• Etusivu
  • Talo

Viherkatolla hallitset hulevesiä ja tasaat lämpöä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Icopal Oy
Päivitetty 28.09.2020
20209_66755.jpg

Tärkeintä viherkaton perustamisessa on katon kaltevuus ja siihen sopiva ratkaisu.

Viihtyisä viherkatto on kauneuden lisäksi käytännöllinen valinta ja voit valita sen, minkä tahansa rakennuksen katteeksi. Suomessa viherkatot ovat hiljalleen nostamassa suosiotaan varsinkin uudiskohteissa, mutta viherkatot sopivat hyvin myös saneerauskohteisiin.Tärkeintä viherkaton perustamisessa on katon kaltevuus ja siihen sopiva ratkaisu.

Monesti viherkatot on mielletty entisaikojen paksuiksi turvekatoiksi. Nykyään kuitenkin viherkatot voivat olla hillittyjä kauniita yksityiskohtia rakentamisessa. Viherkattoja asennetaan paljon autotallien ja -katosten päälle, mutta ne sopivat myös vaikka omakotitalon katoksi. Tänä vuonna Tuusulan asuntomessuilla BMI Icopalin viherkatot oli valittu Townhouse Rokkan ja Villa Ormaxin autotallien katteeksi. Myös Hyvinkään asuntomessuilla vuonna 2013 Honka Lumi -talon katolla yhdistyivät viherkatto ja ilmaa puhdistava Noxite-kate.

Viime vuonna voimaan tuli vesihuoltolaki, jonka mukaan hulevedet pitää hoitaa omalla kiinteistöllä. Tässä viherkatto tuleekin avuksi, koska se helpottaa hulevesien hallintaa. Samalla hulevedet eivät pääse rasittamaan liikaa sadevesiviemäreitä. Katon suunnittelussa ja rakentamisessa kannattaa käyttää ammattilaista, koska väärin rakennetut viherkatot voivat aiheuttaa kosteusvaurioita. Kosteus ei tule ongelmaksi, kun rakenteet salaojitetaan oikein. Kunnollinen juurien suojaus ja eristäminen tulee myös muistaa, jotta ne eivät vaurioita katon rakenteita.

Viherkatto sopii hyvin autokatoksien katteeksi. Se tuo väriä harmaaseen kaupunkimaisemaan.
Viherkatto sopii hyvin autokatoksien katteeksi. Se tuo väriä harmaaseen kaupunkimaisemaan.

Viherkaton avulla voit sulauttaa rakennukset osaksi luontoa esimerkiksi mökillä. Kaupunkiympäristössä viherkatto taas tuo viihtyisyyttä ja luonnon lähemmäksi. Viihtyvyyden lisäksi viherkatolla on paljon muita hyviä ominaisuuksia. Yksi tärkeimmistä on, että se tasaa lämpöä ja lämpötilan vaihteluita samalla vähentäen rakenteiden mekaanista rasitusta. Talvella viherkatto eristää ja kesällä taas viilentää sisätiloja. Viherkatto on ilmastoystävällinen ratkaisu. Se toimii hiilinieluna sekä puhdistaa ilmaa sitomalla hiukkaspäästöjä ja suodattamalla pölyä. Viherkatto vaimentaa myös ääniä.

Viherkatolle voit valita minkälaisia kasveja vain. Voit tehdä siitä niityn, nurmikon tai vaikka kattopuutarhan. Viherkatolle voit perustaa myös oleskelutilan.

Yleisin valinta on maksaruoho, joka pysyy kauniin värikkäänä ympäri vuoden. Maksaruohon kaveriksi voi valita esimerkiksi muita mehikasveja tai sammalta.

Viherkatoille sopivat myös erilaiset niittykasvit, perennat, sipulikasvit sekä puut ja pensaat.

Syksyllä maksaruoho saa kauniin punertavan sävyn.
Syksyllä maksaruoho saa kauniin punertavan sävyn.

Valitse sinun katollesi sopiva ratkaisu

Loiville katoilla rakennettaessa tarvitaan oikeanlainen vedeneristys, joka tulee olla ammattilaisen toteuttama. Kun taas jyrkille katoille voit itse rakentaa viherkaton.

Loiville katoille sopivia ratkaisuja ovat esimerkiksi viherkatto käännetyllä rakenteella tai kevyt viherkatto. Käännetty rakenne sopii parhaiten pihakansiin ja uudisrakennuksiin. Rakenne mahdollistaa esimerkiksi kattopuutarhan toteutuksen oleskelutiloineen. Istutettavissa kasveissa vain mielikuvitus on rajana. Katolle voi valita perinteisen maksaruohon ja niittykasvillisuuden seuraksi jopa puita ja pensaita.

Saneerauskohteisiin sopii parhaiten kevytrakenteinen viherkatto. Sen kasvualustakerros on ohut, jolloin se painaa vähemmän. Kasveiksi kevyeen viherkattoon kannattaa valita kuivuutta kestäviä lajeja, kuten maksaruoho.

Jyrkille katoille on mahdollista rakentaa tee-se-itse-viherkatto. Katon minikaltevuus tulee olla 1:6. Tee-se-itse-ratkaisu soveltuu parhaiten pienten rakennusten katolle. Rakenteen vedeneristykseen ei vaadita kattotulityökorttia, vaan itseliimautuvilla saumoilla varustetulla TopSafe Pro -kumibitumikermillä tehdyn vedeneristyksen päälle kiinnitetään Fonda Green salaoja- ja juurisuojakerros. Kasveiksi katolle sopivat erinomaisesti niittykasvillisuus ja maksaruoho.

Viherkaton suunnittelussa ja rakentamisessa tulee käyttää ammattilaista, koska väärin rakennetut viherkatot voivat aiheuttaa kosteusvaurioita.
Viherkaton suunnittelussa ja rakentamisessa tulee käyttää ammattilaista, koska väärin rakennetut viherkatot voivat aiheuttaa kosteusvaurioita.
Icopal Oy
Talo
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20214_69793.jpg
Uusi katto kotiin tai mökille keväthintaan - pyydä ilmainen kartoitus
Bitumikatto sopii niin kotiin kuin kesämökille. Hiljainen ja moderni bitumikattolaatta on helppo ja nopea asentaa ja, ne taipuvat kaikkiin katon yksityiskohtiin. Nyt saat BMI Icopal – huopakaton valmiiksi asennettuna kesähintaan sekä ilmaisen kuntotarkastuksen katollesi. Pyydä tarjous jo tänään!
200611_1147.jpg
Tiivis ja kestävä valokate
Fastlock Uni on tiivis ja kestävä valokate, joka valmistetaan ympäristöystävällisestä, pitkäikäisestä ja kestävästä polykarbonaatista. Valokate sopii esimerkiksi terasseihin, parvekkeisiin, autokatoksiin sekä piha- ja varastorakennuksiin, joihin halutaan valoa ja tilan tuntua, muttei vettä eikä lunta. Fastlock Uni soveltuu erinomaisesti suurtenkin alojen kattamiseen mm. julkisissa rakennuksissa. Kate taipuu myös kaareviin kattoihin, ja laajan tarvikevalikoiman ansiosta vaihtoehtoja on rajattomasti.
20099_18869.jpg
Hallittu sadevesijärjestelmä
Sadetar käy täydellisenä ja monipuolisena sadevesijärjestelmänä kaikenlaisiin uudis- ja korjausrakennuskohteisiin. Sadetar-tuotteet valmistetaan sinkitystä teräsohutlevystä, joka on kauttaaltaan pinnoitettu Plastisol-muovipinnoitteella. Sadettaressa yhdistyvät teräksen ja muovin parhaat puolet ja se kestää vuodesta toiseen haalistumatta ja laadukkaan ulkonäkönsä säilyttäen. Siksi Sadettarelle annetaan kymmenen vuoden takuu!
20159_44466.jpg
Tiilikatto on kestävä ja helppohoitoinen
Kattotiiliä on käytetty jo tuhansia vuosia. Sille on yksi hyvä syy. Katosta tulee kestävä, turvallinen ja tyylikäs. Katon toiminnan ymmärtäminen voi olla ensimmäinen askel täydellisen katon luomiseen.
20191_56040.jpg
Lunta katolla?
Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa aktiivisesti maaston lumikuormaa ja ylläpitää ajankohtaista tietoa sekä reaaliaikaista laskentaa lumikuormasta verkkosivuillaan. Rakennevioista johtuvia isojen hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta lumikuorman ylittäessä 100 kg/m2 tai runsaiden sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton