Älä aloita takkaremonttia leka kädessä

Käytännöllisyys, budjetti, estetiikka ja huolto – asiat, jotka uutta takkaa miettivän tulisi aina ottaa huomioon. Aloitteleva sisustussuunnittelija saattaa ensimmäisenä lähteä liikkeelle moottorisaha ja leka kädessä hävittämään kaikkea, josta ei pidetä. On kuitenkin varmempaa lähteä ensin vastaamaan kysymyksiin, jotka saattavat säästää kotisuunnittelijalta pitkän pennin.

Takka on mahdollista sijoittaa myös erittäin piennen tilaan. Kuvassa Contura 750a.Takka on mahdollista sijoittaa myös erittäin piennen tilaan. Kuvassa Contura 750a.

Mihin sijoitat takan?

Kiinteänä kalusteena takkaa ei noin vain siirretäkään. Sille on hyvä löytää oikea sijoituspaikka. Vaikka purkaisit vanhan takan pois uuden tilalta, voit tässä vaiheessa silti miettiä, oliko vanha takka optimaalisessa paikassa entuudestaan? Vai voisiko sen siirtää parempaan paikkaan? Jos teet niinkin suurta remonttia, kannattaa paikan valintaa kiinnittää huomiota.
 

 • Lämmittääkö takka riittävän suuren alan?
 • Lisääkö takka huoneen käytettävyyttä?
 • Onko takka kulkuväylän tiellä?
 • Onko takka sijoitettuna sisustuksellisesti sopivaan paikkaan?
 • Sopiiko takan ulkonäkö huoneen tunnelmaan?
 • Onko lattia riittävän vahva ja löytyykö seinästä valmiina palomuuri?

Hormin malli ja sijoittaminen vaikuttaa yllättävän paljon takan kokonaisvaikutelmaan. Alla esimerkki, miten hormin taka- tai ylälähtö vaikuttavat samaan takkamalliin.

Takka ylälähdölläTakka ylälähdöllä
Hormi takanaHormi takana

Haluatko noudattaa talosi arkkitehtuuria ja aikakautta? Avotakoista aika on ajanut ohi jo kustannustehokkuudenkin näkökulmasta katsottuna. Monista takkamallistoista löytyy kuitenkin samaa tyylisuuntaa edustavia sekä huomattavasti paremmalla tehokkuudella toimivia takkoja.

Eurooppalaista tunnelmaa avotakan tilalle. Kuvassa Contura I4FS Classic Black.Eurooppalaista tunnelmaa avotakan tilalle. Kuvassa Contura I4FS Classic Black.Takasta ja hormista voi myös tehdä näyttävän sisustuselementin. Korkeissa huoneissa takka ja hormi muodostavat upean ja tyylikkään kokonaisuuden. Tila, johon takka sijoitetaan saattaa vaatia tietynkokoisen tulisijan. Pieni takka säästää tilaa, mutta suuressa huoneessa se hukkuu sisustukseen, varsinkin jos takan ympäristön väritystä ei ole otettu huomioon.

Takan leveyttä ja korkeutta voi lisätä näyttävällä hormilla ja takkojen lisävarusteilla, kuten puulaatikoilla ja eduspellillä.

Tutustu Nettitakkaan

Pienestä takasta saa suuren lisäämällä erilaisia takkakomponentteja. Kuvassa Contura 330G.Pienestä takasta saa suuren lisäämällä erilaisia takkakomponentteja. Kuvassa Contura 330G.

Jos haluat pienen takan suureen huoneeseen, valitse takan väritys niin että se luo suuren kontrastin seinien väritykseen. Tämän jälkeen luo illuusiota suuremmasta takasta laatoittamalla tai maalaamalla osa seinästä takan takana saman väriseksi takan kanssa. Jätä muut seinät eriväriseksi. 

Kehystä takka suuremmaksi vaikka laatoittamalla tausta näyttävästi. Kuvassa Contura 520T.Kehystä takka suuremmaksi vaikka laatoittamalla tausta näyttävästi. Kuvassa Contura 520T.

