ti-to klo 8.30-17.00 ja la klo 10-14. Sähköposti myynti@ledstore.fi, p. 045 251 4510.

TERVETULOA!


Kiinnostuitko? Jäikö jokin askarruttamaan?


 
Julkaistu
20.1.2021