Työvaatteet pääsivät kunnon testiin haastavissa sääoloissa

Työvaatetesti / Testaaja 1 / Petra Vesterinen / raportti 2

Sääolosuhteet ovat olleet haastavat. Vuorotellen lunta, räntää, vettä ja lämpötilat vaihdelleet lämpimästä pakkasille. Nopeasti vaihtuvat säätilat aiheuttavat haasteita työvaatteille. Odotuksena on, että näillä vaatteilla ja kengillä pitäisi pystyä työskentelemään mukavasti työvuoron lävitse.

Vaatteet ja lumimaisema
Tätä toista raporttia varten kiinnitin erityisesti odotuksia ja huomiota mm. seuraaviin asioihin:
  • Veden-, tuulen ja kylmänkestävyys
  • Suojaavuus ranteet, alaselkä, kaula ja pää, jalat
  • Näkyvyys
  • Jalkojen kuivana ja lämpiminä pysyminen sekä kenkien pohjan pitävyys
Lue tästä ensivaikutelmia työvaatteista ja turvajalkineista

Raportti 1

Talvitakki Patron Adamiitti

Kertaakaan ei ole tullut tilannetta, että takin materiaali olisi läpäissyt veden tai tuulen. Pakkasten kiristyessä on takin alle riittänyt tekninen aluspaita ja tämä yhdistelmä on hengittänyt loistavasti.

Kaulus on tarpeeksi korkea ja pehmeän sisämateriaalin ansiosta ei hankaa kaulaa tai leukaa, vaikka vetoketjun vetää ylös asti kiinni. Hupun kokoa ja mallia saa säädeltyä itselleen sopivaksi kiristysnyörien avulla, huppu suojaa ja lämmittää hyvin. Heijastimet ovat hyvät ja ovat kestäneet hyvin hankausta ja pesua.

Hihat saa kiristettyä tarralla napakasti kiinni. Joustoresori hihoissa tekisi mielestäni hihasta vieläkin toimivamman. Mietin, kuinka toimisi, jos resoriin lisäisi mittaa ja peukalolle reiän.

Takin istuvuus ja muotoilu on edelleen osoittautunut toimivaksi. Takin pidennetty helma on suojannut hyvin alaselkää kylmältä, tuulelta ja pakkaselta.

Testissä oleva talvityötakki >>

Talvihousut Patron Ametisti

Housujen materiaali on ollut erittäin toimiva vaihtelevissa työolosuhteissa. Materiaali ei ole päästänyt kylmyyttä ja märkää läpi. Alaselästä nilkkoihin asti pysyy varmasti lämpimänä. Alla olen pitänyt teknisiä pitkiksiä ja toimivat yhdessä hyvin.

Housujen korkea selkäosa suojaa alaselkää vedeltä ja kylmältä loistavasti. Housut pysyvät olkaimien kanssa hyvin päällä ja ovat miellyttävät hankalissakin työasennoissa.

Polvisuojille tarkoitetut taskut ovat erittäin hyvät. Heijastimet ovat kestäneet hyvin hankausta ja pesua. Lahkeensuut eivät ole kovasta käytöstä huolimatta rispaantuneet. Vetoketjut ja nepparit ovat toimineet hyvin pakkasillakin.

Testissä olevat talvityöhousut >>

Sievi Viper -turvakengät

Kengät ovat pysyneet kuivina, vaikka olen lotrannut todella märissä paikoissa. Olen testannut sukkana teknisiä urheilusukkia, villasukkia ja vaellussukkia. Kaikki materiaalit ovat toimineet hyvin. Jalat pysyvät lämpiminä eikä kosteutta kerry kenkien sisälle.

Kenkien kiristysmekanismi on toiminut moitteettomasti pakkasilla, märkinä ja todella mutaisina. Ehdottoman tärkeää on, että talvella kenkien pohja ei kovetu. Näissä on pohja pysynyt mukavan taipuisana ja erittäin pitävänä.
Kenkien puhdistaminen on ollut helppoa, pyyhkiminen tai harjaus on riittänyt.

Testissä olevat työkengät >>

IMG-20210107-WA0012__02
Testissä on ollut myös Patron Titania -pipo

Olen erilaisten päähineiden suurkuluttajana niin kesällä kuin talvella ja tämä pipo on kyllä suosikki!
Hieman pidempi malli on hengittävä ja nätin mallinen. Tuplaneulos korvien kohdalla on aivan mahtavan lämmin. Pipo pysyy hyvin päässä ja kestää hienosti 40 asteen pesua.

Testissä oleva pipo >>

Miten vaatteet pärjäsivät kokonaisuutena?

Olen tarkka työvaatteiden toimivuudesta. Niiden täytyy istua hyvin myös hankalissa työasennoissa ja olosuhteissa. Kestävyys, helppokäyttöisyys, turvallisuus, ulkonäkö, helppohoitoisuus ja hinta- ja laatusuhde ovat myös erittäin tärkeitä asioita työvaatteen valinnassa.

Nämä tuotteet ovat vastanneet täysin odotuksiani. Vaatteiden materiaalit ovat erittäin kestäviä ja helppohoitoisia. Materiaalit hylkivät hyvin likaa ja vettä. Työpäivän aikana saa tarvittaessa helposti pyyhkäistyä tai ravisteltua enimmät ravat pois. Vaatteet myös kuivuvat nopeasti. Palella ei ole tarvinnut ja tuntuvat hengittävänkin tarpeeksi hyvin. Heijastimia on riittävästi. Hihojen- ja lahkeidensuut ovat kestäneet kovaa kulutusta eikä materiaali ole herkkä repeämään. Vetoketjut ovat laadukkaat ja toimivat pakkasellakin.

Liikkuva kuva

Esimerkiksi öljytahroille olen käyttänyt tahranpoistoainetta ennen koneellista pesua ja materiaali on kestänyt hyvin. Olen pessyt vaatteita 40 ja 60 asteen lämpötiloissa ja loistavasti ovat kestäneet. Heijastimet kestävät myös kulutusta ja pesua.

Talvityöhousut
Henkselihousut ovat olleet erityisen kovalla pidolla, koska ovat äärettömän mukavat jalassa. Henkselit ovat miellyttävät, helposti säädettävät kestävän tarrapinnan ansiosta ja tarpeeksi leveät. Vyönlenkit ovat tarpeeksi tilavat leveälle vyölle, itselläni tosin ei ole ollut tarvetta käyttää vyötä.

Korkean selkäosan ansiosta housujen käyttö on mukavaa ilman takkiakin, ei pääse viima puhaltamaan alaselkään. Housut on helppo pukea päälle ja lahkeiden vetoketjut aukeavat ylös asti! Näillä on mukava myös istua, eivätkä ne luisu peffan alle. Housuja tulee käytettyä päivittäin vapaa-ajankin hommissa.


Talvityötakki
Takin pidemmän mallinen takahelma on todella hyvä, suojaa alaselkää. Huppu antaa suojan myös sivulta päin puhaltavalta tuulelta ja hupun säätöominaisuuksien ansiosta vesisateella vesi ei tipu kasvoille, kun jotakin touhuaa.

Monesti puukentällä tuulee kylmästi, niin on mahtavaa, kun hupun saa kiskaistua kypäränkin päälle.
Huppu ja pipo

Takki ja housut on lyömätön parivaljakko, mutta toimivat myös erikseen hienosti.

Turvajalkineet
Minulla on ollut aina käytössä Sievin turvakengät ja ainoa ongelma on, että niihin ehtii vähän kyllästyä, kun eivät meinaa millään kulua loppuun.

Näissä testissä olevissa kengissä jalat voivat hyvin koko pitkän ja vaihtelevan työvuoron. Pohja on pitävä ja kengät ovat tarpeeksi sirot ja pehmeät, että niillä on helppo käyttää myös polkimia. Lesti ei ole liian kapea. Nilkan tuki on jämäkkä, varsi ei hankaa ja materiaali on hengittävä. Vedensietokyky on uskomattoman hyvä ja materiaali kuivuu nopeasti. Kengät on helppo riisua ja pukea.
 

Kaikkia näitä testaamiani tuotteita voi suositella muillekin käyttöön, hinta-laatusuhde on täysin kohdallaan.
 
Julkaistu
12.1.2021