Täyden värintoiston led-valaisimet auttavat myös kasveja voimaan hyvin

Pimeään vuodenaikaan, kun luonnollista auringonvaloa ei ole tarpeeksi saatavissa, niin kasvit kuin ihmisetkin hyötyvät hyvälaatuisesta keinovalosta. Hyvälaatuisessa keinovalossa on myös kasvien tarvitsemia valoaallonpituuksia, kuten sinistä ja punaista. Kun valitset kotiin hyvälaatuiset valaisimet, voit vaikuttaa myös kasvien hyvinvointiin.

1920Kansikuva

Kasvit tarvitsevat lisävaloa loppusyksystä lähtien

Biolan neuvoo kiinnittämään huomiota riittävään valon saantiin ja riittävään huonekosteuteen syyskuusta lähtien, kun kasvukausi vähitellen päättyy ja päivän pituus lyhenee alle 12 tuntiin. Valolla ja huonekosteudella on ratkaiseva vaikutus kasvien hyvinvointiin. Led-valo sopii kasvien lisävaloksi, sillä se ei tuota liikaa lämpöä, mikä kuivattaa kasvia. 

Kauttaaltaan hyvälaatuisessa valaistuksessa myös kasvit voivat paremmin. Kun värintoistoindeksi on tarpeeksi korkea, oman kokemuksemme mukaan noin CRI 95 tai yli, niin myös punaiset ja siniset aallonpituudet ovat tarpeeksi hyvällä tasolla. Monet ihmiset haluavat sijoitella kasvit vapaasti, eivätkä niin, että sinipunaista valo tuottavan led-kasvivalon paikka määrittää sen, missä huonekasvit ovat. Tällöin korostuu koko asunnon hyvälaatuinen valaistus, toteaa LedStoren yrittäjä Janne Halttu.

Kuva 1. Kun valitaan hyvän värintoiston led-valot, niin kaikki huoneiston valot tukevat kasvien hyvinvointia.Kuva 1. Kun valitaan hyvän värintoiston led-valot, niin kaikki huoneiston valot tukevat kasvien hyvinvointia.

Korkea värintoistoindeksi, eli CRI, on osoitus valon laadusta

Alla olevassa kuvassa huomataan, että värintoistoltaan korkealaatuisella ledillä CRI-arvo on lähellä sataa, eli niin sanottua täyden valospektrin värintoistoa. Värintoistoindeksi, CRI, muodostuu 15 vertailuvärin keskiarvosta, ja myös valaisimesta mitatut punaiset, siniset, keltaiset ja vihreät aallonpituudet ovat korkealla tasolla. Tämän voi huomata kotioloissa niin, että valaistavan kohteen värit toistuvat aitoina, ja oikean värisinä. Kasvit hyödyntävät valosta erityisesti punaisia ja sinisiä aallonpituuksia. Mittaustulos näyttää LedStoren tehokkaan 17W /m, 3500K led-nauhan R-arvot värintoistoindeksin ollessa 97.

Kuva 2. LedStoren korkean värintoiston led-nauhan (17 W/m, 3500K, 24V) värintoistoindeksi, CRI on 97.Kuva 2. LedStoren korkean värintoiston led-nauhan (17 W/m, 3500K, 24V) värintoistoindeksi, CRI on 97.

Kasvit monissa huonetiloissa, olohuone, keittiö, kylpyhuone ja kodinhoitohuone

Korkean värintoiston led-valoja on monen tyyppisiä. Led-alasvaloissa eli spoteissa, joita käytetään yleisvalaistukseen, on uusimmissa malleissa CRI 98 värintoisto, kuten korkeaan tilaan sopiva KANTTI 033 valkoinen, joka istuu hyvin vinoon kattoon suunnattavuutensa ansiosta.

Keittiössä hyvä värintoistoindeksi on miellyttävä silmälle ja hyvässä valossa myös viherkasvit viihtyvät. Vintage-valaisimeen on hankittu LedStoren korkean värintoistoindeksin E14 kynttilä, 3000K hehkulamppukantaiset polttimot.

Kuva 3. Korkean värintoistoindeksin led-spotit olohuoneessa. Katossa LedStoren malliston KANTTI 033 valkoinen.Kuva 3. Korkean värintoistoindeksin led-spotit olohuoneessa. Katossa LedStoren malliston KANTTI 033 valkoinen.
Kuva 4. Värinokkosen värit tulevat kauniisti esiin korkean värintoistoindeksin led-valossa.Kuva 4. Värinokkosen värit tulevat kauniisti esiin korkean värintoistoindeksin led-valossa.

Myös kylpyhuoneessa huonekasvit saattavat menestyä, jos valoa on saatavissa tarpeeksi. Kuvassa aloe veran kaverina HALO 600 valopeili sekä suunnattavat 033 valkoinen led-spotit, neutraalilla 4000K valon värisävyllä.

Kuva 5. Hyvälaatuisessa ja riittävässä valaistuksessa myös kasvit viihtyvät.Kuva 5. Hyvälaatuisessa ja riittävässä valaistuksessa myös kasvit viihtyvät.

Selkeälinjaisissa ja vaaleissa tiloissa kasveilla saadaan mukavaa kodikkuutta. Led-nauhavalaistuksen korkea värintoistoindeksi auttaa osaltaan ylläpitämään kasvien vointia. Älykodeissa led-valaistuksen ohjauksen voi toteuttaa myös automaattiseksi, jolloin halutut valot voidaan pitää päällä vaikka 12 tuntia vuorokaudessa. 

Led kuluttaa vain vähän virtaa esimerkiksi halogeeniin verrattuna, joten valaistuksen lisääminen ei välttämättä edes näy sähkölaskussa.

Kuva 6. Kasvit tuovat mukavaa ilmettä selkeälinjaisiin ja vaaleisiin tiloihin. Led-nauhavalaistus on helppo myös ohjelmoida valaisemaan juuri silloin, kuin halutaan.Kuva 6. Kasvit tuovat mukavaa ilmettä selkeälinjaisiin ja vaaleisiin tiloihin. Led-nauhavalaistus on helppo myös ohjelmoida valaisemaan juuri silloin, kuin halutaan.

Kaikki artikkelissa mainitut valaisimet ovat nähtävissä Lamppukauppa Led Storen showroom-myymälässä Vantaan Koivuhaassa, jossa palvellaan sekä kuluttaja- että yritysasiakkaita ammattitaidolla. Tervetuloa!


Kiinnostuitko?


 
Päivitetty
14.9.2022