• Etusivu
  • Rakentaminen

Suunnitteletko vanhan talon kunnostamista? Vielä ehdit hakea korjausavustusta ensi vuodelle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.10.2021
202011_67376.jpg

Ensi vuodelle myönnettävien korjausavustusten hakuajat ovat parhaillaan käynnissä. ELY-keskuksen avustusta rakennusperinnön hoitoon voi hakea loka-marraskuussa 2021 ja Museoviraston entistämisavusta 15.10.−30.11.2021. Tänä syksynä haettavista avustuksista annetaan päätökset keväällä 2022.

Avustus rakennusperinnön hoitoon

ELY-keskuksen myöntämää avustusta rakennusperinnön hoitoon voi hakea esimerkiksi kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kohteen katon, ulkoseinien, perustusten, ikkunoiden, ovien tai tulisijojen korjaukseen. Avustusta voi hakea myös talon pihapiirin tai muun välittömän ympäristön kunnostamiseen.

Työ on tehtävä rakennuksen rakentamisajankohdan mukaisilla työtavoilla ja rakennukseen sopivilla perinteisillä rakennusmateriaaleilla. Tällaisia ovat tyypillisesti puna- ja keltamulta (keittomaalit), pellavaöljymaali, konesaumattu peltikate, huopa, tiili, päre ja kalkkirappaus. Materiaalijäljitelmiä ei hyväksytä ja rakennusosien tarpeetonta uusimista on vältettävä.

ELY-keskuksen avustusta voidaan myöntää enintään 50 % toimenpiteiden kustannuksista. Yleensä myönnetyt avustukset ovat selvästi tätä pienempiä, jotta avustuksia pystytään myöntämään usealle hakijalle.

Entistämisavustus

Museoviraston myöntämä entistämisavustus kohdennetaan ensisijaisesti kohteisiin, joita koskee lakiin perustuva suojelumääräys. Lisäksi avustusta voi olla mahdollista saada mm. muihin kulttuurihistoriallisesti arvokkaisiin kohteisiin, joiden kunnostus edellyttää erityistä kulttuuri- ja rakennushistoriallista asiantuntemusta ja osaamista.

Museoviraston avustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että hankkeessa noudatetaan säästävän korjauksen periaatteita. Hyväksyttyjä avustustoimenpiteitä voivat olla esimerkiksi hirsirungon kengitys, tiili- ja kivirakenteiden korjaaminen sekä rakennuksen alkuperäisen ulkovuorauksen, ikkunoiden ja ulko-ovien kunnostaminen.

Museoviraston avustus on tarkoitettu osarahoitukseksi hankkeen kokonaiskustannuksista. Avustus on 40 % hyväksyttyjen kustannusten määrästä 8 000 euroon asti ja sen ylittävältä osalta 25 %. Avustus voi olla suuruudeltaan korkeintaan 35 000 euroa. Avustus maksetaan kertakorvauksena hankkeen valmistuttua.

Rakentaminen
hankkeen aloitus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202112_74278.jpg
Miltä oman kodin rakentaminen tuntuu? Kuuntele podcast lapsi­perheen taloprojektista
Janina Hannukainen perheineen päätti toteuttaa haaveensa omakotitalosta. Projekti on pitänyt sisällään paljon vaiheita, oppeja ja yllätyksiä.Taloprojekti on kestänyt vähintäänkin melkein vuoden ajan nuorenparin ajatuksissa. Joulun lähestyessä ollaan jo hyvässä vauhdissa ja omakotitalon runko saatiin pystyyn ennen vuoden vaihtumista.Uusimmassa podcast-jaksossa kuulemme, miltä oman kodin rakentamisen prosessi näyttää tulevan asukkaan näkökulmasta.Kuuntele jakso alta tai yleisimmissä podcast-sovelluksissa, kuten Spotify, Apple podcastit, Google podcastit ja StitcherPodcast on tallennettu 2021 vko 50.
20224_77694.jpg
Huomio nämä asiat, kun asioit kiertävän remonttimyyjän kanssa
Etenkin erilaisten remontti- ja korjauspalveluiden kotimyyntiä koskevien kuluttajailmoitusten määrä on kasvanut viime vuosina.
202011_67562.jpg
Kerrostalo lähes suoraan tehtaalta - Hyrylän kohde on täynnä uusia konsepteja
Hyrylän keskustaan valmistuu ARA-vuokra-asuntoja uudella betonirakentamisen tekniikalla. Uusi työtapa näkyy myös parempana turvallisuutena.
202112_73898.jpg
Kerrostalot maan tasalle ja uutta tilalle: Näin toimii purkava täydennys­rakentaminen
Helsingin Mellunmäessä käynnistyy Suomen suurin purkavan täydennysrakentamisen hanke. Mistä siinä on kyse?
20204_63924.jpg
Uudisasuntorakentamisen asiakastyytyväisyys edellä muita toimialoja ja Ruotsia
Kuluttaja-asiakkaiden tyytyväisyys uudisasuntorakentamiseen pysytteli toista vuotta peräkkäin kärkisijalla eri toimialojen välisessä vertailussa. Asiakastyytyväisyysindeksi oli 77,7, mikä tarkoittaa erittäin hyvää tasoa ja on selvästi korkeampi kuin ruotsalaisrakentajien.Kuluttajat ovat tyytyväisempiä uudisasuntorakentamiseen kuin esimerkiksi henkilöliikenteeseen, sähkön vähittäismyyntiin tai pankki- ja rahoitusalaan. Mittaus perustuu EPSI Ratingin riippumattomaan kansalliseen laatuindeksiin."Uudisasuntorakentaminen Suomi sai asiakastyytyväisyydessä kaikista Pohjoismaissa tutkimistamme toimialoista kaikkein korkeimmat indeksipisteet", kommentoi EPSI Rating Finlandin maajohtaja Heidi Laitinen.Nyt neljättä kertaa tehdyssä uudisasuntorakentamisen tutkimuksessa oli tällä kertaa arvioitavana seitsemän suurimpaan lukeutuvan asuntorakentajan lisäksi ryhmä keskikokoisia ja pienempiä rakentajia. Tutkitut yritykset tuottivat valtaosan viime vuonna Suomessa valmistuneista vapaarahoitteisista kerrostaloasunnoista. Tulokset perustuvat asunnon ostaneiden kuluttajien puhelinhaastatteluihin.
20078_6006.jpg
Tilaa tiilikatto, saat 40 % alennusta kattoturvatuotteista
Kattoon kuuluu monia pakollisia ja tarpeellisia kattoturvatuotteita. Nyt saat näistä 40 % alennusta!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton