Säästä reilusti lämmityskuluissa ja nauti silti lämpimistä lattioista

Monissa kodeissa lattialämmitykset ovat turhan kovalla ja liian suuret sähkölaskut aiheuttavat harmaita hiuksia erityisesti omakotiasujille. Energian säästäminen on tätä päivää, mutta miten sen voisi tehdä helposti? Uuden Themo-älytermostaatin avulla asuntosi lattiat pysyvät lämpimänä silloin kun tarvitaan ja tarkkaan optimoidun kulutuksen ansiosta hiilijalanjälkesi pienenee.

1920SE1_3608

Mistä on kyse? Miten Themo eroaa muista useimmista älytermostaateista?

Tuoteinnovaation kehittämisen taustalla on kaksi isoa syytä. Sähköinen lattialämmitys on normaalikäytössä tarpeeseen nähden liian usein päällä ja käyttää liikaa energiaa.

Themo Nordic Oy:n toimitusjohtaja Markus Perkkiön mukaan, perinteinen manuaalikäyttöinen termostaatti pyrkii pitämään lattian jatkuvasti annetussa lämpötilassa riippumatta siitä, onko lämmitykselle sinä hetkenä tarvetta tai minkä hintaista sähkö on. Tästä johtuen, manuaalisesti säädettävä sähköinen lattialämmitys saattaa tuntua kuluttajasta kalliilta.

Themon kantava ajatus on se, että lattiat ovat lämpimänä vain silloin, kun niitä tarvitaan. Tämän mahdollistaa Themon koneäly, joka ottaa lattian lämmityksessä huomioon käyttötarpeen, sähkön hinnan, ulkolämpötilat sekä lattian kyvyn varata itseensä lämpöenergiaa. Koneoppivan algoritmin avulla termostaatti oppii lattian parametrit tarkalleen ja hyödyntää näitä lattialämmityksen optimoinnissa. Tällöin lattian lämpötila vaihtelee päivän kuluessa, mutta pysyttelee annetuissa raja-arvoissa. Tämän mahdollistaa varaavan lattialämmityksen hitaat lämpötilavaihtelut.

Toinen näkökulma Themon kehittämiseen on sähköverkossa vaihdettavan energian kapasiteetin hallinta. Kysynnän ollessa suurta, sähkö on kallista ja sen tuottamiseen tarvitaan tueksi epäekologisia sähköntuotannon muotoja, kuten hiili- ja turvevoimaa. Vastaavasti sähkön ollessa edullista, sähkö on tuotettu ympäristöystävällisemmin. Themo ohjaa pörssisähkön hintaoptimoinnin avulla lämmitystä ekologisille ja edullisimmille tunneille, kertoo Markus Perkkiö.

Themo ottaa huomioon myös sääennusteet ja pörssihinnan toisin kuin muut kuluttajamarkkinoilla olevat älytermostaatit.

Miten Themo-älytermostaatti toimii?

Lämpöä vain kun tarvitaan
Themo-älytermostaatin avulla voit luoda yksityiskohtaisen viikko-ohjelman lämmitystarpeidesi mukaan. Jos tiedät olevasi poissa kotoa esim. kolmena päivänä viikossa, voit ohjelmoida lattialämmityksen tuoksi ajaksi haluamallesi tasolle. Themo optimoi automaattisesti lämmityssyklisi edullisimmille tunneille.

Sääennusteet ja ulkoilmalämpötilat vaikuttavat lämmönsäätöön
Älytermostaatti ottaa huomioon ulkolämpötilat lämmityksen ohjaamisessa. Koneäly oppii lämmitystarpeet eri sääolosuhteissa ja säätää lämmöntarpeet optimitasolle.

Etäohjattavuus
Lämpötiloja ja lämmitysohjelmia voidaan muokata mobiililaitteella tai tietokoneella.

Energiankulutushistoria on aina saatavilla
Tarkastele lämmityksen aktiivisia ajankohtia ja niiden vaikutusta sähkölaskuusi.

Toimii myös ilman Internetiä
Sammutatko Wi-Fi:n yöksi? Themo on kehitetty toimimaan myös väliaikaisesti offlinessa. Optimoinnin offline -muisti on 24 tuntia. Jos WiFiä ei ole saatavilla, Themo toimii normaalina termostaattina ilman optimointia.

