• Etusivu
  • LVI

Toimivaa ilmanvaihtoa talvellakin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Swegon ILTO Oy
Päivitetty 12.12.2023
20211_68066.jpg

Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.

Lämmintä ilmaa ei kannata puhaltaa harakoille. Siksi nykyaikaiset asunnot on varustettu lämmöntalteenottavalla ilmanvaihdolla. Ilmanvaihtokone kerää lämmön talteen ulosvirtaavasta ilmasta ja lämmittää sisään tulevan ilman sen avulla. Näin sisään ei virtaa kylmää pakkasilmaa, vaan ilmanvaihtolaitteen lämmittämää raikasta ilmaa.

20211_68064.jpg

Vinkkejä talvikauden ilmanvaihtoon

Talvella on siis erityisen tärkeää, että ilmanvaihtokone toimii kuten pitääkin: asunnossa on riittävästi raikasta hengitysilmaa, lämmöntalteenotto säästä energiaa ja ylimääräinen kosteus poistuu asunnosta.

Jos ilmanvaihto on asetettu pois päältä, sitä ei ole huollettu säännöllisesti tai se on väärin säädetty, voi siitä seurata ikäviä ongelmia. Muista seuraavat vinkit talvikauden ilmanvaihtoon:

Info

Info

  • Älä sammuta tai pienennä ilmanvaihtoa pakkasjaksojen ajaksi
  • Jos laitteessa on manuaalinen talvi/kesäohitus varmista, että se on oikeassa asennossa
  • Tarkasta että lämmitysvastukset ovat säädetty oikealle tasolle (tuloilman lämpötila-asetus)
  • Vaihda uudet suodattimet lämmityskauden alussa
  • Suodatinvaihdon yhteydessä puhdista laite sisältä ja poista mahdolliset roskat/hyönteiset

Kovimmat pakkaskelit voivat olla haaste ilmanvaihtokoneen toiminnalle. Vanhojen ilmanvaihtokoneiden pysähtyminen tai "pätkiminen" ovat liiankin tuttuja ilmiöitä talven paukkupakkasilla. Takan sytyttäminen saattaa vaikeutua tai sisällä tuntuu hyytävä veto. Mutta mikä aiheuttaa nämä talviset ongelmat?

Poistoilma kerätään usein asunnon kosteista tiloista kuten kylpyhuoneesta, wc-tiloista ja kodinhoitohuoneesta. Ruuanlaitto, pyykinpesu ja peseytyminen lisäävät kosteutta. Erityisen suuren kosteuskuorman aiheuttaa saunominen. Heittämällä kiulullisen vettä kiukaalle keskivertosaunoja tulee höyrystäneeksi 5-7 litraa vettä, joka kulkeutuu suoraan ilmanvaihtokoneeseen ja kohtaa jääkylmän pakkasilman. Kun kylmä ja kostea kohtaavat tuloksena on jäätä. Tässä vaiheessa perinteiset ilmanvaihtokoneet joko lopettavat lämmöntalteenoton tai pienentävät ilmavirtoja jäätymisen estämiseksi.

Tuloilman pienentäminen on vanhemmissa ilmanvaihtolaitteissä käytetty toiminto, joka ei ole suositeltavaa. Kun sisälle ei virtaa tarpeeksi ilmaa syntyy nimittäin alipainetta, jolloin korvausilma saattaa imeytyä talon rakenteiden läpi tuoden mukanaan epäpuhtauksia hengitysilmaan.

