Myös ryömintätila kaipaa eristeen

Kosteus- ja homevauriot tarvitsevat syntyäkseen mm. happea, riittävän lämpötilan sekä riittävän korkean kosteuspitoisuuden. Tämän takia alapohjaan ja ryömintätilaan tulee ehdottomasti kiinnittää huomiota, jotta homevaurioiden mahdollisuus saadaan pienennettyä tai jopa poistettua. Leca-sora on erinomainen ratkaisu vähentämään ryömintätilan kosteuspitoisuutta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa.

Toimitus kohteeseen tapahtuu täysimittaisilla kuorma-autoilla. Yhden kuorman maksimikuormakoko on noin 110 m³. Puhalluksen lisäksi asennusvaihtoehtoina ovat säkkitoimitukset 50 l tai 1000 l säkeissä.Toimitus kohteeseen tapahtuu täysimittaisilla kuorma-autoilla. Yhden kuorman maksimikuormakoko on noin 110 m³. Puhalluksen lisäksi asennusvaihtoehtoina ovat säkkitoimitukset 50 l tai 1000 l säkeissä.

Kylmä ja kosteus

Rakentaminen, materiaalit sekä itse rakennustekniikka ovat viime vuosikymmenten aikana kehittyneet eteenpäin. Esimerkiksi eristystason parantuessa myös lämpöhäviöt ovat pienentyneet – myös alapohjissa. Lämpöhäviöiden pienentymisestä seuraa, että ryömintätilat ovat nykyisin kylmempiä tiloja kuin ennen.

Kylmä ilma tuo mukanaan ongelman, sillä se kykenee sitomaan itseensä vähemmän kosteutta ja näin kosteuden tiivistymisen riski kasvaa. Tiivistyvä kosteus voi tuoda mukanaan muun muassa kosteus- ja homevaurioita alapohjan rakenteisiin. Suhteellisen kosteuden kriittinen arvo homekasvuston kannalta on RH 80–85 %.

Kun alapohjaa tuuletetaan ulkoilmalla, pääsee erityisesti kesäaikaan lämmin sekä kostea tuuletusilma kulkeutumaan kylmempään ryömintätilaan. Kesäaikaan saattaa suhteellinen kosteus lähestyä jo 100 %, mikä tarkoittaa kosteuden tiivistymistä rakenteisiin. Ongelmaan löytyy ratkaisu maanpinnan lämmöneristyksestä.

750 Leca-sora 4-10 mm

Helposti asennettava sekä tehokas

Varsinkin keväisin ja kesäisin ryömintätilan kosteuspitoisuus nousee, mutta jotta se ei pääse liian suureksi kannattaa maanpinta lämpöeristää. Maanpinnalta eristetyn ryömintätilan lämpötila nimittäin myötäilee ulkoilman lämpötilaa.

Tuoteratkaisuna alapohjan eristämiseen löytyy puhallettava sekä vettä hyvin läpäisevä Leca-sora KAP 4-20 mm. Erityisesti kosteisiin maaperiin on suositeltavaa käyttää kapillaarikatkosoraa, joka katkaisee tehokkaasti kapillaarisen vedennousun.

Ratkaisuun liittyvät tuotteet: 1) Leca®-anturamuotti, 2) Leca® Lex -harkko RUH-380, 3) Leca® Smart -harkko LSH-380, 4) Leca® Design -harkko LTP-380-6 Mpa palkki, 5) Leca® Lex -harkko RUH-380, 6) weber ML Leca® Laasti, 7) Leca®-sora KAP 4-20 mm, 8) Leca®-sora PUH 4-20 mm, 9) weber 410 Ohutrappauslaasti, 10) weber Sokkelipinnoite.Ratkaisuun liittyvät tuotteet: 1) Leca®-anturamuotti, 2) Leca® Lex -harkko RUH-380, 3) Leca® Smart -harkko LSH-380, 4) Leca® Design -harkko LTP-380-6 Mpa palkki, 5) Leca® Lex -harkko RUH-380, 6) weber ML Leca® Laasti, 7) Leca®-sora KAP 4-20 mm, 8) Leca®-sora PUH 4-20 mm, 9) weber 410 Ohutrappauslaasti, 10) weber Sokkelipinnoite.

Miten eristys tapahtuu?

Kevytsoran asentaminen tapahtuu parhaiten puhaltamalla Leca-soraa ryömintätilaan 150–300 mm vahvuinen eristekerros huoltoluukun kautta. Puhallusletku vaatii vähintään 300x300 mm suuruisen reiän. Itse puhalluksen jälkeen eristekerros tasataan lopulliseen tasoon ja varmistetaan täysin saumaton eristekerros.

750 Ryömintätilainen Leca-Perustus Puhallus 2022

Toimitus kohteeseen tapahtuu täysimittaisilla kuorma-autoilla. Yhden kuorman maksimikuormakoko on noin 110 m³. Puhalluksen lisäksi asennusvaihtoehtoina ovat 50 l ja 1000 l säkit. Mikäli rakentaminen tapahtuu talvella, tulee silmämääräisesti valvoa, että kevytsora ja rakennusalusta eivät sisällä lunta tai jäätä.

Mikäli kohteena on uudisrakennus, voidaan Leca-sora puhaltaa ennen kantavan alapohjan rakentamista tai vaihtoehtoisesti myöhemmin esimerkiksi putkiasennustöiden jälkeen.

Mitä etuja Leca-soran käyttämisestä on?

Leca-sora vähentää kosteuden haihtumista maaperästä ja pitää esimerkiksi kesällä tilan lämpimämpänä. Eriste pitää yllä tasaisempaa lämpötilaa suhteessa ulkotilaan ja tasaa ryömintätilan kosteusvaihteluita. Leca-soran etuina on myös eristekerroksen saumattomuus sekä kestävyys ja palamattomuus. Leca-sora on helppo asentaa myös jälkikäteen tarvittavien asennustöiden, kuten putkiasennus, valmistuttua.

Voit lukea ratkaisusta lisää täältä

Leca®-sora KAP 420 mm ominaisuudet

  • Raekoko 4–20 mm
  • Paloluokka A1
  • Tiivistämätön kuivairtotiheys 265 kg/m³ (±15 %)
  • Lämmönjohtavuus 0,10 W/mK
  • Vedenimeytymiskorkeus < 100 mm
  • Vedenläpäisevyys > 10 m/s
  • pH 9–11
  • Tuotehyväksynnät CE

 
Päivitetty
21.7.2022