Useita lämmitysohjelmia
Jos viikottainen ohjelmasi vaihtelee, voit luoda eri lämmitysohjelmia ja vaihdella kätevästi näiden välillä.
 

Themossa on kolme eri lämmitystoimintatilaa

 • (MODE) Off: Kun Themo kytketään Off -asentoon, se lämmittää vain, kun huomelämpötila tippuu alle jäätymisenestolämpötilan välttääkseen jäätymisvahingot. Minimilämpötilan saat valita itse (oletus 5°C).
 • Schedule (SLS): Älyohjelmatilassa Themo ohjaa lämmitystä lämmitysohjelman mukaan. Se voidaan säätää haluttuun kotonaolo, poissaolo tai nukkumislämpötilaan. Optimaaliset lämmityssyklit säädetään perustuen realiaikaisiin pörssisähkönhintoihin tai syötettyihin kiinteisiin sähkönhintoihin.
 • Manual: Manuaalitilassa Themo toimii "perinteisenä" termostaattina. Manuaalitilan jatkuvaa lämpötilaa voidaan säätää mobiiliapplikaatiosta, tai Themon etupaneelista.

Mistä säästö syntyy ja miten?

Toiminnalliset säästöt
Lämmitys on prosentuaalisesti huomattavasti vähemmän päällä, kun kuluttaja asettaa termostaattien lämmitystasot toimimaan omien rutiiniensa mukaisesti. Jos kuluttaja esim. tietää käyvänsä suihkussa tiettyinä vuorokaudenaikoina (klo 07-10 ja 19-23) , voidaan lattialämmitys asettaa aktiiviseksi kyseisille tunneille. Vastaavasti käyttäjä voi asettaa valtaosan lattialämmityksistä vähän viileämmälle öisin tai työpäivien ajaksi, kun talo on tyhjillään. Näin ollen lattialämmitysten tason säätämiselle ei ole arjessa tarvetta, kun lämmitysrutiinit on käyttöönottovaiheessa asennettu järjestelmään.

Lämmitysohjelmien muokkaus on helppoa mobiilisovelluksen mahdollistaman etäohjauksen avulla. Etäohjauksen ansiosta mm. lämmityksen asettaminen ”poissa” ja ”kotona” tilaan on helppoa lomamatkoille lähdettäessä ja matkoilta palatessa.

Hintaoptimointi
Themon algoritmi oppii kuinka hyödyntää lattian varaavuutta optimaalisimmalla tavalla, jolloin pörssi- tai/ja yösähköä hyödyntävien käyttäjien lämmitys ohjataan mahdollisimman edullisille tunneille ilman, että mukavuus kärsii.

Paljonko Themon avulla voidaan säästää?

Tutkimuksen mukaan Themo säästää 32,5 % lattialämmityksen kuluista. Säästöstä 20 % koostuu pienentyneestä energiankulutuksesta ja 12,5 % pörssihinnan optimoinnista. Tutkimuksessa on käytetty lattian tavoitelämpötilaa 23 astetta ja oletettu huoneen käyttötarve on ajoitettu aamulle ja illalle. Säästöön vaikuttaa luonnollisesti asetetut lämmitysrutiinit ja tukevat lämmitysmuodot, kuten esim. ilmalämpöpumppu. Pienentyneen sähkölaskun lisäksi Themo pienentää käyttäjän hiilijalanjälkeä älykkään sähköverkon käytön ja pienentyneen energiankulutuksen kautta.

Mitä vielä mietit? Helpota arkeasi ja säästä eurojasi!

Kokeile kuinka paljon sinä säästäisit:

Säästölaskuri

Themo on kaikkea tätä:

 • Älyohjelma
 • Huomioi sääennusteet/ulkoilmalämpötilat
 • Ajantasainen kulutushistoria
 • ilmainen Themo -applikaatio
 • Näppäin/lapsilukko-ominaisuus
 • On/off -kytkin
 • Offline-lämmitys, et tarvitse koko ajan internetiä
 • Useita lämmitysohjelmia
 • Automaattiset ohjelmistopäivitykset (wi-fi)
 • Sähkön hintanäkymä
 • Lämpötilarajoitin
 • Jäätymissuoja
2
1920SE1_3119

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö!


 
Päivitetty
5.3.2021