Monella on maallemuutto mielessä - Sähköistyksen tasosta ei haluta tinkiä

Kaupungistumisen megatrendi ei horjuta suomalaisen kaipuuta maaseudulle. Näin voi päätellä Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STULin ylläpitämän Löydä sähkömies -palvelun teettämästä kyselystä, johon vastasi yli tuhat Omataloyhtiö.fi- ja Puutarha.net-sivustojen kävijää. Heistä 86 % arveli muuttoliikkeen maaseudulle vahvistuvan tulevaisuudessa.

Maalle muuttamisen vetovoimatekijöiksi valittiin mm. luonnon läheisyys, edullisemmat asumiskustannukset ja mahdollisuus tehdä etätöitä. Tasan neljännes vastanneista on jo itse muuttanut kaupungista maalle, ja joka kuudes harkitsee sitä vakavasti. Vain 12 % aikoo pysyä kaupungissa.

9P4A6056 1920x1080

Etätyö vaatii sähköä, valoa ja nopeita datayhteyksiä

- Maaseutu houkuttelee erityisesti etätöihin tottuneita. Vastaavassa kyselyssä viime kesän kynnyksellä yli puolet vastaajista kertoi jatkavansa etätöissä vapaaehtoisesti. Loput kokivat etätyön tekemisen esteeksi esimerkiksi sähköistyksen ja tietoliikenneyhteyksien puutteet, kertoo Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STULin viestintäjohtaja Paula Ihamäki.

"Pyydettäessä valitsemaan sähköistyksen parannuksia, jotka toisivat eniten mukavuutta, toimivuutta tai turvallisuutta etätöiden tekemiseen, nousi esiin selkeä kolmen kärki: enemmän valoa kodin eri työpisteisiin, nopeampi internet-yhteys ja lisää sähköpistorasioita kaikkialle kotiin."

Paula Ihamäki, viestintäjohtaja, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry

Sähköistyksen kuntokartoituksella alkuun

Toimivuus, turvallisuus, mukavuus – nämä laadukkaan sähköistyksen tuomat hyödyt ovat itsestään selviä taloyhtiössä asuvalle kaupunkilaiselle, kun taloyhtiön asioita hoitavat ammattitaitoinen isännöitsijä ja hallitus. Muutto maalle omakotitaloon tarkoittaa, että kiinteistön sähköturvallisuus ja sähköistyksen parantaminen ovat omalla vastuulla.

"Heti alkuun kannattaa teettää sähköistyksen kuntokartoitus, jonka tekee sähköurakoitsija. Kartoitus selvittää kiinteiden sähköasennusten tilan, minkä lisäksi ammattilaiselta saa tietoa kodin energiatehokkuutta, turvallisuutta ja toimivuutta lisäävistä sähköistysratkaisuista"

Jenna Kauppila, Löydä sähkömies -palvelun tekninen asiantuntija, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry

Suunnittele ja ideoi ammattilaisen kanssa

Viime vuosituhannella rakennettujen talojen sähköistys on usein auttamatta vanhentunut ja saattaa sisältää jopa sähköturvallisuutta vaarantavia itse tehtyjä sähköasennuksia. Muutostyöt ja parannukset kannattaakin suunnitella yhdessä sähköurakoitsijan kanssa. Hän ehdottaa ammattilaisvalikoimasta sopivimmat ratkaisut ja antaa työlleen takuun sekä kuitin kotitalousvähennystä varten.

Osaavan ammattilaisen yhteystiedot löydät helpoiten Löydä sähkömies –verkkopalvelusta osoitteesta www.löydäsähkömies.fi. Palvelussa mukana olevilta sähköurakoitsijoilta saat takuun tehdylle työlle ja kuitin kotitalousvähennystä varten.

Kodin sähköistyksen muutos- ja parannustöiden suunnittelu kannattaa tehdä sähköurakoitsijan kanssa yhteistyössäKodin sähköistyksen muutos- ja parannustöiden suunnittelu kannattaa tehdä sähköurakoitsijan kanssa yhteistyössä

Mitä sinä haluaisit kotiisi?

  • Nopean internet-yhteyden ja langattoman verkon
  • Lisää pistorasioita ja valaisinpisteitä
  • Valaistukseen uusia kytkimiä ja himmentimiä
  • Pihan, kulkusväylien ja julkisivun valaistuksen
  • Auton lämpötolpan ja/tai sähköauton latauspisteen

Tilaa tietopaketti sähköistyksestä kotiisi

Sähköala Koti on Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n ja Löydä sähkömies -palvelun julkaisema tietopaketti kodin sähköistyksestä, sähköturvallisuudesta ja sähkötöiden tilaamisesta.

Lehden vuoden 2020 numerossa kerrotaan esimerkiksi sähköomavaraisesta omakotitalosta, aurinkosähköjärjestelmän hankinnasta, sähkövarastoista, sähköauton lataamisessa ja latauspisteiden suunnittelusta, valaistuksesta, valokuiduista ja sähköpyöräilyn mahdollisuuksista

Lue lehti verkossa: Sähköala Koti 2020 (loydasahkomies.fi)
 

Voit myös tilata painetun lehden veloituksetta kotiisi alla olevalla lomakkeella!

62751_p_ver-1
Virtuaalimessut_2021_mukana_messuilla
 
Päivitetty
29.4.2021