Viherkatolla hallitset hulevesiä ja tasaat lämpöä

Viihtyisä viherkatto on kauneuden lisäksi käytännöllinen valinta ja voit valita sen, minkä tahansa rakennuksen katteeksi. Suomessa viherkatot ovat hiljalleen nostamassa suosiotaan varsinkin uudiskohteissa, mutta viherkatot sopivat hyvin myös saneerauskohteisiin. Tärkeintä viherkaton perustamisessa on katon kaltevuus ja siihen sopiva ratkaisu.

Tärkeintä viherkaton perustamisessa on katon kaltevuus ja siihen sopiva ratkaisu.Tärkeintä viherkaton perustamisessa on katon kaltevuus ja siihen sopiva ratkaisu.

Monesti viherkatot on mielletty entisaikojen paksuiksi turvekatoiksi. Nykyään kuitenkin viherkatot voivat olla hillittyjä kauniita yksityiskohtia rakentamisessa. Viherkattoja asennetaan paljon autotallien ja -katosten päälle, mutta ne sopivat myös vaikka omakotitalon katoksi. Tänä vuonna Tuusulan asuntomessuilla BMI Icopalin viherkatot oli valittu Townhouse Rokkan ja Villa Ormaxin autotallien katteeksi. Myös Hyvinkään asuntomessuilla vuonna 2013 Honka Lumi -talon katolla yhdistyivät viherkatto ja ilmaa puhdistava Noxite-kate.

Viime vuonna voimaan tuli vesihuoltolaki, jonka mukaan hulevedet pitää hoitaa omalla kiinteistöllä. Tässä viherkatto tuleekin avuksi, koska se helpottaa hulevesien hallintaa. Samalla hulevedet eivät pääse rasittamaan liikaa sadevesiviemäreitä. Katon suunnittelussa ja rakentamisessa kannattaa käyttää ammattilaista, koska väärin rakennetut viherkatot voivat aiheuttaa kosteusvaurioita. Kosteus ei tule ongelmaksi, kun rakenteet salaojitetaan oikein. Kunnollinen juurien suojaus ja eristäminen tulee myös muistaa, jotta ne eivät vaurioita katon rakenteita.

Viherkatto sopii hyvin autokatoksien katteeksi. Se tuo väriä harmaaseen kaupunkimaisemaan.Viherkatto sopii hyvin autokatoksien katteeksi. Se tuo väriä harmaaseen kaupunkimaisemaan.

Viherkaton avulla voit sulauttaa rakennukset osaksi luontoa esimerkiksi mökillä. Kaupunkiympäristössä viherkatto taas tuo viihtyisyyttä ja luonnon lähemmäksi. Viihtyvyyden lisäksi viherkatolla on paljon muita hyviä ominaisuuksia. Yksi tärkeimmistä on, että se tasaa lämpöä ja lämpötilan vaihteluita samalla vähentäen rakenteiden mekaanista rasitusta. Talvella viherkatto eristää ja kesällä taas viilentää sisätiloja. Viherkatto on ilmastoystävällinen ratkaisu. Se toimii hiilinieluna sekä puhdistaa ilmaa sitomalla hiukkaspäästöjä ja suodattamalla pölyä. Viherkatto vaimentaa myös ääniä.

Viherkatolle voit valita minkälaisia kasveja vain. Voit tehdä siitä niityn, nurmikon tai vaikka kattopuutarhan. Viherkatolle voit perustaa myös oleskelutilan.

Yleisin valinta on maksaruoho, joka pysyy kauniin värikkäänä ympäri vuoden. Maksaruohon kaveriksi voi valita esimerkiksi muita mehikasveja tai sammalta.

Viherkatoille sopivat myös erilaiset niittykasvit, perennat, sipulikasvit sekä puut ja pensaat.

Lue lisää viherkatoista

Syksyllä maksaruoho saa kauniin punertavan sävyn. Syksyllä maksaruoho saa kauniin punertavan sävyn. 

Valitse sinun katollesi sopiva ratkaisu

Loiville katoilla rakennettaessa tarvitaan oikeanlainen vedeneristys, joka tulee olla ammattilaisen toteuttama. Kun taas jyrkille katoille voit itse rakentaa viherkaton.

Loiville katoille sopivia ratkaisuja ovat esimerkiksi viherkatto käännetyllä rakenteella tai kevyt viherkatto. Käännetty rakenne sopii parhaiten pihakansiin ja uudisrakennuksiin. Rakenne mahdollistaa esimerkiksi kattopuutarhan toteutuksen oleskelutiloineen. Istutettavissa kasveissa vain mielikuvitus on rajana. Katolle voi valita perinteisen maksaruohon ja niittykasvillisuuden seuraksi jopa puita ja pensaita.

Saneerauskohteisiin sopii parhaiten kevytrakenteinen viherkatto. Sen kasvualustakerros on ohut, jolloin se painaa vähemmän. Kasveiksi kevyeen viherkattoon kannattaa valita kuivuutta kestäviä lajeja, kuten maksaruoho.

Jyrkille katoille on mahdollista rakentaa tee-se-itse-viherkatto. Katon minikaltevuus tulee olla 1:6. Tee-se-itse-ratkaisu soveltuu parhaiten pienten rakennusten katolle. Rakenteen vedeneristykseen ei vaadita kattotulityökorttia, vaan itseliimautuvilla saumoilla varustetulla TopSafe Pro -kumibitumikermillä tehdyn vedeneristyksen päälle kiinnitetään Fonda Green salaoja- ja juurisuojakerros. Kasveiksi katolle sopivat erinomaisesti niittykasvillisuus ja maksaruoho.

Viherkaton suunnittelussa ja rakentamisessa tulee käyttää ammattilaista, koska väärin rakennetut viherkatot voivat aiheuttaa kosteusvaurioita.Viherkaton suunnittelussa ja rakentamisessa tulee käyttää ammattilaista, koska väärin rakennetut viherkatot voivat aiheuttaa kosteusvaurioita.

Haluaisitko viherkaton? Jätä yhteystiedot, niin BMI:n asiantuntijat ovat sinuun yhteydessä

 
Julkaistu
28.9.2020