Vaihtoehto alapohjaeristeeksi: Leca®-sora

Tiesitkö, että Leca®-sora soveltuu erinomaisesti maanvaraisen alapohjan eristeeksi? Leca®-sora on luonnon omasta materiaalista, savesta, polttamalla valmistettu eriste, joka kestää niin mekaanisesti kuin myös kemiallisesti koko rakennuksen käyttöiän eristyskyvyn heikentymättä.

750 Lecasora_tehdas_052 (1)

Leca-sora KAP 4-20 mm on kevytsoralajike, joka katkaisee tehokkaasti veden kapillaarisen nousun. Leca-pavut on tehtaalla valmiiksi käsitelty lisäaineella, joka estää kapillaarisen vedennousun. Käsittelyaine ei sisällä haitallisia aineita eikä sen koostumus muutu ajan myötä, mutta käsittelyn avulla saadaan varmistettua kapillaariseksi nousukorkeudeksi alle 100 mm. Tämä on merkittävästi pienempi nousukorkeus kuin vastaavasti soralla tai murskeella.

Lämmöneristysmääräysten mukainen U-arvovaatimuksen (U=0,16 W/m²K) täyttävä vähimmäispaksuus 1 m:n reunakaistalla on 300 mm Leca-sora KAP 4-20 mm ja 100 mm XPS levy. Sisäalueella riittää Leca-soraa 200 mm vahvuudelta ja 100 mm XPS-levy.

Eristyksen toteutus

Maanvaraista lattiarakennetta toteutettaessa sisäpuolinen täyttö tehdään kokonaan käyttäen Leca-kapillaarikatkosoraa tai routimattomalla soralla. Tehdyn soratäytön yläpinta tasataan ja tiivistetään tärylevyllä huomioiden, että vaaditut Leca-lämmöneristys sekä -kapillaarikatkopaksuudet toteutuvat. Mikäli täyttö tehdään suoraan saven tai siltin päälle, tulee nämä kerrokset erottaa toisistaan käyttäen suodatinkangasta. Anturan alle laitetaan kantavaa soraa ja mikäli tarvetta ilmenee, kapillaarisuuden katkaisevaa sepeliä.
 

Leca®-sora on luonnon omasta materiaalista, savesta, polttamalla valmistettu eriste, joka kestää niin mekaanisesti kuin myös kemiallisesti koko rakennuksen käyttöiän eristyskyvyn heikentymättä.Leca®-sora on luonnon omasta materiaalista, savesta, polttamalla valmistettu eriste, joka kestää niin mekaanisesti kuin myös kemiallisesti koko rakennuksen käyttöiän eristyskyvyn heikentymättä.

Läpiviennit, sekä lattian alle sijoittuvat vesi- ja viemärilinjat tulee tukea ennen Leca-soratäyttöä. Mikäli käytössä on ruostumiselle alttiita metalliputkia, tulee ne suojata raemaisissa materiaaleissa mahdollisesti ilmenevältä pistekorroosiolta. Leca-soran yläpinnan korkotaso merkitään korkomerkkien tai ohjausrimojen avulla. Leca-sorakerrokset tiivistetään 4-5 yliajokerralla käyttäen 80-100 kg tärylevyä. Puhallustoimitusten osalta sekä pienissä kerrospaksuuksissa tiivistystarve voidaan arvioida kohdekohtaisesti.

Kun tiivistys on saatu valmiiksi, tasataan oikolaudalla Leca-soran pinta lopulliseen korkeuteen sekä poistetaan apuna olleet ohjausrimat. Tiivistetyn sekä tasatun Leca-soran päälle asennetaan vielä XPS-levyeristeet.

Ratkaisuun liittyvät tuotteet: 1) Leca®-anturamuotti, 2) Leca® Lex -harkko RUH 380, 3) weber ML Leca® Laasti, 4) Leca®-sora KAP 4-20 mm, 5) Leca®-sora PUH 4-20 mm, 6) weber 137 Oikaisulaasti, 7) weber Sokkelipinnoite.Ratkaisuun liittyvät tuotteet: 1) Leca®-anturamuotti, 2) Leca® Lex -harkko RUH 380, 3) weber ML Leca® Laasti, 4) Leca®-sora KAP 4-20 mm, 5) Leca®-sora PUH 4-20 mm, 6) weber 137 Oikaisulaasti, 7) weber Sokkelipinnoite.

Leca-eristeen edut:

  • Leca-sora on helppo asentaa ja soveltuu asennettavaksi myös epätasaiselle maapohjalle.
  • Veden kapillaarinen nousu rakenteisiin saadaan estettyä
  • Levitettynä sekä tasattuna Leca-sora on saumaton eriste, joka kestää ja on palamaton materiaali
Lue lisää Leca-perustuksista
 
Päivitetty
10.11.2020