Näin asennettiin vinyylilankku
-nopea asennus vanhan lattian päälle

Vinyylilankku on tullut markkinoille jäädäkseen. Se on helppo ja nopea asentaa, ei nosta lattiapintaa eikä vaadi välttämättä sähkötyökalujen käyttöä. Vinyylilankkuja löytyy edullisesta kalliiseen ja hyvästä hieman huonompaan. Ensimmäinen vinkki vinyylilankun hankintaan – hyvän vinyylin erottaa pontista. Huonolaatuisissa lankuissa pontti napsahtaa herkästi rikki.

vanha puulattia jäi alle 750-422

Tässä tapauksessa vinyylilankku asennettiin vanhan puulattian kanssa ristiin, jotta puulattiassa olevat epätasaisuudet saumoissa eivät riko vinyylilankun pontteja.

Esivalmistelut

Ennen asentamisen alkua on hyvä tarkistaa seinien suoruus, niin tiedät mitä on odotettavissa. Toki vinyylin ja seinän väliin tulee jättää noin 5 mm elämisvara, mutta ei sekään kaikkea pelasta.

Lattian tulee olla myös ehdottoman puhdas hiekasta ja roskista, varsinkin jos vinyyli asennetaan suoraan vanhan lattian päälle. Ohut vinyyli ei anna mitään anteeksi. Tarkista myös ettei pontteihin jää roskia tai pölyä asennettaessa. Se vaikeuttaa ponttien kiinni saamista.

Vinyylilankkua ei saa asentaa uivana asennetun lattian päälle esimerkiksi laminaattilattian tai kiinni liimaamattoman parketin päälle. Periaate on ettei kahta uivaa kerrosta voida asentaa päällekkäin. Poista myös vanhat erittäin pehmeät lattiapinnoitteet.

tarkista-seinien-suoruus-750x422

Jos halutaan parantaa lattian akustisia ominaisuuksia voi vinyylilankun alle laittaa alusmateriaalin, jonka on ehdottomasti oltava vinyylilankulle soveltuvaa. Tavallinen laminaatina alle laitettava solumuovi ei sovellu vinyylilankun alle. On hyvä myös huomioida, että alusmatto tarvitaan aina kerrostaloissa askeläänieristeenä ja sitä on hyvä myös käyttää omakoti- ja rivitalojen toiseen kerrokseen asennettaessa. Käytä alusmattoa siis aina, jos alapuolella on asuntiloja.

Karkeasti luetellen sallittuja alustoja:

  • betoni
  • alta tuulettuvat puu- ja parkettilattiat
  • kompaktit PVC-matot ja linoleum
  • keraamiset laatat joiden maks. sauma on alle 2 mm
  • levylattiat
  • korkkilattia
Sallitut asennusalustat vaihtelevat valmistajan mukaan. Alustan tulee aina kuitenkin olla kiinteä, sileä, suora ja puhdas. Kannattaa ottaa huomioon se seikka, että jokaisella lattiavinyylin valmistajalla ja maahantuojalla on omat ohjeensa siitä, miten ja minkä alusta päälle vinyylilankun saa asentaa. Muista myös tarkistaa, tarvitaanko askeläänieristettä.

Vinyylilankun asentaminen mosaiikkiparketin päälle >>

VINKKI! Jos aiot käyttää vanhat listat uudelleen, saat ne helposti irti talttapuukkolla ja vasaralla. Kirjoita listojen taakse, mistä kohtaa lista on peräisin. Muista poistaa naulat. Nyt voit vaikka maalata listat uudella värillä.

Talttapuukolla listat irti seinästä...Talttapuukolla listat irti seinästä...
...ja vasaralla & pihdeillä naulat irti listoista....ja vasaralla & pihdeillä naulat irti listoista.

Peitelistojen lyhentäminen

Peitelistoja saat kätevästi lyhennettyä monitoimikoneella. Listoja ei tarvitse välttämättä repiä pois. Laita terän alle vinyylilankun pala mitaksi ja sahaa ylimääräinen pois. Saman saat tehtyä siististi myös käsin esimerkiksi selkäsahalla.

Monitoimikoneella lyhennät listanpäät helposti.Monitoimikoneella lyhennät listanpäät helposti.

Asennustarvikkeet

Vinyylilankun asentamiseen et montaa työkalua tarvitse: suorakulma, kynä, kiiloja ja mattopuukko tai tukeva katkoteräveitsi. Jos joudut sahaamaan reiät putkille, käytä reikäsahaa.

Joidenkin vinyylilankkumallien asennusohjeissa neuvotaan käyttämään myös kuminuijaa ja lyöntikapulaa. Tämä ponttimalli ei tätä käsittelyä kaivannut.

vinyylilankun asennus-750x422

Muutamia asennusvinkkejä

Viimeisen pätkän mittaat helposti oikean pituiseksi, kun käännät paloista samat pontit vastakkain (uros-uros) ja asetat palat vierekkäin. Näet heti palan oikean mitan.

Vinyylilankku on helppo katkaista taittamalla, kun ensin olet vetänyt syvän viillon vilyylin pintaan mattopuukolla. Kulmapalojen poistaminenkin onnistuu samalla tavalla, jos pala on riittävän suuri. Pienet palat saat nakerrettua irti joko puukolla tai esimerkiksi monitoimikoneella.

Näet palan oikean mitan heti. Näet palan oikean mitan heti. 
Taita pala irti.Taita pala irti.

Vinyylistä on helppo napata pala pois vaikka ulkokulmaa varten. Mittaa tarkasti ja muista jättää hieman elämisvaraa. Älä siis leikkaa liian tiukasti istuvaa palaa. Piirrä viivat vinyyliin.

Leikkaa mattopuukolla/katkoteräveitsellä viivoja pitkin ja taita palanen pois. Sovita paikoilleen.

Mittaa ja piirrä.Mittaa ja piirrä.
Leikkaa ja taita irti.Leikkaa ja taita irti.
Asenna paikoilleen.Asenna paikoilleen.

Sivujen asennus

Tässä ponttimallissa asennus tapahtuu seuraavasti:

Aseta ensimmäinen lauta siten, että urospontti on seinää kohti huomioiden elämisvara (käytä asennuskiiloja). Asenna seuraavan laudan pääty edelliseen n. 20 asteen kulmassa. Varmista ensimmäisen rivin jälkeen, että rivi on suorassa. Lähtörivin suoruus vaikuttaa seuraavien rivien asennukseen.

Taita ensin päätypontti paikoilleen.Taita ensin päätypontti paikoilleen.
Nyt voit kiinnittää pitkän sivun.Nyt voit kiinnittää pitkän sivun.
Varmista saumojen tiivis sulkeutuminen.Varmista saumojen tiivis sulkeutuminen.

Aloita toisen rivin asennus asettamalla lauta jälleen n. 20 asteen kulmassa edellisen rivin lautaan nähden ja paina lauta alas.

Jatka asennusta siten, että asenna aina ensin päätypontit ja vasta sen jälkeen taita koko rivi edelliseen riviin nähden. Jatka asennusta seuraavien rivien kohdalla samalla tavalla.

Vinyylilankkua ei saa asentaa kiinteiden kalusteiden alle esim. keittiökaapistot, mutta hellan alle sen voit asentaa.

Vinyylilankun asennus ja keittiökoneet >>

Pisin sallittu yhtenäinen veto ilman liikuntasaumaa on 10-14 m vinyylilankun valmistajasta riippuen. 


Muista tuoda vinyylilankkupaketit sisälle 2 vuorokautta ennen asentamista. Asennuslämpötilan sisällä on oltava vähintään +18 °C.

Viimeistele saumakohdat listoilla: tasolista samassa tasossa oleville ja eritasolista, jos lattiapinnoissa on korkeuseroa.

TasolistaTasolista
EritasolistaEritasolista

Valmis

Kohteen tiedot:

Lamella Clix vinyylilankku, Kingston Oak Brown Grey 40150. Käyttöluokka 32 ja paketissa 2,105 m2. Helppohoitoinen PUR pinta. Pohjassa ei ole valmiiksi liimattua alushuopaa. Saatavana: yksityiset rautakauppiaat ja RTV.

vinyylilankkun-asennus-valmista-750x422
mission-possuble-750x422
 
Päivitetty
14.12.2020