Mitä hyvään rakentamiseen kuuluu?

Viimeisen vuosikymmenen aikana ilmastonmuutos on hiipinyt konkreettisemmaksi. Ekologinen ajattelu ja hiilijalanjäljen huomioiminen lähellä tuotettujen tuotteiden muodossa ovat konkreettisia asioita, joita otamme jo sujuvasti huomioon arjessa ostoksia tehdessämme. Myös tunnetuin ympäristömerkki, Joutsenmerkki, on kaikille varmasti tuttu. Mutta mietimmekö ekologisuutta ja kotimaisuutta silloinkin, kun olemme hankkimassa ostoksistamme suurinta – omaa uutta kotia?

16_9_home-2450449_1920

Kodin ekologisuuteen voi vaikuttaa!

Lähtökohtana kodin suunnittelulle voidaan pitää niitä seikkoja, joita sinä pidät tärkeänä. Panostatko materiaaliratkaisuihin alusta asti, vai haluatko siirtää rahavirtojen liikenteen kodin viimeistelyvaiheeseen? Kun asiaa tarkastellaan ekologisuuden ja ilmastomuutoksen näkökulmasta, rakennusten pitkä elinkaari ja rakennukseen käytettyjen materiaalien kierrätettävyys ovat suuria etuja. Eikä tietenkään sovi unohtaa rakennuksen energiatehokkuuden merkitystä.

Moni yksityiskohta täytyykin miettiä hyvin aikaisessa vaiheessa, jo ennen kuin tontilla on ensimmäistä kertaa isketty lapio maahan. Suunnitteluvaihe on tärkeä vaihe, jossa on mahdollista vaikuttaa tulevan kotinsa ekologisuuteen ja hiilijalanjälkeen, esimerkiksi valitsemalla kotimaisia ratkaisuja ja tuotteita. Uskalla siis talopaketin suunnitteluvaiheessa kyseenalaistaa ja haastaa ratkaisuja – esitä ideoita, kysy ja toivo! Saadakseni arvojasi vastaavan unelmiesi kodin, sinun ei tarvitse tyytyä keskinkertaiseen!

Vastaa kyselyyn, ja kerro mitä sinä pidät tärkeänä

Osallistu kyselyyn ja kerro meille mielipiteesi.
Halutessasi voit jättää kyselyn lopussa meille yhteystietosi ja osallistua näin lahjakorttien arvontaan.
Yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan 1 kpl 300 € K-lahjakortti sekä 2 kpl 100 € K-lahjakortteja.

Erityisen tärkeää on rakennuksen terveellisyys. Valituilla materiaaleilla ja rakenteilla on suuri vaikutus siihen, ettei esimerkiksi rakenteisiin pääse kertymään kosteutta tarpeettomasti, mikä saattaisi aiheuttaa ongelmia sisäilmaan. Testatut rakenneratkaisut ja laadukkaat rakennusmateriaalit tekevät rakennuksesta turvallisen ja tuovat asukkaalle mielenrauhaa. Myös asumismukavuus on tärkeä huomioonotettava seikka. Sitä antaa vedoton, jokaisena vuodenaikana tasalämpöinen koti. Kun lämpöenergia ei pääse lämmittämään harakoiden varpaita, lämmittää se sinun varpaitasi. Järkevästi valittu laadukas lämmöneriste toimii samalla myös äänieristeenä, joka estää askel- ja puheäänien kantautumisen häiritsevästi rakenteiden läpi.

Rakennuksilla ja eritoten omalla kodilla on suuri vaikutus ihmisen hyvinvointiin. Hyvä koti on viihtyisä, tilava, käytännöllinen sekä kaikin puolin hiljainen ja rauhallinen, huolimatta lasten tai lemmikkien välillä hurjiksikin äityvistä leikeistä. Pitkäikäisenä sitoumuksena kodin tarvitsee myös kestää elämää ja antaa asukkailleen mahdollisuus nauttia siitä. Tietynlainen asumisen huolettomuus syntyy esimerkiksi kolhuja kestävien pintamateriaalien valitsemisen myötä - ei siis enää seinälevystä läpimenneitä ovenkahvoja tai alas rojahtaneita tauluja. Vuosien varrella ja elämäntilanteiden vaihtuessa kodin muuntautumiskyky ja sisustuksellinen vapaus nousevat tärkeiksi asioiksi - onneksi niihinkin pystyy varautumaan jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa.

16_9_interior-4333680_1920

Ympäristöystävällinen koti?

Miltä tuntuisi ajatus kodista, joka on hyvä ratkaisu itselle ja ympäristölle myös pitkällä aikajaksolla tarkasteltuna? Ympäristöystävällisyys on tutumpi käsite kulutustuotteiden yhteydessä, mutta yhä kasvavassa määrin ympäristömerkkinä tunnettua Joutsenmerkkiä pidetään tärkeänä esimerkiksi asuntoa, päiväkotia tai koulua valittaessa. Suomessakin Joutsenmerkittyjä kohteita on tällä hetkellä valmiina yhdeksän ja valmisteilla suuri määrä.

Joutsenmerkin ajatus on varmistaa jo rakennusvaiheessa, että kyseinen rakennus on tuleville käyttäjilleen terveellinen, turvallinen ja ympäristövaikutuksiltaan pienempi ja merkin avulla tästä viestitään kuluttajille. Kriteerit merkin myöntämiselle ovat tiukat ja asettavat vaatimuksia mm. rakennuksen sisäilmalle, ilmanvaihdolle sekä valaistukselle.

Ekologisuus, turvallisuus ja asumismukavuus samassa paketissa?

Usein kuvitellaan, että tuotteen ekologisuus syö sen teknistä performanssia. Onneksi suomalaiset rakennusmateriaalivalmistajat ovat osoittaneet tämän luulon vääräksi. Pitkäjänteinen tuotekehitys ja edelläkävijyyttä osoittavat vastuulliset valinnat ovat aikaansaaneet sen, että huippuluokan tekniset ratkaisut voivat hyvinkin olla myös ekologisia. Tämä on tärkeää, sillä rakennusmateriaalien toiminnallisuuden lisäksi esimerkiksi hiilijalanjäljenlaskennan on tarkoitus tulla osaksi rakennusmääräyksiä viimeistään vuonna 2025. Tulevaisuuden koteja suunniteltaessa osaoptimointia ei siis tarvitse - eikä kannata - tehdä. Voittava resepti on sellainen, joka huomioi kestävyyden, hyvinvoinnin ja tilojen muunneltavuuden erilaisten käyttötarpeiden mukaan, sosiaalista kiinnostavuutta unohtamatta.

 
Päivitetty
2.2.2021