Vertailu paljasti – langaton ohjaus voi olla perinteistä asennustapaa edullisempi

Mitä tapahtuu, kun sähkösuunnittelutoimiston ja älykodin langattomia ohjausratkaisuja tarjoavan yrityksen insinöörit lyövät päänsä yhteen? Syntyy uusi tapa toteuttaa kodin järjestelmien langaton ohjaus, jonka kustannus on jopa perinteistä asennustapaa edullisempi.

valaistuksen_kustannukset-01

Sähkösuunnittelutoimisto SSVP FINLAND Oy:n toimitusjohtaja Kari Ojala ja älykotiratkaisuja tarjoavan Cozify Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Ruotoistenmäki vertasivat sähköasennustyön kustannuksia erilaisissa uudisrakennuskohteissa: keskiverto omakotitalossa, kerrostaloasunnossa ja kokonainaisessa kerrostalossa.

Vertailussa Ojala ja Ruotoistenmäki laskivat, kuinka iso kustannusero syntyy sähköasennustöissä perinteisen langallisen toteutustavan ja älykkäämmän kokonaisratkaisun välillä. Vaihtoehtoinen asennustapa sisälsi langattomia kytkimiä valaistuksen ohjaukseen ja langattomia termostaatteja lämmitysjärjestelmän ohjaukseen.

home_lighting_airam_01

Laskelmassa käytettiin sähköurakoitsijan tarjouslaskentakirjaa, josta katsottiin, mikä on asennustyön hinta johdotuksineen langattomille kytkimille uudisrakennuskohteessa. Laskelmassa verrattiin koko urakkahintaa.
− Laskelmassa huomioitiin valaisinkytkimen ja sen ohjausparin hinta suhteutettuna siihen, paljonko pietsosähköllä toimiva langaton kytkin tänä päivänä maksaa. Laskelma paljasti, että asennustyö langattomilla kytkimillä kääntyy jopa edullisemmaksi, riippuen siitä minkälaista rakennusta tehdään, Ojala kertoo.

Pietsosähköllä toimiva langaton kytkin ei tarvitse paristoja, vaan se saa tarvitsemansa sähköenergian kytkimen painalluksesta. Merkittävä säästö tulee siitä, että langaton kytkin ei tarvitse ohjauskaapelia. Se on helppo laittaa halutulle paikalle jopa rakennusurakan loppuvaiheessa.
 

Tiesitkö? Langattomille kytkimille annetaan nykyään viiden vuoden takuu eli saman verran kuin perinteiselle painonapille tai kytkimelle.

Airam_Compact-alasvalo-yleisvalaistus

Kivi- ja hirsitalot hyötyvät selvästi langattomasta ratkaisusta

Kivi- ja hirsitaloissa asennustyön kustannusero osoittautui selkeästi langattoman ratkaisun hyväksi, sillä niissä johtoreittien vedot ovat vaativampia ja hankalampia toteuttaa. Esimerkiksi hirsitalossa sähkökaapeleille tehdään poraukset etukäteen sen mukaan, miten sähkösuunnittelija on ne suunnitellut.

Langattomien kytkimien ansioista johtoreittien ja kaapelin määrä vähenee. Talon muita järjestelmiä ei tarvitse huomioida yhtä tarkasti, koska ei tarvitse miettiä, minkä kautta kytkimelle vedetään sähköjohto. Näin voidaan säästää seinä- ja alakattorakenteissa. Lisäksi sähköasentaja viettää työmaalla vähemmän aikaa.

Langattoman tekniikan kerrannaisvaikutus voi olla hyvinkin merkittävä. Kipsilevyseinien teossa asentajan ei tarvitse tehdä langattomille kytkimille reikiä eikä sovittaa kytkimiä niihin. Pintakäsittelijän ei tarvitse peittää kytkimien reikäkohtia. Langattomien kytkimien avulla kylpyhuoneiden laatoitetut seinäpinnat säästyvät vääränkokoisilta rei’iltä ja halkeamilta.

Saneerauskohteesta älykkäämpi vähemmällä työllä

Vanhoissa taloissa putkiremontin yhteydessä uusitaan usein myös sähköjärjestelmä. Langattomat kytkimet ovat oivallinen keino vähentää betoniseinien roilottamisen tarvetta, jolloin uutta sähkökaapelia tarvitaan tuomaan virtaa vain valaisimille ja pistorasioihin.

Ohjauskaapelia ei tarvita, ja kytkimet voidaan sijoittaa järkeviin paikkoihin. Saneerauskustannus laskee ja samalla talosta voidaan tehdä älykkäämpi.

mita_on_alykoti-01

Sähköalalla on aika isolle harppaukselle langattomaan teknologiaan

Kari Ojalan mukaan sähköalalla eletään nyt murroksessa. Puhelinteknologiassa suuri harppaus tapahtui 1990-luvulla, kun matkapuhelin syrjäytti lankapuhelimet. Toinen iso askel otettiin 2000-luvulla, kun älypuhelin pyyhkäisi matkapuhelimet unholaan.
− Puhelimen käyttö on monipuolistunut dramaattisesti. Uskoisin, että sähköalalla olisi jo aika vastaavalle harppaukselle. Kehittynyt langaton ohjausteknologia tarjoaa huikeita etuja niin sähköurakoitsijoille kuin kuluttajille, Ojala toteaa.

Cozify – kotimainen älykäs ohjausratkaisu

Erityisesti valaistuksen ohjaus herättää nykyisin paljon kiinnostusta, mutta monet sähkösuunnittelijat ja -urakoitsijat suhtautuivat sen toteutukseen yhä varovaisesti. Syynä on toisaalta teknologian sekamelska, josta on vaikea valita juuri tietynlaiseen rakennuskohteeseen sopiva ohjausratkaisu, ja toisaalta kustannukset.

Kotimainen Cozify on ratkaissut molemmat ongelmat selkeällä, turvallisella ja edullisella ohjausratkaisulla. Järjestelmän ytimessä on Cozify Hub -laite, joka yhdistää usean eri laitevalmistajan langattomat laitteet yhdeksi kokonaisuudeksi, joita voi ohjata Cozifyn helppokäyttöisellä applikaatiolla.

Certified by Cozify -konsepti takaa, että mukana on tunnettuja ja luotettavia laitetoimittajia, joihin kuluttajat ja urakoitsijat ovat jo tottuneet. Cozify valikoi tarkasti yhteistyökumppanit ja valvoo, että järjestelmään liitetyt laitteet ovat tietoturvallisia ja kestäviä.

Cozifyn ratkaisussa huomattava määrä suunnittelu- ja ohjelmointityötä siirtyy työmaalta pois. Ohjelmat asennetaan laitteisiin joko esiasennuksena tai etäpäivityksen avulla. Kun laitteet on asennettu paikalle, asetukset päivittyvät Cozifyn taustajärjestelmästä automaattisesti. Kuluttajille Cozifyn tuotteet ovat olleet tarjolla jo useamman vuoden ajan.
− Olemme tällä hetkellä Fortumin virallinen kumppani. Asennamme älykodin ohjausyksiköitä tuhansiin asuntoihin tämän ja seuraavien vuosien aikana. Me emme puhu enää piloteista, vaan tämä on tuotantovaiheessa oleva ratkaisu, vahvistaa Cozifyn toimitusjohtaja Kimmo Ruotoistenmäki.


 
Julkaistu
19.10.2020