Kiveä vai puuta vai jotain ihan muuta? Näin valitset keittiöön sopivan työtason

Keittiötasoille on nykyisin lukuisia materiaalivaihtoehtoja, jotka poikkeavat toisistaan paljon paitsi hinnaltaan myös tyyliltään ja ominaisuuksiltaan. Siksi työtason valinnassa huolellisen vertailun tekeminen kannattaa.

kitchen-counter_black-_1_pieni

Mieti jo ennen vaihtoehtojen kartoittamista, mitä työtason ominaisuuksia pidät kaikkein tärkeimpinä ja millaisessa käytössä keittiösi tavallisesti on.

Onko ykkösprioriteettinasi keittiötason helppohoitoisuus, edullisuus vai kenties aidot luonnonmateriaalit? Lämmitätkö keittiössäsi kerran viikossa mikroaterian vai onko se päivittäin koko perheen yhteisten ruuanlaitto- ja leipomishetkien tukikohta? Kun perustarpeet ovat selvillä, eri vaihtoehtoja on helpompi vertailla ja löytää joukosta omaan keittiöön parhaiten sopiva työtaso.

Kodinkoneiden ohella työtasomateriaalin valinta vaikuttaa merkittävämmin keittiön kokonaishintaan. Jos budjetti on pieni ja keittiön tasopinta-ala suuri, laminaatti on monesti järkevin valinta.Kodinkoneiden ohella työtasomateriaalin valinta vaikuttaa merkittävämmin keittiön kokonaishintaan. Jos budjetti on pieni ja keittiön tasopinta-ala suuri, laminaatti on monesti järkevin valinta.

Laminaattitaso

Laminaatti on erittäin suosittu keittiön työtason materiaali, eikä suotta. Se on paitsi edullinen myös todella helppohoitoinen – peruspesuaineet käyvät laminaatille hyvin ja likaa hylkivän pinnan ansiosta puhtaanapito on vaivatonta. Laminaatti on varsin kestävää, mutta kuumat kattilat ja terävät veitset voivat vaurioittaa sen pintaa. Jälkien korjaaminen on vaikeaa, joten pannunaluset ja leikkuulaudat kannattaa aina pitää käytössä laminaattitasolla työskennellessä.

Laminaattitaso sopii hyvin erityylisiin keittiöihin, sillä värien ja kuviointien valikoima on laaja. Laminaatti voi jäljitellä esimerkiksi luonnollista tammea, ajattoman tyylikästä kiveä tai rouheaa rappausta.

Keittiön työtasomateriaalia voi jatkaa myös välitilaan, jolloin kokonaisuus on harmonisen yhtenäinen.Keittiön työtasomateriaalia voi jatkaa myös välitilaan, jolloin kokonaisuus on harmonisen yhtenäinen.

Luonnonkivitaso

Luonnonkivi, kuten graniitti, on aito, ajattoman elegantti ja kestävä työtasomateriaali, joka oikein hoidettuna pysyy upeana vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Kannattaa muistaa, että esimerkiksi kahvi, sitrushedelmät ja punaviini voivat jättää jälkiä luonnonkivitasojen pintaan, joten ne tulee puhdistaa mahdollisimman nopeasti värimuutosten välttämiseksi. Mitä huokoisempi ja vaaleampi kivi on, sitä huolellisempi on oltava.

Luonnonkiven väri ja kuviointi ovat aina yksilöllisiä, mikä on hyvä pitää mielessä luonnonkivestä valmistettua keittiötasoa hankittaessa: mallikappale ei välttämättä täysin vastaa lopullista työtasoa.
 

Vinkki! Sormenjäljet, värjäymät ja pienet naarmut eivät erotu yhtä helposti kuvioidussa kuin tasaisen yksivärisessä työtasossa. Siksi esimerkiksi lapsiperheen keittiöön kuvioitu tasomateriaali voi olla fiksu valinta.

Kvartsikomposiittitaso

Kvartsikomposiittitasossa yhdistyvät kiven ylellisyys ja laminaattitason vaivattomuus. Kivimurskan ja sidosaineiden yhdistelmästä syntynyt keittiötaso on kestävä ja täysin huokoseton, mikä ehkäisee pinnan tahriintumista ja naarmuuntumista. Kuumuutta kvartsikomposiitti kestää rajallisesti, joten pannunalusten käyttö on suositeltavaa.

Kvartsikomposiittitasoilla värien ja kuviointien valikoima on laaja, ja esimerkiksi luonnonkiveen tai massiivipuuhin verrattuna valinnanvaraa on tarjolla selvästi enemmän. Keittiöön on saatavilla myös keraamisia ja kvartsikomposiitista valmistettuja tiskialtaita, joten halutessasi sekä työtaso että tiskiallas voivat olla samaa materiaalia.
 

Vinkki! Vaalea marmori on trendikäs mutta herkkä materiaali, jota käytetään sisustuksessa nykyisin paljon. Marmorikuvioidut kvartsikomposiitti ja keramiikka tarjoavat helppohoitoisen ja hygieenisen vaihtoehdon keittiön aidolle marmoritasolle.

Muista, että myös tason paksuudella ja reunan muotoilulla voidaan vaikuttaa keittiön yleisilmeeseen.Muista, että myös tason paksuudella ja reunan muotoilulla voidaan vaikuttaa keittiön yleisilmeeseen.

Keraaminen taso

Keraaminen keittiötaso on huippukestävä ja luonnollisista materiaaleista valmistettu. Pinta kestää ongelmitta suuria lämpötilan vaihteluja, hieman kovempiakin kolhuja ja myös helposti tahrivia aineita, kuten kahvin ja punaviinin. Keraaminen työtaso onkin erittäin huoleton valinta kovassa käytössä olevaan keittiöympäristöön.

Lue myös: Näin teet keittiöstä käytännöllisemmän

Ulkonäöltään keramiikkatasot muistuttavat luonnonkiveä ja niiden värivalikoima on laaja. Keraamisia työtasoja voidaan valmistaa myös hyvin ohuina, mikä mahdollistaa keittiöön keveän ja modernin ilmeen.
 

Vinkki! Koko keittiössä ei tarvitse käyttää samaa työtasomateriaalia, vaan voit valita esimerkiksi vain uunin viereen kuumuutta kestävän keraamisen tason.

Massiivipuutaso

Massiivipuinen työtaso tuo keittiöön lämpöä ja luonnollisuutta. Puu on materiaalina ekologinen, kestävä ja miellyttävän tuntuinen ja sopii mainiosti monenlaiseen tyyliin. Hinnaltaan massiivipuutaso sijoittuu yleensä laminaatti- ja kivitasojen välille.

Massiivipuisen keittiötason ominaisuudet vaihtelevat jonkin verran puulajin mukaan, mutta puulajista riippumatta taso vaatii huolenpitoa, kuten säännöllistä öljyämistä tai vahausta, pysyäkseen hyväkuntoisena. Pieniä naarmuja saa tarvittaessa poistettua pinnasta hionnalla.

Puupinnat tuovat keittiöön lämpöä ja kodikkuutta.Puupinnat tuovat keittiöön lämpöä ja kodikkuutta.

Muista maksuton suunnitteluapu! Kaipaatko asiantuntijan neuvoja työtason valintaan tai keittiön muuhun suunnitteluun? Varaa Powerilta ilmainen keittiösuunnitteluaika.

Varaa suunnitteluaika >>>

 
Päivitetty
19.8.2022