Lämmöntalteenoton ohitus on varma tapa estää huurtuminen, mutta ohituksen aikana ilmanvaihtolaite ei ota lämpöä talteen vaan lämmittää tuloilman kokonaan energiaa kuluttavalla sähkövastuksella. Kylmimmillä keleillä vastuksen teho ei välttämättä riitä, jolloin sisälle saattaa syntyä vedon tuntua.

swegon

Älykäs huurteenesto varmistaa jatkuvan ilmanvaihdon kylmissäkin olosuhteissa

Älykäs huurteenesto ei pienennä ilmavirtoja eikä ohita lämmöntalteenottoa. Esilämmityksen avulla se varmistaa jatkuvan ilmanvaihdon myös kylmissä olosuhteissa. Siksi lämmöntalteenottoa voidaan hyödyntää jatkuvasti ja valtaosa sisään tulevasta lämmöstä on aina peräisin poistoilmasta. Näin lämpötila pysyy tasaisena eikä asuntoon synny haitallista alipainetta. Älykäs ohjausjärjestelmä tietää tarkalleen milloin huurtuminen alkaa suhteessa sen hetkiseen lämpötilaan, ilmavirtaan ja ilmankosteuteen. Siksi huurtumisenestoa käytetään vain tarvittaessa ja äärimmäisen taloudellisesti.

Tutustu älykkäisiin Swegon CASA -ilmanvaihtokoneisiin

Valtuutettu Ilmateknikko auttaa

Mikäli epäilet ongelmia ilmanvaihtosi toiminnassa tai olet kiinnostunut uudesta älykkäästä ilmanvaihtojärjestelmästä ota yhteyttä valtuutettuun Swegon Ilmateknikkoon.

Swegonin kouluttama ja valtuuttama Swegon Ilmateknikko kartoittaa kanssasi sinulle sopivan ilmanvaihtoratkaisun. Vai oletko kenties epävarma siitä, mitkä tuotteet ja ratkaisut täyttävät parhaiten tarpeesi? Keskustele asiasta kokeneen valtuutetun asentajan kanssa.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Swegon ILTO Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
202111_73758.jpg
20 vuotta vanhan ilmanvaihtokoneen uusiminen - miksi ja miten se tehtiin?
Nykyisin lähes kaikki asuinrakennukset varustetaan lämmöntalteenottavalla koneellisella tulo- ja poistoilmanvaihdolla. Tämä rakennustapa alkoi yleistyä 1990-luvulla, kunnes 2000-luvun alussa siitä tuli käytännössä pakollinen uudisrakentamisessa. Lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihtokone on edelleenkin paras tapa varmistaa terveellinen, toimiva ja energiaa säästävä ilmanvaihto. Mutta miksi moniin asuntoihin sitten vaihdetaan uusia ilmanvaihtokoneita vanhojen tilalle?
201812_55748.jpg
Swegon CASA ilmanvaihto - raikasta sisäilmaa ja energiatehokkuutta
Ilmanvaihto pitää asunnon sisäilman raikkaana ja samalla poistaa haitalliset käryt ja hajut sisätiloista. Ilmanvaihdon kautta asunnon sisään tuleva ilma on aina suodattua ja hengittäminen sisätiloissa on mukavaa ja terveellistä.
202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
20194_57649.jpg
Ilmanvaihdon vastuut ja työnjako
Taloyhtiöissä pähkäillään usein, miten vastuut ilmanvaihdon kunnossapidon suhteen jakautuvat osakkaiden ja yhtiön välillä. Asunto-osakeyhtiölain (1599/2009) mukaan yhtiö vastaa rakenteista, eristeistä sekä ns. perusjärjestelmistä eli esimerkiksi lämmitys-, sähkö-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmistä, jotka yhtiö on toteuttanut. Osakkaan vastuulle taas kuuluvat huoneiston sisäosat lukuun ottamatta edellä mainittuja perusjärjestelmiä.
20211_68265.jpg
Hyvä ilmanvaihto pitää kodin raikkaana
Ilmanvaihtokanaviston ja -koneen suunnittelulla ja valinnalla on tärkeä rooli talon rakennusprojektissa. Ilmanvaihdolla vaikutetaan sekä asumismukavuuteen että talon rakenteiden kunnossa pysymiseen. Sopivan ilmanvaihtokoneen valinnassa kannattaa panostaa energiatehokkuuteen ja valita kone, jossa on itselle sopiva ohjaustapa. Kanavistoksi kannattaa valita sellainen, joka on helppo rakentaa ja huoltaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton