Kolme tapaa säästää rahaa ja lisätä asumismukavuutta lattialämmitetyissä kodeissa

Lämmityksen ajastamisella voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä kotitalouksien sähkölaskuihin. Etenkin lattialämmityksen osalta koneälyyn perustuvat ratkaisut voivat olla yksinkertainen keino asettaa huoneiden lämpötilat halutulle tasoille eri vuorokauden aikoina. Koneälyn avulla lattian varaavuus ja ulkolämpötilatekijät on mahdollista ottaa tarkasti huomioon, jotta lämmittämisen ajoitus osuu tarkasti kohdilleen.

1920SE1_3119

Voit leikata helposti jopa puolet kosteiden tilojen lattialämmityksen kustannuksista

Pääsääntöisesti käyttötilat voidaan jakaa karkeasti märkätiloihin ja oleskelutiloihin. Märkätiloissa lattialämmitys on tavallisesti asuintiloja lämpimämmällä kahdesta syystä: kastunut lattia tulee kuivata suihkun jälkeen kosteusongelmien ehkäisemiseksi ja toisaalta suihkuttelijat yleensä tahtovat nauttia mukavan lämpimästä lattiasta suihkuttelun aikana. Suihkuhetket ajoittuvat yleensä aamuille ja illoille, joten lattiaa ei lähtökohtaisesti tarvitse lämmittää koko päivän ajan. Näin ollen lattialämmitys kannattaa ajastaa siten, että haluttu lämpötila saavutetaan oletetuille käyttötunneille. Tällä tavoin on mahdollista säästää jopa puolet lattialämmityksen kustannuksista. Lue Themon verkkosivuilta, kuinka Kuopion opiskelija-asunnot Oy onnistui säästämään kylpyhuoneiden lattialämmityksen optimoinnilla.

Kokonaan sähkölämmitettyjen talojen asukkaille tuntuvat säästöt ja lisää asumismukavuutta

Talojen oleskelutiloissa vietetään normaalisti enemmän aikaa kuin märkätiloissa. Siitä huolimatta niissäkään ei normaalisti oleskella jatkuvasti ympäri vuorokauden. Lattialämmityksen ajastaminen käyttötarpeiden mukaisesti on siis järkevää myös näiden huoneiden osalta. Pörssisähköllä lämmittäjät voivat myös hyödyntää lattian varaavuutta poimimalla edullisimmat lämmitysajankohdat samalla kun koneäly huolehtii, että asumismukavuus ei kärsi. Hintaoptimointia tehdessään Themo pitää huolen, että säädetty minimiarvo ei alitu valittuna ajankohtana ja lämmitys säilyy muutaman asteen lämpöpuskurin sisällä. 

Usein sähkölämmittäjät tekevät jatkuvasti säätöjä termostaatteihinsa ulkolämpötilojen vaihdellessa. Sopivan lämmitysohjelman löydyttyä, Themo-käyttäjän ei tarvitse tehdä jatkuvia säätöjä, ja automaatio huolehtii haluttujen lattialämpötilojen toteutumisen kylmistä talvipäivistä huolimatta. Haluttu lämpötila on säädettävissä asteen ja tunnin tarkkuudella, joka voi olla haastavaa perinteisellä termostaatilla. Matkoilta palatessa älytermostaatti mahdollistaa myös lämmityksen kytkennän päälle etänä, jotta ei tarvitse palata kylmään taloon. Katso, kuinka omakotitaloasuja Vantaalta pienensi sähkölämmitteisen talon energiankulutusta lähes 30 %.

Ekologinen hintaoptimointi tuo sähkölämmittäjälle mukavan lisäsäästön

Hintaoptimoinnilla tarkoitetaan lämmityksen ohjausta sähkön hinnan mukaisesti. Pörssisähkön ollessa kallista, sähköverkon kysyntää joudutaan tyydyttämään epäekologisten energiantuotannon keinoin kuten mm. hiilivoiman avulla. Vastaavasti sähkön hinnan ollessa edullista, verkossa on tarjolla suhteessa enemmän vähäpäästöistä energiaa. Themon algoritmi hakee Nordpoolin palvelimelta pörssisähkön tuntikohtaiset hinnat ja laskee edullisimman keinon saavuttaa lämpötilaohjelman mukainen lämpötila. Hintaoptimointi on siis aina myös lämmityksen optimointia mahdollisimman ekologisille käyttötunneille. Lattian varaavuuden ansiosta edullista energiaa on mahdollista puskuroida lattiaan, jolloin kalliiden tuntien yli voidaan mennä pienemmällä energiankäytöllä. Lattia toimii täten samalla myös kodin energiavarastona. Normaalisti hintaoptimointi tuo kuluttajalle noin 10 % lisäsäästön.

Hintaoptimointi
750x422x67044.pagespeed.ic.opQ-Aif9uF

Jäikö jokin askarruttamaan?


 
Päivitetty
23.9.2021