Maaseutuyrittäjällä työvaatteiden pitää olla hengittävät, mutta vedenpitävät

Työvaatetesti / Testaaja 2 / Jari Yli-Hukka / raportti 1

Olen maaseutuyrittäjä ja työssäni olosuhteet ja työympäristö vaihtelevat betonilattialta suohon, kuumasta kylmään, säästä ja kellonajasta riippumatta. Päivään mahtuu kaikkea ja kamppeiden on pysyttävä menossa mukana. Työvaatteet pitää mukautua matkaan, olla lämpimät, mutta hengittävät, ei saisi heti kastua ja niiden pitää näkyä, turvallisen työskentelyn kannalta. Jos kunnon vaatteet ja kengät tekisivät haastavasta päivästä siedettävän, se olisi jo paljon se.

Työvaatteiden käyttökohteet ja vaatimukset

Käytän testin tullutta työvaatetusta ja jalkineita vaihtelevissa tehtävissä ja ympäristössä. Työhöni kuuluu muun muassa työkonehuoltoa, koneurakoinnin eri tehtäviä, kiinteistöhuoltoa ja korjausrakennusta ulkona.

Työvaatteilta vaaditaan ensinnäkin suojausluokat täyttävää näkyvyyttä sekä tuulen- ja sateenpitävyyttä. Lämpötilat vaihtelevat suurestikin ulkotilojen ja työkoneiden ohjaamon välillä, joten se antaa omat haasteensa.

Jalkineet tulee olla pohjamateriaalin osalta pitävät, kärkivahvistetut, naulaanastumissuojattu ja öljyjen kestävät sekä lämpimät ja kosteuden ulkopuolella pitävät.

Toimivat työvaatteet ja jalkineet eivät hankaa, kiristä eikä roiku päällä. Vaatteista pitää löytyä riittävästi taskuja ja ne on helppo pukea.

Itse työvaatteet testissä

Nyt testissä olevat Patronin talvityövaatteet ei oikein lyhyellä testillä, mitä on päässyt tekemään, osoita ainakaan takin osalta mitenkään erinomaisuuttaan, miinuksena kova peltinen päällysmateriaali. Pitää kyllä kosteuden ulkona, mutta muuten ei tunnu mukavalta. Takki on jäykähkö.

Testissä oleva talvityötakki >>

IKH kommentoi: Sadetta pitävä kalvo ja kulutusta kestävä materiaali jäykistävät päällikangasta aina jonkin verran. Pehmeämmät materiaalit ovat käytössä miellyttävämpiä, mutta niiden käyttöikä on lyhyempi. Jos tärkeimpänä ominaisuutena näkyvyyden lisäksi on käyttömukavuus, suosittelemme valitsemaan takiksi Patron Gavin pilottitakin (tuotenroPAT505K). Tämän mallin materiaali on miellyttävän tuntuinen, ohuempi ja pehmeämpi. Pilottitakki pitää myös tuulta ja kevyttä sadetta.


Talvityöhousut ovat samanoloiset. Housut eivät kuitenkaan ole liian paksut. Niissä ei tule niin sanottua "michelinukko" oloa ja voi käyttää ohuen alusvaatetuksen kanssa jo leudommilla ilmoilla.

Henkselit ovat riittävän leveät. Ne eivät paina ja niistä löytyy kunnolla säätövaraa.

Työhousut on helpot käyttää ja pukea, huomattavasti paremmat kuin takki.

Testissä olevat talvityöhousut >>

Työhousut ja kengät

Lunta vielä odotellessa, niin tietäisi tarttuuko lumi lahkeisiin ja hiostaako ulkona työvaatteiden osalta. Testi kuitenkin menossa ja kelit ovat täällä rannikolla kosteat ja purevan tuulen ansiosta aika vilpoiset, eli testataan ja katsotaan miten ne toimivat.

Sievin jalkineet eivät petä. Istuu tukevasti jalkaan, sopiva lesti ja varten pituus. Kengät ovat pitävät ja pohja puhdistuu helpohkosti.

Testissä olevat työkengät >>

Työkenkä Sievi
 
Julkaistu
7.12.2020