Näin jopa puolitat sähköisen lattialämmityksesi kulutuksen ja lompakkosi kiittää

Eikö olekin ihanaa, kun jalkojen alla tuntuu lämpöisä lattian pinta? Tuntuuko, että sähköinen lattialämmitys on kuitenkin kallis ylläpitää? Energian säästäminen ja hiilijalanjäljen pienentäminen vastuullisesti ovat tätä päivää, mutta miten sen voi tehdä helposti?
Themo-älytermostaatin avulla asunnon lattiat pysyvät lämpimänä silloin kun tarvitaan ja tarkkaan optimoidun kulutuksen ansiosta lämmityslaskusi sekä hiilijalanjälkesi pienenevät. Themo-älytermostaatti ottaa huomioon sääennusteet ja pörssihinnan toisin kuin muut kuluttajamarkkinoilla olevat älytermostaatit.

1920SE1_3608

Themo on helppo ja moderni tapa optimoida lämmityskuluja ja lämmityksen hallittavuutta. Käytännössä tämä tapahtuu Themon koneälyn avulla, joka ottaa lattian lämmityksessä huomioon käyttötarpeen, sähkön hinnan, ulkolämpötilat sekä lattian ja huoneen kyvyn varata itseensä lämpöenergiaa.

Koneoppivan algoritmin avulla termostaatti oppii lattian parametrit tarkalleen ja hyödyntää näitä lattialämmityksen optimoinnissa. Tällöin lattian lämpötila vaihtelee päivän kuluessa, mutta pysyttelee annetuissa raja-arvoissa. Tämän mahdollistaa varaavan lattialämmityksen hitaat lämpötilavaihtelut. Yliopistotutkimuksen (TTU) mukaan Themo säästää keskimäärin 32,5 % lattialämmityksen kuluista.

Säästä reilusti lämmityskuluissa ja nauti silti lämpimistä lattioista>>

Themo testasi säästövaikutusta vantaalaisessa omakotitalossa sekä kuopiolaisessa opiskelija-asuntokohteessa. Lue hämmästyttävät tulokset:

Vantaalla koettiin yllätys omakotitalon lämmitys-
​​​​​​​kuluissa

Keväällä 2020 suoritettiin omakotitalossa testijakso aikavälillä 20.-27.4.2020. Manuaalijakson aikana ulkolämpötilat vaihtelivat 3–13 asteen välillä. 

Taustaa
Omakotitalossa on 10 lattialämmitettyä tilaa ja kaksi kerrosta (150 m²). Lämmitystä tukee yksi ilmalämpöpumppu yläkerrassa ja pönttöuuni alakerrassa. Tukevien lämmitysmuotojen ansiosta osa huoneista (3/10) sai lämmityksentarpeensa tyydytettyä ilman lattialämmitystä. Lattian lämpötilat asetettiin huoneista ja käyttötarpeista riippuen 20–24 asteen välille.

Testijakso
Testijakson aikana Themon toiminnallisuutta vaihdeltiin manuaalitilan ja Themo-älyohjelman välillä. Lämmitykset ajastettiin perheen antamien käyttötarpeiden mukaisesti. Talon huoneille asetettiin omat lämmitysrutiinit. Syklin aluksi älyohjelman annettiin olla päällä muutaman päivän ajan, jotta koneoppiva algoritmi ehti saada riittävästi dataa huoneiden ominaisuuksista lämmityksen optimointia varten.

money-2724235_1920
CaseVantaa

Manuaalitarkastelujakson aikana asiakkaalla oli käytössä kiinteä sähkösopimus hinnalla 5,69 snt/kwh. Sähkön siirron osalta käytössä oli Vantaan Energian Sähköverkkojen aikasähkö 1,9 snt/kwh (yösähkö) ja 3,8 snt/kwh (päiväsähkö) sähköveron ollessa 2,794 snt/kwh. Kulutettu sähkö oli yöllä 6,6 kwh/pv ja päivällä 15,17 kwh/pv. Painotetuksi sähkönhinnaksi tarkastelujaksona tuli 12 snt/kwh.

Älyohjelman ollessa päällä keskimääräiseksi kwh-kulutukseksi saatiin 15,69 kwh/päivä manuaalikulutuksen ollessa 21,76 kwh/päivä. Kuukausitasolla älyohjelman kulutus oli 477 kwh ja manuaalitilan kulutus 662 kwh. Pörssisähkön osuus vaihteli välillä 0,5 snt–2 snt/kwh. Älyohjelman aikana painotetuksi sähkönhinnaksi tuli 6,72 snt/kwh (ml. siirto ja verot).

CaseVantaakuva2

Tulokset
Manuaalitilan kuukausikustannukseksi saatiin 77,45€/kk ja älyohjelman kustannukseksi saatiin yli puolet vähemmän eli 32,07€/kk. 

Sekä kulutus, että painotettu sähkönhinta pienentyi Themon johdosta merkittävästi. Kwh-kulutus pienentyi tarkastelujakson aikana noin 28 %. Sähkön painotettu hinta pienentyi 44 %. Älyohjelman hintaoptimoinnin lisäksi tähän vaikutti yleinen pörssisähkön alhainen hinta tämän hetken sähkömarkkinatilanteessa.

Talon asukkaat olivat toki enemmän kuin innoissaan tästä testijakson tuloksesta. 

Kysyessämme asiakkaan ajatuksia Themosta ja sen käyttöönotosta, saimme iloksemme hyvin positiivisia kommentteja.
 

Themo on ollut arkea helpottava ja rahaa säästävä päivitys talomme lämmityksen ohjaukseen. Termostaattien ohjaaminen älypuhelimella on näppärää ja kustannussäästöt ovat olleet jo lyhyessäkin ajassa huomattavat. Erityisen miellyttäväksi olemme kokeneet mahdollisuuden ohjata talon lämmitystä etänä esimerkiksi palatessa mökiltä kotiin.

Matkan varrella on herännyt muutama kysymys Themon tominnallisuuksiin liittyen ja näihin tiedusteluihin olemme saaneet nopeasti selkeät vastaukset.

1920home-2573375_1920

Älytermostaatti tuo myös kiinteistöyhtiölle tuntuvat säästöt

Monissa kiinteistöyhtiöissä on havaittu, että kylpyhuoneiden mukavuuslattialämmitykset voivat olla yllättävän kallis energiasyöppö. Etenkin kohteissa, joissa käyttäjä ei ole itse vastuussa lattialämmityksen sähkölaskusta, lämmityksen tasoon ei välttämättä kiinnitetä tarvittavaa huomiota. Näin ollen lattialämmitykset ovat monesti tarpeettoman kovalla ja saattavat haitata jopa kiinteistön kaukolämpöjärjestelmää. Tällaisissa tapauksissa tekoälyä hyödyntävä Themo-palvelu on innovatiivinen ja helppo IoT-ratkaisu, jonka avulla voidaan kontrolloida keskitetysti kylpyhuoneiden mukavuuslämmitystä ja saavuttaa tuntuvia säästöjä.

Taustaa
Themo suoritti viime syksynä pilottihankkeen kiinteistöyhtiössä, johon kuuluu viisi kerrostaloa, joissa on yhteensä 254 yksiötä. Jokaisessa yksiössä on n. 4 m² kokoinen kylpyhuone, jossa on sähköinen lattialämmitys. Kyseisessä kiinteistöyhtiössä käyttösähkö sisältyy vuokrasopimukseen.

Testijakso
Pilottiasennus suoritettiin kohteen A-talon kahteen asuinkerrokseen säästölaskelmia varten. Laskelmat perustuivat kohteessa valmiina olleiden manuaalisten termostaattien kulutuksen selvittämiseen ja saatujen kulutuslukujen vertaamiseen Themon älykkääseen ohjelmaan. Manuaalisen termostaatin kulutus selvitettiin pitämällä testijakson alussa Themo-termostaatteja manuaalitilassa asennushetken lämpötiloissa, jotka vaihtelivat 24–29 asteen välillä. Lämmitysohjelmaksi valittiin lämpötilan ajastaminen 24 asteeseen aikaväleillä klo 7–9 ja 17–23. Hintaoptimointia varten syötettiin asiakkaan tarkat sähkön hinnat palvelimelle.

Tässä tapauksessa sähkö oli ostettu kiinteällä hinnalla ja sähkönsiirto hinnoiteltu aikasähköperusteisesti. Toteutunutta kulutusta seurattiin Themon etähallinnasta osoitteesta app.themo.io.

unnamed

Themo-palvelun tuomat säästöt olivat huimat.
Asiakas säästää Themojen avulla vuodessa peräti 60 €/kylpyhuone. Samalla asiakkaan hiilidioksidipäästöt kevenevät 40 000 kiloa vuodessa (päästölukemat perustuvat paikallisiin energiantuotannon päästötasoihin).

Suurimmat säästöön vaikuttaneet tekijät olivat:
1. Lattian lämmön asettaminen mukavaan, mutta taloudelliseen lämpötilaan (keskitetty hallinta)
2. Turhan lämmittämisen minimointi (lämmityksen ajastaminen)
3. Lattian esilämmittäminen yöllä edullisempien tuntien aikana ja varaavuuden hyödyntäminen (koneoppiminen ja hintaoptimointi)


Themo takaa kiinteistöyhtiöasiakkailleen kassavirtapositiivisen investoinnin jo ensimmäisestä vuodesta lähtien!

themo_1920x1080

Jäikö jokin askarruttamaan?


 
Päivitetty
11.10.2021