• Etusivu
  • Varusteet

Testi: vanha palovaroitin ei toimi luotettavasti – hanki uusi varoitin ajoissa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.12.2021
20211_68080.jpg

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvitti tiedotteen mukaan ikääntyneiden palovaroittimien äänenvoimakkuutta ja erityisesti optisten palovaroittimien savuherkkyyttä. Savuherkkyys ja äänenvoimakkuus voivat heiketä ajan myötä palovaroittimissa, jolloin luotettavuus kärsii. Tukesin mukaan palovaroittimen toimintakyky tulee testata säännöllisesti ja varoitin on hyvä vaihtaa uuteen 5-10 vuoden välein.

Äänenvoimakkuudella on suuri merkitys

Tukesin testissä oli 94 palovaroitinta, jotka olivat iältään 0–36 vuotta. Testi oli jatkoa aiemmin tehdylle vuosina 2017-2018 tehdyille testeillä, joiden perusteella havaittiin palovaroittimen toimintakyvyn heikkenemistä ajan myötä.

Tutkimusten mukaan aikuinen herää 75 dB(A) ääneen. Tukesin testissä oli tiedotteen mukaan äänenvoimakkuudet pääosin yli 85 d(B)A. Osa palovaroittimista ei antanut lainkaan äänihälytystä ja osassa oli heikentynyttä äänenvoimakkuutta havaittavissa jo korvakuulolla ilman mittauksia. 14% palovaroittimista oli edellä mainitusti heikentyneitä toimintakyvyltään.an mittauksia.

Tiedotteen mukaan Tukesin ylitarkastaja Karoliina Meurman toteaa: "Palovaroittimen alentuneen äänenvoimakkuuden tai toimimattomuuden voi havaita jo testinappia painamalla. Siksi palovaroittimen säännöllinen testaaminen on tärkeää."

Ionisoivat palovaroittimet varmempia

Savuherkkyystestien ja erityisesti polyuretaanipalon perusteella optisten palovaroittimien reagointiajoissa oli enemmän hajontaa kuin ionisoivilla palovaroittimilla.

Optisen palovaroittimen toiminta perustuu varoittimen sisällä olevan valonlähteen lähettämän valon mittaamiseen.

Ionisoiva palovaroitin mittaa palovaroittimen sisällä olevaa sähkönjohtavuutta. Tukesin tekemien kyselyjen mukaan yli 70 % Suomessa myydyistä palovaroittimista on optisia.

202112_73896.jpg
"Testitulosten perusteella Ionisoivaan tekniikkaan perustuvat palovaroittimet kestävät paremmin aikaa ja reagoivat savuun tasaisemmin kuin optiset palovaroittimet."
Karoliina Meurman, ylitarkastaja, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Pidä palovaroitin kunnossa ja hanki uusi varoitin ajoissa

Huoneiston haltijan, eli asukkaan, on pidettävä palovaroitin toimintakunnossa. Palovaroittimen pariston ja äänihälytyksen toiminta on hyvä tarkastaa kerran kuukaudessa testinapista painamalla.

Toimintavarmuuden takaamiseksi palovaroitin pitää uusia valmistajan ohjeiden mukaisesti yleensä 5–10 vuoden välein. Palovaroittimessa on oltava tieto valmistajan suosittelemasta uusimisajankohdasta. Tieto löytyy yleensä palovaroittimen pohjasta.

