• Etusivu
  • Talo

Valitse oikea keittiötaso – opas materiaalivaihtoehtoihin

Kiveä vai puuta vai jotain ihan muuta?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Power Finland Oy
Päivitetty 21.12.2023
202010_66907.jpg

Keittiötasoille on nykyisin lukuisia materiaalivaihtoehtoja, jotka poikkeavat toisistaan paljon paitsi hinnaltaan myös tyyliltään ja ominaisuuksiltaan. Siksi työtason valinnassa huolellisen vertailun tekeminen kannattaa.

Mieti jo ennen vaihtoehtojen kartoittamista, mitä työtason ominaisuuksia pidät kaikkein tärkeimpinä ja millaisessa käytössä keittiösi tavallisesti on.

Onko ykkösprioriteettinasi keittiötason helppohoitoisuus, edullisuus vai kenties aidot luonnonmateriaalit? Lämmitätkö keittiössäsi kerran viikossa mikroaterian vai onko se päivittäin koko perheen yhteisten ruuanlaitto- ja leipomishetkien tukikohta? Kun perustarpeet ovat selvillä, eri vaihtoehtoja on helpompi vertailla ja löytää joukosta omaan keittiöön parhaiten sopiva työtaso.

Laminaattitaso

Laminaatti on erittäin suosittu keittiön työtason materiaali, eikä suotta. Se on paitsi edullinen myös todella helppohoitoinen – peruspesuaineet käyvät laminaatille hyvin ja likaa hylkivän pinnan ansiosta puhtaanapito on vaivatonta. Laminaatti on varsin kestävää, mutta kuumat kattilat ja terävät veitset voivat vaurioittaa sen pintaa. Jälkien korjaaminen on vaikeaa, joten pannunaluset ja leikkuulaudat kannattaa aina pitää käytössä laminaattitasolla työskennellessä.

Laminaattitaso sopii hyvin erityylisiin keittiöihin, sillä värien ja kuviointien valikoima on laaja. Laminaatti voi jäljitellä esimerkiksi luonnollista tammea, ajattoman tyylikästä kiveä tai rouheaa betonia.

Laminaatti
Edut: Edullinen, laaja värivalikoima, helppohoitoinen, kestää kosteutta.
Huomioi: Herkkä kuumuudelle, voi vaurioitua terävillä esineillä.

Keittiön työtasomateriaalia voi jatkaa myös välitilaan, jolloin kokonaisuus on harmonisen yhtenäinen.
Keittiön työtasomateriaalia voi jatkaa myös välitilaan, jolloin kokonaisuus on harmonisen yhtenäinen.

Luonnonkivitaso

Luonnonkivi, kuten graniitti, on aito, ajattoman elegantti ja kestävä työtasomateriaali, joka oikein hoidettuna pysyy upeana vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Kannattaa muistaa, että esimerkiksi kahvi, sitrushedelmät ja punaviini voivat jättää jälkiä luonnonkivitasojen pintaan, joten ne tulee puhdistaa mahdollisimman nopeasti värimuutosten välttämiseksi. Mitä huokoisempi ja vaaleampi kivi on, sitä huolellisempi on oltava.

Luonnonkiven väri ja kuviointi ovat aina yksilöllisiä, mikä on hyvä pitää mielessä luonnonkivestä valmistettua keittiötasoa hankittaessa: mallikappale ei välttämättä täysin vastaa lopullista työtasoa.

Vinkki! Sormenjäljet, värjäymät ja pienet naarmut eivät erotu yhtä helposti kuvioidussa kuin tasaisen yksivärisessä työtasossa. Siksi esimerkiksi lapsiperheen keittiöön kuvioitu tasomateriaali voi olla fiksu valinta.

Luonnonkivi
Edut: Ajaton ja kestävä, helppohoitoinen, sietää kuumuutta.
Huomioi: Herkkä happamille aineille, voi vaatia tiivistämistä.

Kvartsikomposiittitaso

Kvartsikomposiittitasossa yhdistyvät kiven ylellisyys ja laminaattitason vaivattomuus. Kivimurskan ja sidosaineiden yhdistelmästä syntynyt keittiötaso on kestävä ja täysin huokoseton, mikä ehkäisee pinnan tahriintumista ja naarmuuntumista. Kuumuutta kvartsikomposiitti kestää rajallisesti, joten pannunalusten käyttö on suositeltavaa.

