3 Rakennussuunnittelu

3.5 Käyttövaihe


Vihdoin aletaan olla käyttöönottovaiheessa. Rakennus on kuitenkin saatava kuntoon ennen lopullista muuttoa. Muuten työt jäävät roikkumaan ja vielä kymmenenkin vuoden kuluttua puuttuu jostain jokin listan pätkä. Eikä tuota listaa mistään enää silloin saa ostettua. Omana työnä tehtynä tällainen on vieläkin yleisempää kuin urakoiduissa taloissa. Paras on saada talo valmiiksi ja asukkaat tyytyväisiksi.


3.5.1 Talotekniikkalaitteiden tarkastus
Talotekniikkalaitteiden tarkastus on asukkaiden tulevan viihtyvyyden kannalta ensisijaisen tärkeää. Tarkastusten lähtötietoina ovat laaditut suunnitelmat, sopimusasiakirjat, piirustukset, työselitys ja huoltosuunnitelma. Huoltosuunnitelmat tulevat urakoitsijoilta, mikäli ne on osattu suunnitteluvaiheessa heiltä edellytettäviksi asiakirjoiksi kirjata, samoin kaikki käyttö- ja huolto-ohjeet.
3.5.1.1 Asian läpikäynnin tarkoitus
Tarkastuksen tavoitteena on varmistaa, että rakennuksen koneiden ja laitteiden sekä LVIST- järjestelmien, eli taloteknisten laitteiden toimivuus on suunnitelmien mukaista. Omakotitalon taloteknisten laitteiden vastaanottomenettely tapahtuu liitelomakkeen 3.5.1.1 mukaisesi.
3.5.1.2 Miten asiat käydään läpi
Tarkastusten pitäminen tarkoittaa koko rakentamisen aikaa. Piiloon jäävistä osista tulee olla dokumentit. Tulevaisuuden kannalta on tärkeää ettei lyö naulaa väärään paikkaan. Tarkastukset on tehtävä yhteistyössä urakoitsijoiden kanssa. Mikäli urakoitsijalla on laatujärjestelmä, joka todennäköisesti edellyttää taloteknisten laitteiden dokumentoidun tarkastuksen, kannattaa omakotitalon rakentajan hyödyntää se täysimääräisesti.
Omakotitalo on kohteena kuitenkin niin pieni ja tarkastuksia on niin vähän, ettei niitä tarvitse aikatauluttaa. On vain huolehdittava, että tarkastukset tapahtuvat oikeassa järjestyksessä. Rakennustyön valvojalla ja omistajalla ei välttämättä ole riittävää tietämystä laitteiden tarkastuksesta, joten on syytä pyytää suunnittelijoita suorittamaan tarkastukset. He osaavat käydä koneet ja laitteet oikeassa järjestyksessä läpi sekä osaavat tarkastaa urakoitsijan laatujärjestelmän mukaiset tai muuten tuotetut dokumentit.

3.5.1.3 LVI-tarkastus Suunnittelijat käyttävät normaalisti muistilistoja, joiden perusteella he käyvät asioita läp...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Päivitetty
1.6.2012