Lähde: Tukes

Varusteet
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200711_7564.jpg
Kuntien tonttitarjonta
Kuntien tonttitarjonta –palvelun kautta Rakentaja.fin käyttäjät voivat tutustua eri kuntien vapaana olevien tonttien tarjontaan. Palvelun kuntakohtaisista korteista on linkitys sekä kunnan Internet-sivulle että suoraan kunnan tonttitarjontasivulle. Myös kunnan ja sen tonttivastaavan yhteystiedot löytyvät kuntakortista kätevästi.Palvelu löytyy vasemman valikon kohdasta kiinteistö ja juridiikka.Tutustu kuntien tonttitarjontaan...
20197_58878.jpg
Helpotusta helteeseen - viilennystä ilmanvaihdolla
Kesähelle voi tuntua tukalalta, jos ilma sisätiloissa ei vaihdu riittävästi. Liikkuva raikas ilma tuo helpotusta ja esimerkiksi tuulettimen ilmavirta tuntuu miellyttävältä, vaikka se ei varsinaisesti viilennä lämpötilaa. Sen vaikutus perustuu ilman vaihtuvuuteen. Kun ihosta nouseva lämpö tarttuu liikkuvaan ilmaan, se saa olon tuntumaan viileämmältä. Ilmanvaihto ja ilmastointi ovat kuitenkin eri asioita. Kumpikin helpottaa oloa kesäkuumalla, mutta eri tavalla.
20228_79276.jpg
Mitä CLT-rakentaminen on? Kysymyksiä ja vastauksia yhä yleistyvään rakentamistapaan
Omakotitalojen, kerrostalojen, koulujen ja päiväkotien rakentaminen CLT:stä on yleistynyt jatkuvasti. Vihreät arvot, luonnonläheisyys ja laadukas sisäilma ovat nostaneet merkitystään ja arvoaan erityisesti rakennusten käyttäjien keskuudessa. Tehokas elementtirakentaminen, jolla haetaan kustannustehokkuutta rakentamiseen, on sekin myös yleistynyt rakennusteollisuudessa. Näihin haasteisiin, toiveisiin ja muutoksiin CLT eli ristiinlaminoitu massiivipuu vastaa mainiosti.Mutta mitä CLT on, mitä se maksaa ja mikä on CLT:n ja hirren ero?
20087_11833.jpg
4 Valokaari
Näytteilleasettaja: Kastelli-talot Oy Pihasuunnittelija: Seppo Koskinen Loma-asuntomessujen kohde 9Jo kauempaa mereltä päin näkee, että Valokaaressa on satsattu terasseihin. Terassit peittävät kohteen pihaa pinta-alaltaan n. 400 m²:n verran. Suuren rantaterassin eri puolille on saatu sijoitettua niin ruokailuryhmä kuin aurinkotuolitkin. Terassin jatkona on reilun kokoinen laituri, jonka kannella sopii myös viettää aikaa. Tilaa on isommillekin rantajuhlille. Saunarakennuksen korkeamman terassiosan alle on järjestetty säilytystilaa esimerkiksi puutarhakalusteille. Kokonaisuuden toteutuksessa on hyödynnetty myös vanhoja veneiden vesillelaskupaikan rakenteita. Terassin puupintojen lomaan on sovitettu istutusalueita. Kokonaisuus on erittäin vaivaton lomailijan kannalta.
20173_48545.jpg
Perinteinen materiaali uudella tyylillä
Pitkät ristinurkat, pyöröhirsi ja pienet ikkunat sekä huoneet. Vastasiko tämä kuvaus mahdollisesti ajatustasi hirsitaloista? Hirsitalojen historiassa tuo on joskus saattanutkin vastata todellisuutta.Tämän päivän hirrestä valmistetut kodit ovat kuitenkin jotain aivan muuta – jos niin haluat.
200911_19415.jpg
Varmalla parempaan pintaan
Maalaustyötä suunniteltaessa huomio kiinnittyy usein vain pintamaalin valintaan. Onnistunut lopputulos edellyttää kuitenkin myös hyviä pohjatöitä. Tikkurilan akrylaattiperheen uusin jäsen, Varma-pohjamaali, parantaa lopputulosta pohjasta pintaan.Varma on pitävä pohjamaali uudis- ja huoltomaalaukseen. Se sopii erityisesti Tikkurilan akrylaattimaalien kuten Harmonyn, Jokerin, Remontti-Ässän ja Lumi-sisustusmaalin pohjaksi rappaus-, betoni-, tasoite-, kipsi-, lastulevy- ja puukuitulevypintojen pohjamaalaukseen. Hyvän pitokykynsä ansiosta Varma toimii myös tapettien alla. Se ei pehmene veden vaikutuksesta, joten tapetti pysyy siinä hyvin kiinni.Varma tarttuu tiukasti alustaansa tasaten huokoistenkin pintojen imevyyttä, jolloin myös pintamaali tarttuu paremmin. Hyvän tartuntakykynsä ansiosta Varmaa voidaan käyttää sisätiloissa myös sinkityillä pinnoilla. Varma pidentää pintamaalin aukioloaikaa, jolloin pintamaalilla maalaaminen on helpompaa. Pitkä aukioloaika varmistaa, että lopputuloksesta tulee tasainen ja siisti. Varmalla onnistut varmemmin!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton