Alapohja on kotisi tärkein rakenne

Tavallisen talonostajan on vaikea arvioida erilaisten pohjaratkaisujen eroja.

Älvsbytalon myyntijohtaja Petri Torvisella on noin 15000 talon ja reilun parinkymmenen vuoden kokemus pientalorakentamisesta.

– Älvsbytalon käyttämällä tuulettuvalla alapohjalla eli rossipohjalla on pitkä ja ongelmaton historia, sillä rossipohjan voi tehdä valmiiksi tehtaalla kuivissa olosuhteissa. Tämä takaa tasaisen korkean laadun ja minimoi riskit, Torvinen kertoo.

Kaikki Älvsbytalot pystytetään erikoisvalmisteisen tuulettuvan alapohjan päälle, kunkin tontin olosuhteiden mukaisesti. Alapohja valmistetaan teollisesti sisätiloissa esivalmistetuista palkeista ja pylväistä.

– Asennamme perustukset vakaalle, routimattomalle maaperälle. Siksi rakentajan ei tarvitse huolehtia perustusten asettumisesta eikä valun halkeilemisesta
sääolojen tai jäisen maan takia. Esivalmistetut pylväät ovat joustava ratkaisu eri tonttien erilaisiin geoteknisiin edellytyksiin sekä routaa ja talvirakentamista ajatellen, Petri Torvinen kertoo.

Käyttämällä tuulettuvaa alapohjaratkaisua talolla on tiedossa pitkä ja huoleton tulevaisuusKäyttämällä tuulettuvaa alapohjaratkaisua talolla on tiedossa pitkä ja huoleton tulevaisuus

Rakennuspaikka otettava huomioon

Ennen talot rakennettiin kuivalle paikalle esimerkiksi mäen päälle. Nykyisin sellaisia rakennustontteja on vähemmän.

– Kosteutta on maassa käytännössä aina, siksi alapohjan tuulettuminen on tärkeää. Älvsbytalossa on myös kosteuden nousemista vähentävä maaeriste sekä öljykäsitelty kova kuitulevy.

Nykytontit ovat usein radonalueella.
 

– Tuulettuva alapohja on silloin jo sellaisenaan turvallinen, myös radonputket on helposti asennettavissa jos ne vaaditaan, Torvinen muistuttaa.

Koska tuulettuvassa alapohjassa on ryömintätila, on sen tarkastaminen helppoa.

"Huoltoluukun kautta pääsee alapohjan katsomaan näppärästi, tästä ovat kuntotarkastajatkin antaneet hyvää palautetta. Ja jos vastaisuudessa haluaa tehdä vaikka putkimuutoksia, onnistuu sekin vaivattomasti."

Petri Torvinen, myyntijohtaja, Älvsbytalo
Huoltotoimenpiteet onnistuvat vaivattomasti tuulettuvan alapohjan ryömintätilan ansiostaHuoltotoimenpiteet onnistuvat vaivattomasti tuulettuvan alapohjan ryömintätilan ansiosta

Perustus ja pohja pidettävä kunnossa

Torvinen tähdentää, että minkä tahansa rakenteen voi pilata väärällä käytöllä.

– Alapohjaan ei saa jättää muhimaan mitään eloperäistä, kuten rakennusjätettä.

Pohjan pitää päästä myös tuulettumaan esteettä. Tämä kannattaa pitää mielessä esimerkiksi terassia rakennettaessa.

– Jos perustuksen viereen laitetaan kukkapenkki ja sitä kastellaan ahkerasti, menee sokkeliin tietenkin vettä, joka voi ajan oloon olla riski.

Käyttäjällä onkin aina iso vastuu talon kunnossa pysymisestä, sillä monet vahingot johtuvat asumisen aikaisista virheistä. Esimerkiksi jos ilmanvaihto on säädetty liian alas, voi kosteus päästä tiivistymään sisälle.

– Kun Älvsbytalon uusi omistaja saa avaimet ja talokansion käteensä, käy huoltomies samalla läpi lämmityksen, ilmastoinnin ja muut tekniset yksityiskohdat, kuten alapohjan, Petri Torvinen kertoo.

Tuulettuvan alapohjan ja betonilaatan erot

Rossipohjaan verrattuna betonilaatta on hitaampi ja kalliimpi rakentaa. Myös sen CO2-jalanjälki on korkeampi.

– Betonilattia kuivuu hitaasti ja on herkkä kosteuden vaihteluille. Jos asuu rakentamisen ajan vuokralla, säästää rossipohjaisen talon valitsemalla helposti tuhansia euroja, Petri Torvinen laskee.

Betoninen lattia on myös kylmä, joten suurimmassa osassa lämmönjako tapahtuu lattialämmityksellä.

– Puurakenteisessa ja eristetyssä rossipohjassa lattialämmitys ei ole aina pakollinen, joten myös siksi rossipohja on usein yksinkertaisempi ja edullisempi käyttää. Mikäli tulee vesivahinko, on betoni piikattava auki ja kuivatettava. Rossipohja on huomattavasti nopeampi ja halvempi korjata.

Älvsbytalo on tuhansien valinta

Jo yli 43 000 perhettä on valinnut kodikseen muuttovalmiin Älvsbytalon Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Älvsbytalon Kauhajoen talotehdas on toimittanut yli 9 000 laadukasta ja viihtyisää kotia meille suomalaisille jo yli 15 vuoden ajan.

Älvsbytalon ostaneet asiakkaat ovat olleet koko 2000-luvun ajan tutkitusti koko toimialan tyytyväisimpiä talotoimitukseensa (Rakennustutkimus RTS Oy, 2020).

Älvsbytalo SaaraÄlvsbytalo Saara

Tuulettuvan alapohjan edut

  • Helppo korjata ja laajentaa

Koska putkistot ja sähkövedot ovat helposti käden ulottuvilla, tuulettuva alapohja on näppärämpi ja edullisempi vaihtoehto kuin laattaperustus, jos haluat vaihtaa keittiön paikkaa tai rakentaa uuden kylpyhuoneen.

  • Suoja maaperän radonia vastaan

Tuulettuvassa alapohjassa on sekä eristys maata vasten että tiivistetyt putkien läpiviennit. Eristyksen alapuolinen kuivatuskerros on helppo tuulettaa, jos rakennat
maaperälle, jossa on korkea radonpitoisuus.

  • Lisää mukavuutta

Tuulettuvan alapohjan ansiosta lattia on hiljaisempi jalan alla. Myös eristys on parempi ja lattia lämpimämpi.

  • Rakennekosteuden riski pienenee

Tuulettuva alapohja pienentää rakennekosteuden riskiä, koska perustukset ja rossipohja valmistetaan tehtaalla ja ne ovat kuivia alusta asti. Talon sokkeli sekä
kaikki muutkin rakenteet ovat aina irti maan kosteudesta.


Video: Älsbytalo / Vinkkejä valmistaloprojektiin: perustukset

Haluatko lisätietoa tai tilata esitteen?


 
Julkaistu
23.11.2020