Näin meillä tehtiin

Tuula Granqvist etsi uutta kevyttakkaa vanhaan peruskorjattuun kotiinsa. Takan tarkoituksena oli tuoda tunnelmaa ja toimia ”huonekaluna”, sillä varsinainen lämmitys toimii kaukolämmöllä. Takan paikkaa oli pyöritelty moneen kertaan ja päädytty olohuoneen nurkkaan. Lattiaa ei ollut tarkoitus vahvistaa lisää, joten takan oli oltava riittävän kevyt.

Takaksi valikoitui Conturan 610 G. Contura oli Granqvisteille ennestään tuttu ja sen valikoimista löytyi nopeasti sopivan korkuinen ja kokoinen takka. Valkoinen takka vaalealla seinällä on kaunis ja rauhallinen kokonaisuus. Kulmaan sijoitettuna takan viereen muodostui oiva paikka säilyttää takkatarvikkeita, pois ohikulkijoiden jaloista.

Granqvistin kotona takka tarvittiin hormilla. –Koska tarvitsimme myös hormin, oli kyseessä kokonaishankinta ja mielellään samalta toimittajalta. Otimme yhteyttä sähköpostitse Jalotakkaan, josta Niko Muurinen otti asian hoitaakseen. Hän teki meille hyvän tarjouksen takasta ja hormista ja valinta oli sen osalta selvä, kertoo Granqvist.

Lasinen eduspelti ei peitä näyttävää puulattiaa ja heijastaa takan kauniisti.

Lasinen eduspelti ei peitä näyttävää puulattiaa ja heijastaa takan kauniisti.

Mieti myös takan tekninen toteutus etukäteen

Takan valintaa liittyy monia rakennusteknisiä asioita, kuten lattian riittävä kantavuus ja paloturvallisuusasiat. Granqvist kertoo tarvinneensa enemmän apua juuri teknisissä asioissa. –Enemmän apua tarvitsimme sopivan hormin valintaan ja hormin tekniseen toteutukseen. Tässä asiassa Niko pystyi auttamaan sekä valitsemaan asiantuntemuksensa perusteella teknisesti parhaan vaihtoehdon. Päädyimme Jalotakan JT-teräshormiin, kertoo Granqvist.
 

Kotimaiset JT-teräshormit ovat erittäin paloturvallisia.Kotimaiset JT-teräshormit ovat erittäin paloturvallisia.

Takan sijoittaminen

 • ympärille jää riittävät suojaetäisyydet
 • ei ole kulkuväylien tiellä
 • lämmittämiseen tarkoitetut takat mieluimmin keskelle taloa
 • riittävän vahvat lattiarakenteet
 • varmista riittävä korvausilman saanti
Lue lisää hormien paloturvallisuudesta

Muista rakennuslupa tarvittaessa

Lupamääräykset vaihtelevat kunnittain. Jos olet hankkimassa uutta takkaa kotiisi, saatetaan rakennuslupa tarvita. Yleensä jos vanhan takan tilalle vaihdetaan uusi, ei rakennuslupaa tarvita. Hormien lupamääräykset ovat varsin tiukkoja.

–Tiesimme etukäteen, että takkaa varten tarvitaan kunnassamme rakennuslupa, johon liittyy melkoisesti paperityötä, rakennuspiirustuksia ja selvityksiä, Granqvist selvittää.

Granqvist kertoo, etteivät he, kivitalorakenteiden paloturvallisuuden vuoksi, kohdanneet ongelmia takan taikka hormin sijoittamisessa asuntoon.

Tyytyväinen asiakas

Jalotakka toimitti tavarat sovitusti ja yhteydenpito toimi joka vaiheessa vaivattomasti ja nopeasti. Olemme nyt erittäin tyytyväisiä syksyisen takkatulen loimussa, Granqvist tähdentää.

Mikä tahansa tarkoitus takkahankinnallasi onkaan, löydät varmasti etsimäsi Nettitakasta. Jalotakka on tehnyt nyt takan hankkimisesta helppoa.

Tutustu Nettitakkaan

 
Päivitetty
30.11.2020