Kvartsikomposiittitasoilla värien ja kuviointien valikoima on laaja, ja esimerkiksi luonnonkiveen tai massiivipuuhin verrattuna valinnanvaraa on tarjolla selvästi enemmän. Keittiöön on saatavilla myös keraamisia ja kvartsikomposiitista valmistettuja tiskialtaita, joten halutessasi sekä työtaso että tiskiallas voivat olla samaa materiaalia.

Vinkki! Vaalea marmori on trendikäs mutta herkkä materiaali, jota käytetään sisustuksessa nykyisin paljon. Marmorikuvioidut kvartsikomposiitti ja keramiikka tarjoavat helppohoitoisen ja hygieenisen vaihtoehdon keittiön aidolle marmoritasolle.

Kvartsikomposiitti
Edut: Erittäin kestävä, vähäinen huokoisuus, laaja värivalikoima, helppohoitoinen.
Huomioi: Voi vaurioitua kuumuudesta.

Muista, että myös tason paksuudella ja reunan muotoilulla voidaan vaikuttaa keittiön yleisilmeeseen.
Muista, että myös tason paksuudella ja reunan muotoilulla voidaan vaikuttaa keittiön yleisilmeeseen.

Keraaminen taso

Keraaminen keittiötaso on huippukestävä ja luonnollisista materiaaleista valmistettu. Pinta kestää ongelmitta suuria lämpötilan vaihteluja, hieman kovempiakin kolhuja ja myös helposti tahrivia aineita, kuten kahvin ja punaviinin. Keraaminen työtaso onkin erittäin huoleton valinta kovassa käytössä olevaan keittiöympäristöön.

Lue myös: Näin teet keittiöstä käytännöllisemmän

Ulkonäöltään keramiikkatasot muistuttavat luonnonkiveä ja niiden värivalikoima on laaja. Keraamisia työtasoja voidaan valmistaa myös hyvin ohuina, mikä mahdollistaa keittiöön keveän ja modernin ilmeen.

Vinkki! Koko keittiössä ei tarvitse käyttää samaa työtasomateriaalia, vaan voit valita esimerkiksi vain uunin viereen kuumuutta kestävän keraamisen tason.

Keraaminen taso
Edut: Erittäin kestävä, sietää lämpötilanvaihteluita, helppohoitoinen.
Huomioi: Raskaampi, voi vaurioitua voimakkaasta iskusta.

Betonitaso

Betoninen työtaso sopii erityisesti moderneihin ja industriaalisiin keittiöihin, mutta se voi toimia myös monissa muissa tyyleissä luoden rosoista ja uniikkia ilmettä. Sen raaka ja luonnollinen pinta antaa keittiölle ainutlaatuista tunnelmaa. Tärkeää on ottaa huomioon sen vaatima huolto sekä sen paino ja asennukseen liittyvät tekniset seikat. Betoninen työtaso voi kuitenkin tarjota keittiöllesi persoonallisen ja nykyaikaisen ilmeen.

Betoni on kestävä materiaali, joka voi säilyä hyvässä kunnossa vuosia, kun sitä hoidetaan oikein. Se kestää hyvin kuumuutta ja on vaikeasti naarmuuntuva, mutta se voi vaurioitua iskuista ja voimakkaista kolhuista.

Vinkki! Jos haluat betonilta näyttävän tason, niitä löytyy muun muassa kvartsikomposiitti mallistosta

Betoni
Edut: Uniikki ja moderni ilme, kestävä.
Huomioi: Vaatii tiivistämistä, herkkä tahroille, raskas.

Kodinkoneiden ohella työtasomateriaalin valinta vaikuttaa merkittävämmin keittiön kokonaishintaan.
Kodinkoneiden ohella työtasomateriaalin valinta vaikuttaa merkittävämmin keittiön kokonaishintaan.

Massiivipuutaso

Massiivipuinen työtaso tuo keittiöön lämpöä ja luonnollisuutta. Puu on materiaalina ekologinen, kestävä ja miellyttävän tuntuinen ja sopii mainiosti monenlaiseen tyyliin. Hinnaltaan massiivipuutaso sijoittuu yleensä laminaatti- ja kivitasojen välille.

Massiivipuisen keittiötason ominaisuudet vaihtelevat jonkin verran puulajin mukaan, mutta puulajista riippumatta taso vaatii huolenpitoa, kuten säännöllistä öljyämistä tai vahausta, pysyäkseen hyväkuntoisena. Pieniä naarmuja saa tarvittaessa poistettua pinnasta hionnalla.

Massiivipuu
Edut: Luonnollinen ja lämmin ilme, ekologinen materiaali.
Huomioi: Vaatii säännöllistä huoltoa, herkkä kosteudelle ja kuumuudelle.

Terästaso

Terästasolla on moderni ja minimalistinen ulkonäkö, joka sopii hyvin monenlaisiin keittiötyyleihin. Se luo tilaan usein puhtaan ja ammattimaisen ilmeen. Terästaso on helppo pitää puhtaana, ja se on hygieeninen materiaali. Se ei ime itseensä hajuja tai bakteereja, ja se kestää hyvin kosteutta. SIksi se onkin melkein aina ammattikeittiöiden valinta.

Terästaso on suhteellisen kevyt verrattuna esimerkiksi kivi- tai betonitasoihin. Tämä helpottaa asennusta ja mahdollisia tulevia muutoksia keittiössä. Teräs on kierrätettävä materiaali, mikä tekee siitä myös ympäristöystävällisen vaihtoehdon.

Teräs voi olla melko ääntä johtava materiaali, joten se voi aiheuttaa ääniä, kun sille asetetaan esineitä tai kun sitä kosketaan, siispä huoneen pehmeään akustiikkaan kannattaa kiinnittää huomioita.

Teräs
Edut: Kestävä, helppohoitoinen, sietää kuumuutta.
Huomioi: Voi naarmuuntua ja on altis sormenjäljille.

Info

Info

Muista maksuton suunnitteluapu!

Kaipaatko asiantuntijan neuvoja työtason valintaan tai keittiön muuhun suunnitteluun? Varaa Powerilta ilmainen keittiösuunnitteluaika.

