Miten työvaatteet pärjäävät mereltä puhaltavan tuulen ja pakkasen kanssa?

Työvaatetesti / Testaaja 3 / Jaakko Örn / raportti 2

Työvaatetesti suoritettiin omakotitalon laajennustyömaalla Pohjois-Pohjanmaalla. Sää vaatteiden testaushetkellä oli poutainen ja nollasta miinus kymmeneen pakkasastetta. Töihin testauksen aikana kuului rintamamiestalon katon, rungon ja ulkovuoren purkua sekä maassa kasattavan mansardikaton rakentamista.

Kirvesmies vaaka

Raportissa arvostelen tuotteet omasta näkökulmastani ja niiden vaatimusten pohjalta, mitä itse kirvesmiehenä talvivaatetukselta vaadin. Testi on jaettu kahteen viikon mittaiseen jaksoon. Ensimmäisen viikon osassa on ensituntuma ja tässä toisessa osassa lopullinen arvostelu työvaatteista.

Lue lisää työvaatteista ja ensimmäisen testiviikon kokemuksista

Raportti 1

Testissä olevat vaatteet

Patron Adamiitti -talvityötakki
Takiksi minulle valikoitui huomiovärinen keltamusta malli kokoa L. Takin materiaali on 100 % polyesteria ja tuote lupaa veden sekä tuulenpitävyyden.

Testissä oleva talvityötakki >>
 

Patron Ametisti -talvityöhousut

Housut noudattavat takin kanssa samaa linjaa L-koon, materiaalien, kuin taskujenkin koon osalta. Housujen sama sileä pinta antaa ymmärtää, etteivät ne kastu ainakaan kovin helposti.

Testissä olevat talvityöhousut >>


Sievi Viper -turvajalkineet

Kengistä löytyy varvassuojan lisäksi naulaanastumissuoja, öljynkestävyys, antistaattisuus ja vettähylkivä pinta. Kenkien nauhat ovat myös tarpeettomat uuden Boa-kiristysmekanismin ansiosta ja niiden pukeminen onkin varsin vaivatonta.

Testissä olevat työkengät >

Havaintoja testiviikolta 2

Toisella testiviikolla ilma on jo hieman kylmennyt, välillä on pakkasta ollut -15 astetta ja mereltä on puhaltanut kylmä tuuli. Vaatteet ovat olleet lämpimät ja tuulenpitävät. Parina päivänä sää kävi plussan puolella ja satoi räntää. Vaatteet piti kuivana lähes koko työpäivän.

Lumen linkousta pikkupakkasessa.

Lumen linkousta pikkupakkasessa.

Käytössä olen kuitenkin huomannut, että vaatteiden malli on minun työtehtäviini liian löysä, vaikka koko on oikea. Tykkään itse enemmän hieman tiukemmin istuvasta mallista, jotta mahtuisin paremmin ahtaisiin sopukoihin työmaalla. Vaatteet tekevät oloni hieman ”pulleaksi” ja se saa tuntemaan itseni kömpelöksi.

Takin helma on liian pitkä, jotta voisin käyttää timpurinvyötä. Vyö pitää asentaa takin päälle, mikä kiristää takkia ja hankaloittaa liikkeitä. Timpurinliivi voisi olla ratkaisu tähän pulmaan, mutta se ei kaikille sovi, jos on esimerkiksi niska- ja hartiavaivoja. Joustamattomien saumojen vuoksi löysätkin vaatteet tuntuvat kireiltä.

Kengistä ei koko testijakson aikana löytynyt moitittavaa. Kengät ovat ehdottomasti parhaat työkengät, mitkä olen jalkaani laittanut. Jalat pysyivät kuivana märissäkin olosuhteissa eikä pakkanenkaan kylmettänyt jalkoja.

Kengät tukevat hyvin jalkoja ja erityisesti nilkkoja. Epätasaisilla alustoilla työskennellessä pystyin luottamaan kenkien jämäkkyyteen. Kengät eivat ole aiheuttanut hiertymiä tai hankaumia.

Askelmääriä työpäivän aikana saattaa kertyä jopa yli 30 000, joten kengät ovat erittäin tärkeässä roolissa työssäni.

Kuvassa urheilukellon ilmoittama aktiivisuus
työpäivästä.
Kuvassa urheilukellon ilmoittama aktiivisuus työpäivästä.

Kenelle työvarusteet sopisivat parhaiten?

Näkisin vaatteiden sopivan parhaiten raskaankaluston ammattilaisille, kuten esimerkiksi kaivinkoneen kuljettajille, lumenauraajille tai rekkamiehille. Myös maatilan työntekijät ja metsäkoneiden kanssa työskentelevät voisivat pitää näistä työvarusteista, koska heillä ei ole yleensä valjaita, varustevyötä tai liivejä puettavaksi takin päälle.

Suosittelen näitä talvityövarusteita kaikille, jotka työskentelevät kylmissä olosuhteissa ja tarvitsevat lämpimät ja väljät työvaatteet. Kenkiä voin suositella ihan kaikille, jotka turvakenkiä tarvitsevat.


 
Julkaistu
12.1.2021