Miten ilma-vesilämpöpumppu kannattaa sijoittaa?

Ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö tarvitsee avointa tilaa toimiakseen kunnolla. Mahdollisimman tehokkaan lämmön talteenoton aikaansaamiseksi sisä- ja ulkoyksiköt kannattaa sijoittaa lähelle toisiaan.

NIBEn sisäyksikön ympärille on jätettävä tilaa vähintään 5 cm sivuille, 2,5 cm taakse ja 80 cm eteen.NIBEn sisäyksikön ympärille on jätettävä tilaa vähintään 5 cm sivuille, 2,5 cm taakse ja 80 cm eteen.

Ilma-vesilämpöpumpun hiljaisen sisäyksikön luontevin paikka on useimmiten talon teknisessä tilassa tai kodinhoitohuoneessa, jossa lämmitysjärjestelmän toimintaa on helppo ohjata ja valvoa. Mikäli talon öljylämmitys vaihdetaan ilma-vesilämmitykseen, entinen pannuhuone on yleensä sopiva paikka.

Sisäyksikön tulee sijaita tukevalla alustalla lämpimässä tilassa, jossa on lattiakaivo, koska varoventtiilistä tulee ajoittain vettä käyttöveden lämmityksen seurauksena. Sisäyksikön ympärille pitää jättää tilaa putkia ja laitteen huoltoa varten.

Mahdollisimman tehokkaan lämmön talteenoton aikaansaamiseksi sisä- ja ulkoyksiköt tulisi sijoittaa lähekkäin toisiaan. Tarvittaessa putkia voidaan kuitenkin vetää esimerkiksi välikatossa jonkun huoneen yli.

Ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö sijoitetaan tukevalle alustalle avoimeen tilaan maksimitehon saavuttamiseksi. Talon etelänpuoleista seinustaa ei suositella sijoituspaikaksi, ja hyvin tuulinen paikka heikentää laitteen toimintaa.Ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö sijoitetaan tukevalle alustalle avoimeen tilaan maksimitehon saavuttamiseksi. Talon etelänpuoleista seinustaa ei suositella sijoituspaikaksi, ja hyvin tuulinen paikka heikentää laitteen toimintaa.

Ilma-vesilämpöpumppu hyödyntää ulkoilman lämpöenergiaa, minkä vuoksi ilman on päästävä kiertämään ulkoyksikön ympärillä vapaasti. Vaikka ulkoyksikön haluaisi sulautuvan huomaamattomaksi osaksi talon julkisivua, esteettistä ratkaisua ei pidä toteuttaa niin, että laitteen tehokkuus kärsii.
 

Ilman on päästävä kiertämään ulkoyksikön ympärillä vapaasti.

Älä siis asenna ulkoyksikön ympärille liian umpinaista kehikkoa. Ennen nikkarointia tai valmiin suojakehikon ostamista asiasta kannattaa keskustella lämpöpumppuihin erikoistuneen ammattilaisen kanssa.

Lämmitysjärjestelmän optimaalisen toiminnan ja suorituskyvyn kannalta varmin ratkaisu on, että ulkoyksikön ympärille ei rakenneta tiivistä näkösuojaa. Jos laite halutaan ehdottomasti katseilta piiloon, usein järkevintä on sijoittaa se esimerkiksi takapihan puolelle rauhalliseen paikkaan, mikäli muut seikat tämän mahdollistavat.

Tiivis suojakehikko voi huonontaa lämpöpumpun hyötysuhdetta merkittävästi, jos ilma ei pääse kiertämään ulkoyksikön ympärillä kunnolla.

Tiivis suojakehikko voi huonontaa lämpöpumpun hyötysuhdetta merkittävästi, jos ilma ei pääse kiertämään ulkoyksikön ympärillä kunnolla.

Eri mallien äänitasoissa voi olla todella isoja eroja, mikä kannattaa huomioida lämpöpumppua hankittaessa. Esimerkiksi NIBE F2120:n äänitaso pysyy matalana täydelläkin teholla, mutta hiljaisinkaan laite ei ole äänetön. Ulkoyksikön sijoittamista makuuhuoneen ikkunan läheisyyteen kannattaa välttää, jotta laitteen ääni ei häiritse nukkumista.

Suojaa ulkoyksikkö lumelta ja talo kosteudelta

Ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikön on oltava kiinteällä ja tasaisella alustalla ja riittävän korkealla maanpinnasta, jotta se ei jää lumen alle. Jos on olemassa riski katolta putoavalle lumelle, ulkoyksikön sekä sen putkien ja kaapelien yläpuolelle on asennettava suojaava katos. Päälle asennettava katos ei saa olla metriä lähempänä lämpöpumppua.

Tärkeää on myös, että ulkoyksikön kondenssivesi johdetaan huleveden sekaan ja kondenssivesiputken purkautumistie on sijoitettu niin, ettei taloon aiheudu kosteusvaurioita. Sulanapitokaapelilla varustettu kondenssivesiputki varmistaa toimivuuden kovillakin pakkasilla.

NIBEn ammattitaitoiset jälleenmyyjät varmistavat, että kodin uusi lämmitysjärjestelmä asennetaan oikein ja sijoitetaan optimaaliseen paikkaan. Voit jättää NIBElle yhteydenottopyynnön alla olevalla lomakkeella.

Haluatko lisätietoa? Jätä NIBElle yhteydenottopyyntö

 
Päivitetty
20.8.2021