Power Finland Oy
Talo
keittiö
sisustus
suunnittelu
kodinkoneet
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20234_81380.jpg
Remontoi mökkikeittiö edullisesti kesäksi: hyödynnä nyt kampanjatarjous!
Enää mökille ei suunnata pelkästään lomiksi tai viikonlopuiksi. Toiveet ja tarpeet kakkoskodin varustetasosta ja toiminnallisuudesta ovat voineet muuttua, eivätkä esimerkiksi nykyiset kodinkoneet tai työskentely- ja säilytystilat ehkä tunnukaan riittäviltä. Onneksi mökkikeittiön remontti on mahdollista toteuttaa yllättävänkin edullisesti ja nopeasti, joten jos aloitat remonttiprojektin nyt, ehdit nauttia tulevasta kesästä uudessa upeassa keittiössä.
20226_78613.jpg
Kohti ekologisempaa keittiötä
Keittiöiden maailma on astumassa uuteen aikakauteen, kun yhä useammat kodit siirtyvät kohti ekologisempaa keittiötä. Ekologisen keittiön suunnittelu ei ole vain pelkkä trendi, vaan se heijastaa sitoutumista kestävään elämäntapaan ja ympäristöystävälliseen kulinarismiin. Vastuullisella keittiösuunnittelulla pyritään kokonaisuuteen, joka ei ainoastaan hemmottele makunystyröitä, vaan myös kunnioittaa ja suojaa ympäristöämme. Ekologisuus keittiössä on itseasiassa melko helppo ja jopa edullistakin toteuttaa.Tervetuloa tutustumaan ekologisen keittiön inspiroivaan maailmaan ja katso 5 käytännöllistä ekovinkkiä vastuullisempaan keittiöelämään.
liedellä höyryää kolme kattilaa ja mies sekoittaa yhden kattilan kastiketta
Induktioliesi vai keraaminen liesi?
Kun mietit keittiön liesivaihtoehtoja, eteesi nousee usein kysymys: induktioliesi vai keraaminen liesi? Nyt pureudumme näiden kahden liesityypin eroihin käytännössä ja autamme sinua valitsemaan sen lieden, mikä sopii parhaiten tarpeisiisi.
Keittiö
Tehokkaat suunnitteluratkaisut keittiöön: Tee arjesta toimiva
Keittiön suunnittelussa on otettava huomioon yhtä aikaa monia eri tekijöitä, kuten toimintojen mukainen tilasuunnittelu, tarkoituksenmukaiset, kestävät ja silmää miellyttävät pintamateriaalit, kalusteiden mitoitus ja ergonomisuus, oikein ja tukevasti sijoitetut koneet, valaisimet sekä suojatut pistorasiat sekä mahdolliset lapsiturvalaitteet. Kun tähän lisätään vielä tyyli ja tunnelma, värit ja tilan muoto, ollaan suunnittelemassa kokonaisuutta, johon tarvitaan aikaa ja myös keittiöasiantuntijan apua.
puoliski suunniteltu moderni keittiö jossa on saarekkeessa istumatilaa ja keittiön kaapit yhdellä seinällä yläkaapeilla
Keittiösuunnittelun 5 kultaista sääntöä
Keittiösuunnittelu on prosessi, jossa luodaan toimiva ja esteettisesti miellyttävä keittiötila. Se alkaa tarpeiden ja toiveiden kartoittamisesta, minkä jälkeen suunnitellaan keittiön pohjaratkaisu ja valitaan sopivat kalusteet, laitteet ja materiaalit. Suunnittelussa otetaan huomioon keittiön käyttötarkoitus, tilan koko ja muoto sekä talon tai asunnon tyyli. Taitava keittiösuunnittelija ottaa nämä kaikki asiat puolestasi huomioon.
48_P_106547_1.jpg
Uusi asetus edellyttää rakennushankkeelta kosteudenhallintaselvitystä
Lupaa edellyttävälle rakennushankkeelle on laadittava kosteudenhallintaselvitys 1.1.2018 alkaen. Ympäristöministeriö hyväksyi asetuksen rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta tänään. Asetuksen tavoite on välttää rakentamisessa kosteudesta aiheutuvia haittoja."Kosteusvaurioiden aiheuttamat haitat ovat kansantalouden ja ihmisten terveyden kannalta merkittäviä. Jatkossa rakentamisen kosteudenhallintaa pystytään valvomaan paremmin", asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.Asetus noudattaa pitkälti nykyisiä määräyksiä (Rakentamismääräyskokoelman osa C2, 1998), jotka asetus korvaa. Asetuksessa on tarkennettu rakennuksen suunnitteluun ja rakentamiseen liittyviä säännöksiä, jotka ohjaavat kosteusteknisesti terveelliseen ja turvalliseen rakentamiseen.Jatkossa vaadittavan kosteudenhallintaselvityksen laajuus riippuu rakennushankkeen laadusta ja luonteesta, joten selvitys on erilainen erityyppisissä rakennushankkeissa. Selvityksessä arvioidaan koko hankkeen kriittiset kosteusriskit ja suunnitellaan toimet niiden torjumiseksi. Siinä kerrotaan muun muassa, miten rakennusaineita, -tuotteita ja -osia suojataan ja rakenteiden kuivuminen varmistetaan.Rakennushankkeen työmaan kosteudenhallintasuunnitelmassa on nimettävä henkilöt, jotka vastaavat työmaan kosteudenhallinnasta hankkeen eri vaiheissa. Kosteudenhallinnasta voi vastata esimerkiksi vastaava työnjohtaja tai erityisalan työnjohtaja.Asetusta sovelletaan uuden rakennuksen suunnitteluun ja rakentamiseen. Sitä sovelletaan myös rakennuksen laajennukseen, kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen, korjaus- ja muutostyöhön ja rakennuksen käyttötarkoituksen muutokseen, jollei asetuksessa toisin mainita.Ympäristöministeriö julkaisee myöhemmin asetuksen tueksi annettavat ohjeet.YM:n asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta (pdf)Perustelumuistio. YM:n asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta (pdf)

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton