Puurunkoisen talon valaistuksen ohjaus langattomasti

Hirsitalon tai CLT-talon sähkövetojen paikat tulee miettiä tarkasti. Erityisesti jos puupinta jää näkyville, niin ylimääräiset sähkövedot esimerkiksi valokatkaisijoille jäävät kaikki näkyviin seinäpintoihin. Valaistuksen ohjaukseen on luotettavia langattomia seinäsäätimiä, jotka säästävät työtä ja ovat materiaalitehokkaita.

1920Kuva1

Langaton ohjaus helpottaa valaistuksen käyttöpaikkojen sijoittelussa

Puurunkoisissa taloissa, erityisesti hirsitaloissa ja CLT-taloissa rungon poraukset sähkövedoille mietitään tarkasti, ja sähköjohtojen lisäykset jälkikäteen ovat haastavampia. Uudessa talossa työtä ja materiaaleja säästyy, kun valaistuksen ohjaus tehdään langattomaksi. Langattomat ohjaimet voidaan sijoittaa juuri haluttuihin paikkoihin, ja ne käyvät monen tyyppisille ledeille, kuten spoteille, paneeleille, plafondeille ja led-nauhoille.

Arkkitehti SAFA, Juhani Harju, on aktiivisesti mukana puurakentamisen kehittämisessä TILAGroupin neuvonantajana, ja hän pitää langattoman ohjauksen etuna materiaalitehokkuutta. Hän näkee langattomuuden tuovan rakentamiseen myös tuotantoteknisiä hyötyjä:
 

Langaton valaistuksenohjaus puurunkoisissa taloissa on suositeltavaa, sillä tuotteet itsessään ovat laadukkaita ja RF-tekniikassa on selkeästi jatkuvuutta. Langattomalla ohjauksella saavutetaan eri laskelmien mukaan noin 50 % materiaalisäästöt, kun sähkövetoja tarvitaan vähemmän. Ohjaimiin kuluu myös vähemmän materiaaleja, ja niiden sijoittelu on vapaata.

Valaistuksen langaton ohjaus käytännössä – useita toimivia vaihtoehtoja

Langattomuus tarkoittaa sitä, että ohjaussignaali valaisimien RF-muuntajan ja säätimen välillä liikkuu radiotaajuudella, eli langattomasti. Valaisimien RF-muuntajan ominaisuutena on langattoman yhteyden luominen ohjaimiin, eli se sisältää itsessään vastaanottimen. Säädin eli ohjain saa virtansa nappiparistosta, ja se voi olla ulkomuodoltaan seinäkytkimen näköinen tai kaukosäädin. Pariston käyttöikä on useita vuosia, ja se on helposti vaihdettavissa.

Langattoman ohjauksen voi toteuttaa myös niin, että yhdistetään langallisia ja langattomia painikkeita. Tällöin langallisen himmentimen ominaisuutena on langattoman yhteyden muodostaminen. Valaisimen tai valaisinryhmän himmennettävä, tyypillisesti Triac-muuntaja on kytketty tällaiseen langalliseen himmentimeen.
Muuntajien ei tarvitse aina olla langattomassa himmennyksessä RF-muuntajia. Langattoman ohjauksen voi toteuttaa myös ei-himmennettävän muuntajan ensio- tai toisiopuolelle asennettavalla vastaanottimella, joka pariliitetään langattomaan ohjaimeen.

Kuvassa kolmen tyyppisiä langattomia ohjaimia: seinämallinen kaksiosainen himmennin, kaukosäädin neljälle ryhmälle värilämpötilasäädettäviä valaisimia. Kolmantena langallinen seinähimmennin, josta saa luotua langattoman yhteyden muihin himmentimiin, joilla halutaan säätää langalliseen himmentimeen yhdistettyä valaisinryhmää.

Kuva 1. vas. kahden valaistusryhmän langaton himmenninpainike, keskellä neljän valaisinryhmän kaukosäädin, oik. langallisesti asennettava himmennin, josta langaton yhteys langattomiin himmentimiin.Kuva 1. vas. kahden valaistusryhmän langaton himmenninpainike, keskellä neljän valaisinryhmän kaukosäädin, oik. langallisesti asennettava himmennin, josta langaton yhteys langattomiin himmentimiin.

Värilämpötilasäädettävien tai yhden värilämpötilan valaisimien langaton ohjaus

Värilämpötilasäädettävistä led-valaisimista saadaan helposti eri tunnelmiin ja tarpeisiin sopivaa valkoista valoa Kelvin-tasoa säätämällä. Johdot tarvitaan muuntajan ja valaisinten välille, ja ne jäävät välikattoon.

Langaton yhteys luodaan tällöin muuntajan ja säätimen välille. Muuntajaan voidaan yhdistää useampia säätimiä, jolloin esimerkiksi portaikon valaistuksen säätäminen onnistuu helposti säätimistä portaikon ylä- ja alapäästä. Valaisimien muuntajan koko (wattimäärä) valitaan sen mukaan, kuinka suuri valaisimien yhteisteho on.

Värilämpötilan säätimessä oikean puolen painikkeella lämmin valkoinen (warm white, WW) ja kylmän valkoinen (cold white CW) saadaan säädettyä liukuvasti. Seuraavassa kuvassa esimerkkinä valon värisävy kuudessa eri kohdassa skaalalla 2500K-5500K. Säätimessä vasemmalla puolella on kirkkauden säätö sekä päälle/pois säätö.
Langaton himmennys toimii samalla periaatteella myös yhden värilämpötilan valaisimilla. Niissä Kelvinit valitaan tyypillisesti lämpimän 3000K, ja neutraalin 4000K sävyisiksi.

Kuva 2. Esimerkkinä langattoman ohjauksen osat valon värilämpötilasäädettävän pyöreän led-plafondivalaisimen asennukseen. Langaton yhteys luodaan RF-muuntajan ja säätimen välille.Kuva 2. Esimerkkinä langattoman ohjauksen osat valon värilämpötilasäädettävän pyöreän led-plafondivalaisimen asennukseen. Langaton yhteys luodaan RF-muuntajan ja säätimen välille.

Seuraavassa kuvassa langattomat painikkeet on asennettu seinäkehykseen kahden värilämpötilasäädettävän ryhmän ohjaukseen. Säätimet ovat ulkomitoiltaan vastaavat kuin Schneider EXXACT-himmentimet, joten sähkökalusteet sopivat yhteen, vaikka osassa käytetään langatonta ohjausta. Langaton säädin toimii paristolla, joten seinään ei tarvita sähkövetoa muuntajalta säätimille.

Kuva 3. Langattomat seinäsäätimet voidaan asentaa myös seinäkehykseen. Kuvassa värilämpötilasäädettävien led-paneeli- ja led-nauhavalaisimien säädin. LedStoren valikoimaan kuuluvat vastaavat tuotteet myös yhden valon värisävyn valaisimille.Kuva 3. Langattomat seinäsäätimet voidaan asentaa myös seinäkehykseen. Kuvassa värilämpötilasäädettävien led-paneeli- ja led-nauhavalaisimien säädin. LedStoren valikoimaan kuuluvat vastaavat tuotteet myös yhden valon värisävyn valaisimille.

Langaton käyttökytkin tai himmennys led-nauhavalaistuksessa

Led-nauhavalaistus on yksi tyypillisistä valaistustavoista, joka on helppo lisätä myös jälkikäteen ja jota voidaan säätää langattomasti. Led-nauhavalaistukseen tarvitaan led-nauhan ja asennuskiskon (alumiiniprofiilin) lisäksi muuntaja, josta led-nauha saa virtansa. Muuntaja kytketään verkkovirtaan, joko valmiina olevaan pistorasiaan, tai sähkömiehen asentamana kiinteänä asennuksena verkkovirtaan.

Käyttäminen ja himmentäminen voidaan hoitaa helpoimmin kosketushimmentimellä, joka asennetaan led-kiskon sisään. Tällöin led-nauha säätyy päälle ja pois sekä himmenee luotettavasti led-kiskosta säätämällä.

Kuva 4. Led-nauhalla toteutettu työpöydän valaistus toimii led-kiskon päähän asennetulla himmentimellä. Erillistä kytkintä ei tarvita.Kuva 4. Led-nauhalla toteutettu työpöydän valaistus toimii led-kiskon päähän asennetulla himmentimellä. Erillistä kytkintä ei tarvita.

Kysy lisää langattomista led-valaistuksen ohjausmahdollisuuksista LedStoresta! Kaikki artikkelissa mainitut valaisimet löytyvät Lamppukauppa LedStoren showroom-myymälästä, jonka yhteydessä ovat yrityksen palvelut ja varasto. LedStore palvelee kuluttaja- ja ammattilaisasiakkaita paikan päällä ja etänä myös mittatilausled-nauhatoteutuksissa, sekä valaistussuunnittelussa. Käyntiosoite on Mesikukantie 16, 01300 Vantaa. Soita tai meilaa, p. 045 251 4510 ja myynti@ledstore.fi. Löydät LedStoren myös FB:stä ja IG:stä tunnisteella ledstore.fi.


Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö:

 
Julkaistu
6.10.2020