Vältä kylpyhuoneen valaistuksen sudenkuopat – huomioi nämä seikat

Kylpyhuone ei ole vain peseytymistä varten. Oikeanlainen valaistus auttaa luomaan tilaan rentouttavan tunnelman, joka toisaalta myös tukee arjen askareita ja siivousta tehokkaalla tavalla.

Tummat pinnat imevät valoa, ja ne on siksi valaistava voimakkaammin.Tummat pinnat imevät valoa, ja ne on siksi valaistava voimakkaammin.

Valitse valaistus pintojen mukaan

Useimmiten kylpyhuone laatoitetaan, koska laattojen käyttöikä on pitkä, puhtaanapito helppoa ja lattialämmityksen kanssa ne tuntuvat miellyttävältä paljaiden jalkojen alla. Kestävää laattapintaa ja kiinteää valaistusta ei vaihdeta noin vain, joten suunnitteluvaiheessa niiden keskinäiseen toimivuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Mitä kiiltävämpi pintamateriaali on kyseessä, sitä enemmän se heijastaa valoa. Jos materiaalien pintaheijastusta ei ole huomioitu valaistuksessa, lopputulos voi yllättää ja häikäistä häiritsevästi. Vastaavasti tummat mattapinnat imevät valoa, minkä vuoksi valaistukselta vaaditaan enemmän tehokkuutta.

Pesutiloissa on usein paljon heijastavia laattapintoja, jolloin häikäisy voi muodostua ongelmaksi.Pesutiloissa on usein paljon heijastavia laattapintoja, jolloin häikäisy voi muodostua ongelmaksi.

Tuo pesutilaan eri valaistustasoja

Peilin yhteyteen asennettu valaisin antaa pehmeää, epäsuoraa valaistusta koko pesutilaan. Epäsuoraa valoa voi luoda myös peilin yläpuolelle asennetuilla suunnattavilla alasvaloilla. Himmennettävillä alasvaloilla tai seinävalaisimilla tilan tunnelman saa muutettua helposti halutunlaiseksi.

Jos valaisin on peilin yhteydessä, kiinnitä huomiota sekä valon värilämpötilaan että värintoistoindeksiin (CRI), jotta iho näyttää peilikuvassa luonnolliselta.

Led-nauhoilla valaiseminen tuo lähes rajattomat mahdollisuudet haluttujen yksityiskohtien korostamiseen.Led-nauhoilla valaiseminen tuo lähes rajattomat mahdollisuudet haluttujen yksityiskohtien korostamiseen.

Kylpyhuoneen yleisvalaistuksen voi toteuttaa plafondeilla tai linjavaloilla. Modernia ilmettä ja mielenkiintoa tilaan luovilla led-nauhoilla onnistuu kätevästi myös esimerkiksi haluttujen alueiden korostus tai rajaus. Valonauhan asentaminen alumiiniprofiilin sisälle tekee yleisilmeestä viimeistellyn.
 

Muista! Muunneltavan valaistuksen hyödyt tulevat esiin vain, jos eri valaistusmahdollisuudet ja -ryhmät on kytketty omien ohjainten tai kytkinten taakse.

Airamin valikoimasta löytyy kylpyhuoneisiin ja wc-tiloihin  Spa-sarjan valaisimia,  joita yhdistää kauniin klassinen muotokieli.Airamin valikoimasta löytyy kylpyhuoneisiin ja wc-tiloihin Spa-sarjan valaisimia, joita yhdistää kauniin klassinen muotokieli.

Varmista valaisimen sopiva IP-luokitus

IP-luokituksessa ensimmäinen numero kertoo laitteen suojauksesta vieraita esineitä ja pölyä vastaan, toinen numero vettä ja kosteutta vastaan. Varmista kylpyhuoneen valaistusta valitessasi, että laitteilla on tilaan ja käyttöön soveltuva IP-luokka.

Esimerkkejä laitteiden IP-luokituksista:

  • IP20: Sisävalaisin. Ei ole lainkaan suojattu vettä vastaan.
  • IP44: Valaisin, joka on hyvin suojattu kaikista suunnista roiskuvalta vedeltä. Laite ei tavallisesti ole vedenpitävä.
  • IP55: Laitetta voidaan käyttää pölyisissä tiloissa ja ulkokäytössä. Merkintä on yleinen myös kostean tilan valaisimissa.
  • IP66: Valaisin on pölytiivis ja voimakkaalta vesisuihkulta suojattu.
  • IP68: Täydellinen suojaus. Pölytiivis ja kestää pysyvän upotuksen veteen.

Airamin Spa-valaisimet
Rakentaja.fi-verkkokaupasta

 

Etsitkö sopivia valaisimia saunaan? Tutustu suomalaisesta tervalepästä valmistettuihin SaunaLed-valaisimiin.

 
Päivitetty
8.10.2021