Maistuisiko kolmen ruokalajin jouluillallinen?

Joululaulut raikuvat jo monessa kodissa ja tutut sävelmät hyräillään varsinkin ruokaa laittaessa. Nyt onkin hyvä hetki tutustua erilaisiin resepteihin, jos tänä jouluna loihtisi joulupöytään jotain tuttua herkkua ehkä aivan uudella tavalla. Istahda vaikka nojatuoliin kahvikupposen kanssa ja nappaa tästä parhaat ideat joulupöytääsi.
1920pixabaychristmas-table-3011501_1920

Alkuruoaksi pieni pala mäti-lohipiirakkaa

Kokonaisvalmistumisaika: 4 tuntia 30 minuuttia, joista valmisteluaikaa 30 minuuttia

Mäti-lohipiirakka on raikas, suolainen ja makuaistit herättävä alkupala. Mäti-lohipiirakka sopii äärimmäisen hyvin jokaiseen juhlapöytään, ei vain jouluna.

Alkuruoaksi voisi tarjota lohipiirakkaa jonkun kylmän hyvän juotavan kera.Alkuruoaksi voisi tarjota lohipiirakkaa jonkun kylmän hyvän juotavan kera.

Valmistusohje:

Mitä tarvitset?
pyöreä irtopohjainen piirakkavuoka, jonka halkaisija on 26‒28 cm (n. 10:lle)

Pohja:
1 pkt Myllyn Paras Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikinaa (380 g)
tai Pyöreä Piirakkataikina, suolainen (380 g)

Täyte:
4 liivatelehteä
½ dl sitruunasta puristettua mehua
15 cm purjosipulia
150 g kirjolohenmätiä
200 g kylmäsavulohta tai -kirjolohta
200 g savulohi tai muu vastaava tuorehuusto
2 dl smetanaa
1 tl sitruunapippuria
1 dl tuoretta timjamisilppua
2 dl vaahtoutuvaa kermaa

Päälle:
n. 50 g kylmäsavulohta tai -kirjolohta
n. 100 g mätiä
 

Piirakan valmistaminen:

  1. Levitä taikina pyöreän irtopohjaisen piirakkavuoan pohjalle, pistele pohja haarukalla. Jätä taikinaa hieman yli ja leivo siitä muutama ruispipari (esim. sydän) kakun päälle koristeeksi. Paista pohjaa 200-asteisen uunin keskitasolla 12-15 minuuttia. Paista piparit erikseen, n. 8 min. Anna jäähtyä.
  2. Valmista sillä aikaa täyte. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä hetki. Kuumenna sitruunanmehu kuumaksi mikrossa, sulata vedestä puristetut liivakot siihen. Hienonna purjosipuli mahdollisimman hienoksi. Leikkaa myös lohi melko pieniksi paloiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä kaikki täytteen aineet, lisää kermavaahto lopussa varovasti ja ihan viimeisenä hieman jäähtynyt liivakkoseos, sekoita vielä nopeasti tasaiseksi täytemassaksi. Kaada täyte välittömästi pohjan päälle irtopohjavuokaan. Laita jääkaappiin hyytymään useammaksi tunniksi. Koristele ennen tarjoilua.
  3. Piirakan voi tehdä ajoissa pakastimeen ja sulattaa hitaasti jääkaapissa.

 

VINKKI: Valkoviini sopii oikein mainiosti sitruunamehun tilalle. 


Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy


Joulukinkkua ruiskorppukuorrutteella

Kokonaisvalmistumisaika: 3 tuntia 15 minuuttia, joista valmisteluaikaa 15 minuuttia

Joulukinkku on yksi internetin suosituimmista ja haetuimmista jouluruuista. Se kuuluu miltei jokaisen joulupöytään ja kruunaa jouluillallisen. Kuka tunnustaa, että odottaa jo jouluyötä kun saa vahtia joulukinkun valmistumista ja napsia ensimmäiset makupalat valmiista kuumasta kinkusta?

Joulukinkku kuuluu monen joulupöytään. Vesi kielellä saa jo maiskutella suussaan, koska mehevää joulukinkkua pääsee maistamaan.Joulukinkku kuuluu monen joulupöytään. Vesi kielellä saa jo maiskutella suussaan, koska mehevää joulukinkkua pääsee maistamaan.

Valmistusohje:

Kinkun valmistamisessa esivalmisteluihin kannattaa varata aikaa, eikä laittaa liian kylmää kinkkua uuniin. Joulukinkun kypsyys on makuasia, jotkut tykkäävät vanhanajan mukaisesti ylikypsästä mehevästä kinkusta.

Mitä tarvitset?
Halutun kokoinen joulukinkku (3‒10 kg)
1‒2 tölkkiä sinappia (Dijon on sopivan voimakasta)
½‒1 ps Myllyn Paras Ruiskorppujauhoja
n. ½ tölkkiä kokonaisia neilikoita


Kinkun paistaminen:

  1. Ota kinkku sulamaan hyvissä ajoin ennen aiottua valmistamista. Kinkun sulattamiseen löydät hyvät vinkit täältä>>
  2. Ota sulanut kinkku huoneenlämpöön yön yli tai vähintään muutamaksi tunniksi ennen paistamista. Huuhtele kinkun pinta ja kuivaa se sen jälkeen huolellisesti. Siirrä kinkku uunipannun päälle ritilälle, lisää uunipannulle hieman vettä. Upota paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan sivusuunnassa, varmista ettei mittarin kärki osu luuhun.

  3. Paista kinkkua 100–125-asteisessa uunissa, kunnes paistomittari näyttää 75–80 astetta. Kinkun koko, muoto ja alkulämpötila vaikuttavat kinkun paistoaikaan, keskimääräinen paistoaika on 60–80 min/kg.


Kinkun kuorrutus:

  1. Voitele kinkun pinta sinapilla ja ripottele päälle ruiskorppujauhoja. Koristele pinta kauniisti neilikoilla.

  2. Paista kinkkua tämän jälkeen 225–250-asteisessa uunissa (keskiosassa) vielä 7–10 min ajan, kunnes pinta on kauniin ruskea.

VINKKI! Joulukinkun seuraksi sopii oikein mainiosti erilaiset laatikkoruoat, joiden ohjeita löydät täältä.


Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy


Kahvin kanssa perinteisiä joulupipareita

Joulupiparit valmistuvat joko tuossa tuokiossa tai valintasi mukaan ajan kanssa. Alusta asti itse tehtyjen joulupipareiden kokonaisvalmistusaika on 10 t 30 min, josta valmisteluaika 30 min.

Monille joulupipareiden valmistaminen on perinne ja tärkeä osa joulun valmisteluja. Voit kuitenkin oikaista valmistaikinahyllyn kautta, jos et halua leipoa pipareita pitkän kaavan kautta alusta asti itse. Valitsit kumman tavan tahansa, on lopputuloksena herkullisia, perinteisiä joulupipareita.

Jouluiset piparit houkuttelevat varsinkin pienimpiä popsimaan joulupöydästä herkkuja.  Anna lasten koristella herkkunsa.Jouluiset piparit houkuttelevat varsinkin pienimpiä popsimaan joulupöydästä herkkuja. Anna lasten koristella herkkunsa.

Valmistusohje:

Valmistaikinasta 30‒40 kpl, itse tehdystä taikinasta n. 60 kpl

Mitä tarvitset?
1 pkt Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa (500 g, vegaaninen) tai
Perinteinen Piparkakkutaikinaa (500 g)

Sulata joulupiparitaikina jääkaapissa pakkauksessaan yön yli tai levitä taikinalevy/levyt sulamaan huoneenlämpöön n. 45 min, kunnes taikina on riittävän sulanut kaulittavaksi. Kauli taikinalevy/levyt n. 2 mm:n vahvuisiksi levyiksi. Jos taikina tarttuu pöytään, ripottele vähän jauhoja alle.


Tai tee taikina itse:
2 dl siirappia
2 dl (tummaa) sokeria
300 g voita (tai margariinia)
1 ps piparkakkumaustetta (n. 6 tl) tai 1 rkl kanelia + 1 tl inkivääriä + 1 tl pomeranssinkuorta + 1 tl neilikkaa + 2 tl kardemummaa
2 kananmunaa tai 1 dl appelsiinimehua
1 dl (laktoositonta) kermaa
2‒3 tl soodaa
11‒12 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja

Koristeluun:
3 dl tomusokeria
3 rl sitruunamehua

Jos teet taikinan itse:

  1. Tee piparitaikina mieluiten edellisenä päivänä, jotta taikinan maut saavat muodostua täyteläisiksi ja rakenteesta tulee hyvä.

  2. Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet.

  3. Lisää kuumaan seokseen rasva ja anna sen sulaa välillä sekoittaen. Vatkaa jäähtyneeseen seokseen munat (tai mehu), kerma ja vehnäjauhot, joihin sooda on sekoitettu.

  4. Laita piparitaikina jääkaappiin jähmettymään.

Joulupipareiden muotoileminen, paistaminen ja koristeleminen:

  1. Painele muotilla kuviota taikinaan ja nosta ne lastalla paistopellille leivinpaperin päälle.

  2. Paista joulupiparit uunin keskitasolla n. 200-asteessa n. 5‒7 min. Piparit palavat helposti, joten ole tarkkana.

  3. Sekoita tomusokerista ja sitruunamehusta kuorrutus. Laita sitä leivinpaperista tehtyyn paperitötteröpursottimeen ja koristele piparit. Voit myös käyttää valmista tuubeissa myytävää piparikuorrutetta. Anna koristelun kuivua. 


Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy


Jäikö nälkä? Tutustu siinä tapauksessa myös muihin resepteihin, herkkuja riittää!

Reseptejä ja vinkkejä joulupöytään

Ja ei kun herkuttelemaan....

Puutarha.net_MyllynParas_940x250
1920christmas-791110_1920
 
Päivitetty
18.8.2021